Sari direct la conținut

Reactia Ministerului Energiei in privinta proiectului Reactoarelor 3 si 4: Pretul va fi stabilit in urma unor studii de specialitate/ Pana acum s-a investit deja 1 miliard de euro in proiect

HotNews.ro

Romania a investit deja peste 1 miliard de euro in infrastructura si necesarul tehnologic dedicat reactoarele 3 si 4 de la CNE Cernavoda si fara ca acest proiect sa fie pus in practica, cheltuielile deja efectuate vor deveni pierderi certe pentru bugetul de stat, se arata intr-un comunicat al Ministerului Energiei. Acesta mai sustine ca Nivelul pretului la care energia electrica produsa de reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda va intra in Sistemul Energetic National la nivelul anilor 2025- 2030 va fi stabilit in urma unor studii de specialitate, dezbatute public si aprobate de autoritatile nationale si europene competente, ca parte a procesului de autorizare a proiectului in sine.

Ministerul Energiei mai sustine ca „Inlocuirea capacitatilor de producere a energiei invechite si care ies din uz in jurul anului 2025, trebuie sa reprezinte o prioritate absoluta pentru strategia de securitate energetica a Romaniei, iar discutiile de nivel tabloidal care se pot isca in jurul acestui subiect nu ajuta cu nimic la informarea corecta si profesionista a publicului, ci doar afecteaza un proiect strategic national”.

„Proiectul unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda raspunde cerintelor sistemului electroenergetic national in tranzitia Romaniei catre o economie fara emisii de carbon si contribuie decisiv la securitatea energetica a Romaniei si la mentinerea stabilitatii pretului electricitatii la un nivel suportabil pentru consumatori. Romania a exploatat in conditii de maxima siguranta si de eficienta tehnologica reactoarele nucleare existente, aspect confirmat de evaluarile internationale de specialitate. Romania are inca, in acest moment, o baza tehnologica si un capital uman pregatit la cele mai inalte standarde in domeniul nuclear, ceea ce ne confera un avantaj competitiv cert. Tehnologia nucleara reprezinta o optiune viabila si certa pentru a produce si in viitorul apropiat energie curata, fara emisii de gaze cu efect de sera, ceea ce va duce la protectia mai eficienta a mediului inconjurator si la reducerea pe termen lung a efectelor incalzirii globale”, se mai arata in comunicatul Ministerului Energiei.

Ministerul Energiei afirmma ca sprijina Nuclearelectrica pentru ca aceasta sa finalizeze acest proiect in conditii optime de eficienta economica si sa negocieze cele mai avantajoase conditii comerciale cu partenerii sai implicati in acest proiect.

Reamintim ca Fondul Proprietatea a declarat joi ca proiectul privind constructia Reactoarelor 3 si 4, care ar urma sa fie facut cu o companie chineza, este nefezabil si ar putea crea mari prejudicii actionarilor Nuclearelectrica in cazul in care este continuat, avand in vedere situatia actuala a pietei energiei electrice, precum si prognozele pe termen lung, se arata intr-un comunicat al Fondului Proprietatea. Potrivit ultimelor declaratii publice ale reprezentantilor Ministerului Energiei, acest proiect va recupera valoarea investitiei doar la un pret al energiei electrice de 82 de euro/MWh, in timp ce pretul actual pe piata OPCOM este mult mai mic, respectiv 35-40 de euro/MWh. Aceasta diferenta de pret arata clar ca proiectul este nefezabil, se mai arata in comunicat.

Fondul Proprietatea critica si decizia Ministerului Energiei de a vota in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor companiei Nuclearelectrica din data de 17 octombrie impotriva propunerii referitoare la intocmirea unui raport privind sumele cheltuite pana in acest moment de companie cu proiectul privind constructia Reactoarelor 3 si 4.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro