Sari direct la conținut

Reacții împărțite în PSD privind pachetele de servicii diferențiate propuse de Teodorovici: Măsura duce la un sistem de sănătate discriminatoriu și intră în contradicție cu Constituția vs. S-a interpretat greșit / Pot fi adăugate servicii suplimentare

HotNews.ro
Reacții împărțite în PSD privind pachetele de servicii diferențiate propuse de Teodorovici: Măsura duce la un sistem de sănătate discriminatoriu și intră în contradicție cu Constituția vs. S-a interpretat greșit / Pot fi adăugate servicii suplimentare

Propunerea ministrului de Finanțe Eugen Teodorovici privind pachetele de sevicii medicale diferențiate în funcție de contribuția la asigurările de sănătate sunt criticate de deputatul PSD Petre Florin Manole, el acuzând că măsura ar duce la accentuarea inegalității dintre săraci și bogați și la instituirea unui sistem de sănătate discriminatoriu.De asemenea, deputatul PSD Gabriel Petrea a catalogat măsura ca fiind „complet inacceptabilă” și a spus că intră în contradicție cu Constituția României. Pe de altă parte, Corneliu Buicu spune că declarațiile ministrului au fost greșit înțelese și că la pachetul standard de servicii medicale se pot adăuga servicii suplimentare.

Petre Florin Manole susține că propunerea lui Teodorovici deschide un drum către o societate divizată și se întreabă dacă nu vom ajunge la școli separate pentru bogați și săraci.

”În primul rând, o astfel de măsură este greșită din perspectivă economică și socială. Ea conduce la accentuarea inegalității dintre săraci și bogați și la instituirea unui sistem de sănătate discriminatoriu. Deschidem un drum către o societate divizată. Unde vom ajunge; școli separate pentru bogați și săraci, străzi pe care circulă doar cei cu venituri mai mari pentru că, nu-i așa, contribuie mai mult?”, scrie deputatul Florin Manole peFacebook.

Potrivit acestuia, în România a fost reglementată ocrotirea sănătății prin Constituție, iar ”Legea sănătății spune și ea că România are un sistem de servicii de sănătate bazat pe principiile echității, universalității și solidarității, nu pe principiul cenzitar”.

Manole mai spune că propunerea contravine principiile de bază ale social-democrației.

”Nu în ultimul rând, ideile lansate de domnul ministru astăzi contravin principiilor de bază ale social democrației, principii pe care noi ar trebui să le promovăm. PSD, partid aflat la guvernare, a primit un mandat de la votanții săi să aducă mai multă prosperitate cetățenilor, să elimine diferențele uriașe, inechitățile din cadrul societății și să proteje drepturile înscrise în Constituție.

În ceea ce mă privește, în calitatea mea de parlamentar social-democrat, nu voi susține niciodată o astfel de măsură”, a scris social-democratul.

De asemenea, deputatul PSD Gabriel Petrea a catalogat măsura ca fiind „complet inacceptabilă” și a spus că intră în contradicție cu Constituția României.

„Accesul diferențiat la serviciile de sănătate în funcție de contribuții, este complet inacceptabil. O astfel de inițiativă intră în evidența contradicție cu Constituția României, care garantează drepturi egale pentru cetățeni (art 16) și dreptul la ocrotirea sănătății (art 34) și care consfințește că România este stat social (art 1, alin 3). Mai mult decât atât, astfel de idei sunt în flagrantă opoziție cu ideile social-democrate pe care noi trebuie să le apărăm. Mandatul nostru, că parlamentari sau guvernanți, este de a aduce mai multă #prosperitate, mai multe drepturi și o viață mai bună pentru cetățeni, nu de a genera și mai multe diferențe și inegalități într-o societate și așa inegală și nedreaptă”, a scris sâmbătă, pe Facebook, deputatul PSD Gabriel Petrea, președinte al Tineretului Social Democrat.

Pe de altă parte, președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, Corneliu Buicu, a scris la rândul său peFacebookcă declarațiile ministrului Teodorovici au fost greșit înțelese și că la pachetul standard de servicii medicale se pot adăuga servicii suplimentare precum pachete pentru servicii dentare, pentru îngrijirea la bătrânețe sau recuperare medicală cu confort sporit.

„Pentru că au apărut în spațiul public interpretări incorecte ale declarațiilor ministrului Teodorovici, se impun câteva precizări: La actualele pachete de servicii medicale asigurate de către statul român prin FNUASS se pot adăuga alte pachete cu servicii suplimentare. Exemplu: pachet pentru servicii dentare suplimentare, pachet pentru servicii medicale cu confort sporit, pachete pentru acoperirea cheltuielilor cu contribuția la medicamente, pachete pentru îngrijirea la bătrânețe sau în caz de invaliditate temporară sau permanență, pachete pentru recuperare medicală cu confort sporit etc. Acesta este sensul corect al declarațiilor ministrului Teodorovici, legate de beneficiul suplimentar al celor care plătesc mai mult decât actualele contribuții la FNUASS”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, deputatul PSD Corneliu Buicu, președintele comisiei pentru sănătate din forul legislativ.

Eugen Teodorovici a lansat vineri propunerea ca pachetele de servicii medicale să fie diferențiate în funcție de contribuția la asigurările de sănătate, dar nu a avansat niciun termen de la care s-ar putea aplica această propunere.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro