Sari direct la conținut

Reactie rapida: Turcia a doborit un avion rusesc de bombardament. Cum va juca Putin, ce mutari va face Erdogan, ce impact are criza asupra regiunii

HotNews.ro
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews

Asistam la o premiera absoluta de cind Putin e presedinte: un stat membru NATO a atacat intentionat echipament militar al Rusiei. Turcia a doborat marti un avion rusesc de bombardament pe motiv de violare a spatiului aerian. Rusia sustine ca avionul sau era in spatiul aerian sirian. Criza militara dintre Turcia si Rusia vine intr-un moment cum nu se poate mai prost pentru Kremlin: Putin tocmai se repozitiona cu succes ca partener al Vestului in lupta impotriva terorismului. Cum va raspunde Putin umilintei suferite din partea Turciei? Are Erdogan interesul sa acutizeze criza? Ce impact va avea criza de azi asupra NATO si asupra celor doua punte fierbinti de pe planeta: Orientul Mijlociu si estul Europei?

  • Putin context: De cind Rusia a inceput sa bombardeze pozitiile rebelilor anti-Assad si cele ale ISIS in Siria, bombardierele rusesti au violat in mod repetat spatiul aerian turcesc. NATO a discutat problema in mod oficial. Mai mult: secretarul american de stat John Kerry a avertizat Rusia inca din octombrie ca violarile repetate ale spatiului aerian al Turciei (membru NATO) sint inacceptabile. In plus, Kerry a spus cu subiect si predicat ca avioanele rusesti risca sa fie doborite. Ca sa fie clar mesajul, SUA au trimis in Turcia cateva avioane de vinatoare.

Inapoi la situatia de azi. Inevitabilul s-a intimplat. „Aglomerarea” spatiului aerian sirian cu avioane de vinatoare din Rusia, SUA, Franta si Turcia a facut de ne-evitat incidente precum cel de astazi.

Criza militara izbucnita la primele ore ale diminetii are doua posibile dezvoltari. Prima (si cea mai plauzibila, in opinia mea) este stingerea rapida dupa citeva schimburi de replici diplomatice. A doua e si cea mai nedorita: o escaladare politica a crizei militare, cu final deschis.

Cheia crizei e la doua personaje detestate in lumea civilizata: Putin si Erdogan. Doi lideri cu tendinte despotice, care isi conduc tarile cu mina de fier si cu o propaganda exceptional de bine orchestrata. Pentru a ghici intentiile celor doi presedinti imprevizibili, o sursa primara este reactia presei controlate. Aici Kremlinul, de exemplu, da tonul.

Ce face Putin

Presedintele rus e intr-o asidua campanie de rebrenduire ca partener al Vestului in lupta contra terorismului islamic. Campania e aproape de reusita, vezi apelurile Frantei, Marii Britanii sau SUA la colaborarea cu Rusia in Siria impotriva ISIS. Pentru Putin, e un obiectiv primordial sa scape de imaginea de lider care incalca dreptul international prin anexarea ilegala a Crimeei si implicarea fatisa in razboiul din estul Ucrainei. Iar scopul sau final e slabirea sanctiunilor economice si politice care au secatuit bugetul Rusiei.

O criza in acest moment cu Turcia si, prin extensie, cu NATO ar fi devastatoare pentru noul curs pe care s-a asezat Putin. Ar pierde intr-o secunda tot ce a construit cu migala in ultima jumatate de an. De aceea cred ca presedintele rus va incerca sa se opreasca doar la replici diplomatice la adresa Turciei. Putin va trata incidentul intr-o cheie minora, calcindu-si pe mindrie.

Un prim indiciu ca Putin joaca in cheie minora e modul in care presa guvernamentala rusa trateaza evenimentul in primele ore dupa producerea sa: stiri in general neutre, cu putine – spre zero – accente critice la adresa Turciei. Iar editorialele dure (care dau tonul dezbaterii interne) nu au aparut inca. Sa ne amintim de comportamentul propagandei ruse in cazul Ucrainei: mii de articole dure, editoriale devastatoare, anchete la secunda etc.

Dar aici Putin are de infruntat doua obstacole. Primul e opinia publica interna, careia el – cu ajutorul masinariei infernale de propaganda – i-a insuflat un nationalism agresiv. Cum va rezista Putin cererilor oamenilor de a da Turciei o riposta pe masura? Al doilea obstacol e reprezentat de cercul lui apropiat, asa-numitii siloviki, toti reprezentanti ai complexului militar si de securitate: FSB, ex-KGB, armata, politie. Toti sint adeptii unei posturi militaroase, dure, si vor pune presiune pe liderul de la Kremlin sa joace dur impotriva Ankarei.

Ce face Erdogan

Si liderul turc e intr-o postura dificila, dar are mai multe avantaje decit Putin. Nici Erdogan nu-si doreste escaladarea conflictului cu Rusia, pentru ca are nevoie de liniste la granite si pentru ca are nevoie de Rusia din punct de vedere economic.

Dar Erdogan si-a asigurat prin lovitura de astazi o pozitie mai buna in interiorul NATO. El a demonstrat ca e un gardian de nadejde al frontierei externe a NATO, chiar cu riscul declansarii unui conflict politic cu Rusia. Asadar, are un ascendent asupra organizatiei nord-atlantice, sperind sa fie lasat mai departe sa bombardeze in Siria pozitiile kurde.

Practic, Rusia a testat in ultimii doi ani de nenumarate ori soliditatea NATO si capacitatea de reactie. Violarile repetate ale spatiului aerian turc fac parte din acelasi arsenal rusesc. Reactia de azi a Turciei arata ca NATO nu e sat fara ciini, iar Erdogan isi va primi meritele pentru actiunea decisiva.

Este pentru prima oara cind un stat membru NATO ataca direct si decisiv echipament de lupta al Rusiei de cind Putin e presedinte.

Ce se intimpla in regiune

Nu ma astept din partea presedintelui turc la gesturi radicale fata de Rusia daca Putin va juca in cheie minora. Si Erdogan va incerca sa treaca lin peste eveniment, odata ce si-a aratat muschii.

Daca insa Putin va declansa spirala violentei politice, orice dezvoltare e posibila. Cu impact asupra NATO, care are obligatia, potrivit Articolului 5 din Tratatul fundamental, sa-si apere aliatii.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro