Sari direct la conținut

Recifele de coral ar putea sa dispara pana in 2050 – studiu

HotNews.ro

Recifele de corali ar putea sa dispara din oceane pana in 2050 daca nu se ia nicio masura pentru stoparea activitatilor care ameninta „padurea tropicala a marilor”, fie ca este vorba despre pescuitul intensiv sau de incalzirea climatica, avertizeaza un raport publicat miercuri si citat de AFP.

Incalzirea apelor, determinata de schimbarile climatice, acidificarea oceanelor provocata de poluarea cu dioxid de carbon, navigatia maritima, pescuitul intensiv, urbanizarea coastelor sunt doar cateva dintre pericolele care ameninta coralii, de care depinde viata a sute de milioane de persoane, spune acest raport.

„Daca nu se ia nicio masura, peste 90% dintre recife vor fi amenintate pana in 2030 si aproape toate recifele vor disparea pana in 2050”, indica acest raport, intitulat „Reefs at Risk Revisited”, care compileaza zeci de studii conduse de World Resources Institute.

„Presiunea locala” care apasa asupra recifelor, precum pescuitul intensiv, urbanizarea coastelor si poluarea constituie amenintarea cea mai directa asupra coralilor, punand direct in pericol pe termen scurt peste 60% aceste „paduri” colorate ale apelor.

„Incalzirea climatica a provocat deja pagube masive, temperaturile in crestere in apa determina albirea coralilor”, spune acest raport.

Coralii gazduiesc milioane de alge care le confera aspectul colorat si care nu suporta cresterea temperaturilor. O data ce acestea dispar, coralul se decoloreaza si moare, transformandu-se intr-un schelet calcaros.

Distrugerea recifelor ar reprezenta o pierdere enorma pentru biodiversitate, pentru ca ele adapostesc circa o treime dintre speciile maritime de pe suprafata globului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro