Sari direct la conținut

Recital cameral extraordinar susținut de Remus Azoiței și Eduard Stan, la Varșovia

HotNews.ro
Remus Azoitei si Eduard Stan, Foto: ICR Varsovia
Remus Azoitei si Eduard Stan, Foto: ICR Varsovia

Miercuri, 19 iunie, la Castelul Regal din Varșovia, va avea loc un recital cameral extraordinar, susținut de remarcabilii muzicieni Remus Azoiței (vioară) și Eduard Stan (pian). Concertul se înscrie în programul de evenimente de marcare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și va închide oficial seria de manifestări dedicate în Polonia.

Potrivit ICR Varsovia, programul pregătit de cei doi muzicieni, intitulat simbolic „Un român la Viena”, cuprinde lucrări de George Enescu, Johannes Brahms și Kreisler/Pugnani. Programul face referire la prima adresă a școlirii muzicale a lui Enescu, Conservatorul din Viena, unde a fost acceptat în 1888, la frageda vârstă de nici 8 ani. Un singur copil mai fusese primit acolo la aceeași vârstă: colegul său violonist, Fritz Kreisler, în 1882. Viena a marcat și întâlnirea tânărului geniu român cu bătrânul Brahms, care și-a pus o amprentă foarte puternică pe concepția și arhitectura lucrărilor enesciene, mai ales în domeniul cameral. Programul culminează cu renumitul opus magnum al lui Enescu, Sonata a III – a pentru vioară și pian „în caracter popular românesc”, lucrare de o uluitoare maturitate și măiestrie componistică.

Descris în ”The Strad” ca „un virtuoz dezinhibat, plin de suflet și cu o tehnică fabuloasă”, Remus Azoiței a absolvit în 2001 Juilliard School din New York, unde a studiat cu Dorothy DeLay, Itzhak Perlman și Masao Kawasaki. După absolvire, a fost solist al unor prestigioase anasambluri orchestrale europene: Orchestre Philarmonique de Radio France, Filarmonica „George Enescu”, Orchestre Nationale de Belgique și Philharmonic Chamber Orchestra of London. A cântat sub bagheta dirijorilor Lawrence Foster, Dimitri Kitaenko, Michael Sanderling și Gabriel Chmura. Câștigător al competițiilor internaționale de vioară de la București, Milano, Weimar și Wellington (Noua Zeelandă), Azoiței a interpretat, în 2015, alături de Nigel Kennedy, Concertul pentru două viori de Bach, înregistrat și transmis de 19 posturi TV și radio din Europa și America de Nord, incluzând Arte și Mezzo. În același an a primit în România Ordinul Meritul Cultural.

În 2001, Remus Azoiței a fost numit profesor de vioară la Academia Regală de Muzică din Londra, devenind, astfel, cel mai tânăr profesor din istoria instituției. Este director artistic al Societății Enescu din Londra și membru fondator al acesteia. Remus Azoiței trăiește la Londra și cântă pe o vioară Niccolo Gagliano din 1742.

Aclamat de „Frankfurter Allgemeine Zeitung” pentru „remarcabilul simț al tonalităților și culorilor”, Eduard Stan a emigrat în Germania în 1978, la vârsta de 11 ani. Student al lui Arie Vardi și Karl-Heinz Kämmerling, Eduard Stan a absolvit Academia de Muzică și Arte Dramatice din Hanovra. A concertat în Europa, Statele Unite și Israel, luând parte la festivaluri celebre: Massenet, Lille Pianos și Piano à Riom în Franța, Festivalul George Enescu de la București, Hohenloher Kultursommer și Braunschweig din Germania, Julitafestivalen din Suedia, Royal Crakow Piano din Polonia sau Festivalul Schumann din Galway Irlanda. Ca solist al orchestrei Filarmonicii „George Enescu” și al Orchestrei Naționale Radio a concertat la Filarmonica din Berlin și Ateneul din București sub bagheta dirijorilor Cristian Badea, Cristian Mandeal, Jin Wang, Lutz Köhler, Shinya Ozaki, George Jackson și Theo Wolters.

Duetul Remus Azoiței și Eduard Stan (vioară-pian), fondat în 1999, s-a afirmat ca un parteneriat remarcabil al unor tineri artiști. Cei doi muzicieni au fost împreună oaspeți ai marilor săli de concerte ale lumii: Carnegie Hall dinNew York, Kennedy Center din Washington DC, Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus Berlin și Viena, Accademia di Santa Cecilia din Roma, Concertgebouw din Amsterdam, Salle Cortot din Paris, Auditorio Nacional din Madrid, Rudolfinum din Praga, Konserthuset Stockholm sau Teatro la Fenice Veneția. În ultimii ani cei doi au concertat la Edinburgh și Expoziția Mondială de la Milano în 2015, evenimente urmate de un turneu în 2016, care a inclus Festivalul Menuhin de la Londra, concerte la Palatul Béhague de la Paris, Castelul Gödöllö din Budapesta și Fulya Sanat din Istanbul. În 2017, cei doi au concertat la Auditorium Luxemburg și Filarmonica din Minsk.

Unul dintre reperele performanțelor artistice ale celor doi muzicieni îl reprezintă premiera absolută a înregistrării întregului repertoriu pentru vioară și pian al lui George Enescu, lansat de casa discografică germană Hänssler Classic în 2007, sub forma a două CD-uri. Această colecție nu doar că a atras aprecierea internațională, ci este considerată de atunci ca un model de interpretare a minunatelor acorduri ale geniului Enescu. Azoiței și Stan sunt astăzi cel mai reprezentativ duet al României pe scena muzicii clasice.

La concertul din data de 19 iunie sunt invitate autorități poloneze și personalităţi ale vieţii publice politice şi culturale locale, membri ai corpului diplomatic local, formatori de opinie, jurnalişti etc., și va fi urmat de o recepție la Castelul Regal, oferită de Ambasada României.

ARHIVĂ COMENTARII
Laur X • 2008-03-11 23:02:59
Nici un liceu fara Dumnezeu ! Nici o primarie fara preotie ! Nici o Capitala fara Catedrala !
1 1
zexe • 2008-03-11 23:36:51
Dupa ce ca avem un patriarh om de afaceri,acum vor si preotii sa intre in administratie.<br>Asta-i prea de tot.<br>Pina la urma ii dau crezare lui Mircea Badea cu sloganul lui care defineste de fapt starea la ceea ce se intimpla in tara asta, o stare de nebunie continua.<br>"Traim in Romania ...si asta ne ocupa tot timpul"
2 1
elena • 2008-03-12 00:09:34
ce a putut sa ajunga Romania in mileniul 3 !!!!!!! Mai poate crede inca cineva in Romania ca preotii sunt trimisii Domnului pe pamant ?? Si ca Biserica este casa lui Dumnezeu? Nuuu fratilor, biserica a ajuns doar o institutie la fel de acerba in lupta pt putere si acaparare de bogatii ca oricare alt mare concern. Adevarul este ca prea se exagereaza cu rolul bisericii in viata politica si sociala , ca prea multe drepturi au primit dupa Revolutie , desi se stie ca ei erau cei care au colaborat mai mult cu securitatea ceausista...
1 2
un fost enorias • 2008-03-12 00:28:46
nu mai e nimic de spus ! RUSINE, RUSINE, RUSINE !
2 1
Bufnitza Duminicala • 2008-03-12 01:39:10
Un preot pentru fiecare roman. Inainte vreme in Romania totzi erau comunisti, securisti, turnatori. Acum moda este preotul care este securist, turnator si of course businessman care are un drive divin.
2 1
Nemet-Deak • 2008-03-12 07:21:10
Hai sa schimbam.... domnilor preoti! Noi sa fim preafericiti si voi sa intrati in politica. Oare cine a avut acesta "VIZIUNE DIVINA"! La urma urmei mirosul banilor ajung si la biserica.
1 2
Eu • 2008-03-12 08:53:37
Rusineeeeee!!!! N-am nici un fel de respect sau consideratie pt un barbat care fuge de munca, alegand preotia! Acum au mai gasit o modalitate de a prospera pe spinarea altora....Trebuie desfiintata RELIGIA de pe planeta, sa puna osul la treba toti barbatii....asa va prospera Pamantul !
1 1
Eu • 2008-03-12 08:55:45
nu e corect sa valideze cineva ce scriu eu! daca acel cineva crede in preotii-trantori, nu va afisa niciodata parerea mea! asta e cenzura!
1 1
ciku • 2008-03-12 04:12:02
cit de curind or sa fie intrare libera la masoni, vai de capul nostru cum ne-am convertit cu asa conducatori, cred ca asa lupta mare se va da pe conservare, cine mai poate...
1 2
Hamza • 2008-03-12 07:13:53
Un preot cel putin traieste si cunoaste comunitatea, dar cum ramane cu manelistii care participa la alegeri? Este vreo sansa sa discutam destre asta? Ar fi mult mai interesant.
0 1
Synaptic • 2008-03-12 14:52:01
Ba stresatule macar manelestii sunt peste tot poporul alege care si cum conduce tara fara sa fiu manelist cocalar, discotecar sau toparlan. Faza e ca biserica e lespedea de spiritualitate din sociteatea romanesca, chiar daca a fost impusa de la nastere.De preotii care strica si calca pe inima si legatura cu Dumnezeu asa cum o stiu slujiorii nu te gandesti? Parerea mea personala despre preoti? Un om care e imputernicit sa propavaduiasca cultura si spiritualitaea dar are voie sa faca sex ca orice muritor, sa agoniseasca peste masura, sa ceara arenda sau mai "nou" sa intre in una din cea mai miserbile meserii precum politica e mai este zero la spiritualitate. Sa traiti!
0 1
speedygeo • 2008-03-12 07:16:39
Sunt ingrozit de eventualitatea ca preotii vor intra in politica. Apartin la un cult minoritar. Primaria are obligatia legala sa ne furnizeze un loc de veci. Dar cimitirul comunal este "ortodox". Fara aprobarea preotului, nimeni nu poate fi inmormantat. Ce va fi cand ei vor ocupa locuri in consiliu local?
1 1
Un roman anonim • 2008-03-12 07:49:34
Solutia adoptata inainte era mai buna decat cea de acum. Ce are de a face spiritualitatea pe care o presupune activitatea de preot cu politica? Preotii nu trebuie sa fie angajati politic dupa cum nu sunt de exemplu militarii. Au, toeretic, destule probleme cu ghidarea spirituala a enoriasilor ca sa se ocupe se de politica. Asa ca sa aleaga , ori preot ori politician. Asta nu inseamna ca le neg dreptul la opinie politica, exprimata prin vot.
0 1
Ciobanu • 2008-03-12 08:57:19
Nu inteleg ce sens are atata isterie. Ca sa ajunga in administratia locala trebuiesc mai intai alesi, nu? Cat despre articol m-am convins, nu prea stim ce inseamna "ecumenic" dar il folosim ca e cuvant bisericesc si da greutate articolului. Si atunci sa iau de bun restul articolului?
1 1
valeria munteanu • 2008-03-12 08:59:21
Biserica e invidioasa e islam ? Pe cind un preot care sa candideze la presedintie si sa conduca tara ca ayatolahii musulmani ? Si daca sunt atit de ocupati ba cu afacerile, ba cu administrarea urbei, ba cu predarea religiei in scoli - cind mai au timp si de sarmanii care cauta alinare la biserica ? Inteleg acum de ce pe usa bisericii din cartierul meu e program ca la magazin si de ce se accepta numai donatiile in bani, nu si obiecte pentru nevoiasi. Gresala,desigur, e a noastra ,daca ii votam, nu a lor ca se lacomesc. Sa ii trimitem acolo unde le-a spus Isus sa stea, nu la leafa de la primarie!
1 1
Apostolatul laic • 2008-03-12 09:22:48
Preotul are misiunea de a sluji lui Dumnezeu. Politica la care este chemat sa o faca este politica lui Hristos care se poate aplica numai in interiorul bisericii. Regret hotararea luata de Sinod.
1 1
Claudiu MINEA • 2008-03-12 10:51:29
Impactul va fi pozitiv, mai ales in mediul rural. Preotii din consiliile locale vor crste calitatea acestora, pentru a deveni un cenzor real al actiunilor deseori excesive ale multor primari. Orice initiativa care permite aducerea unor oameni mai buni in viata cetatii este de salutat. Altminteri politica va ramane apanajul ratatilor in alte domenii.
1 1
Anghelescu Andreea • 2008-03-12 11:08:12
Dl preot - primar de la Baiculesti sa ne mai lase... Nu a facut nimic nici pt comuna nici pt biserica... Este singura asezare care a ramas la nivelul anilor '90 asa ca... sa-si reconsidere meseria !
1 1
ictin • 2008-03-12 17:20:54
Noi am inventat prostia. Cum spune o "veche" zicala. Pt. ca un preot sa fie ales nu trebuie decat sa zica la biserica: "Pune stampila pe mine ca altfel te bate Dumnezeu", si gata e ales. Pana la urma nu e prost cine cere, e prost cine da. Banuiesc ca asta e un experiment al lui Daniel sa vada cum merge cu manipularea, poate in 4 ani il vedem pe derbedeu candidand la presedentie si atunci o sa avem patriarh-presedinte. Ca deja si-a pus in miscare posturi de radio dubioase care acopera frecventele la multe alte radiouri. Cred ca are ganduri mari licheaua.
0 1
george • 2008-03-12 18:32:09
eu zic ca e binevenita implicarea preotilor, adica ei de ce sa nu-i poata reprezenta pe cetateni ? stim ca sunt altii abonati la functii, fara nicio morala, fara nicio valoare, atata ca sunt din partidul cutare....aceia sunt mai valorosi? sunr preoti buni, de o moralitate exemplara care prin prezenta lor ar impune respect si ar mai curma circul interminabil din unele consilii. Sa fie credinta si constiinta la cei care ne conduc, caci suntem satui de laici care=si vad numai propriul interes, fara cea mai mica competenta sau urma de buna credinta.
1 0
Mirciuc • 2008-03-12 23:06:56
Daca "inaltimile" lor au hotatrit ca pot intra in cele lumesti, atunci voi pacatosilor ce aveti contra unsilor lui Dumnezeu. Doar e casta lor si daca nu-i alegeti in frntea satului se abate asupra voastra urgia cerului, ca de oameni suntem unsi ori nu de D-zeu. Nu-i dupa cum vreau eu e dupa cum vrea cel ce are puterea, iar mirosul banilor nemunciti si a subventiilor mascate nu are nimica de a face cu coruptia ori moralitatea si etica duhovniceasca. NU?! Ce se va intimpla intr-un loc unde se intilnesc doua culte, una care interzice unsului lui D-zeu sa se amestece intre cele lumesti si o alta culta care permite? Un popa va ajunge in Consiliul Local si va sabota pe celalalt care urmind calea si-si va sluji enoriasii asa cum ii dicteaza perceptele. Cum oare vor reactiona enoriasii? Nu se va ajunge la conflicte locale, si DOAMNE fereste de mai extinse, ca de precedentul TIMISOARA din ’89 nici maca nu e departe. Cine ne-o tot coace, de poate poate ne-o lua unii de altii sa ne casapim? Nu ma mira atita vreme cit o inalta fata bisericeasca isi indeamna enoriasii la omucidere pentru "pastrarea" tinuturilor istorice, care oricum nici nu mai sunt locuite de majoritari. IN CE FEL DE LUME TRAIM, CIT TIMP VOR FI MEREU ORBI SI SURZI? Va veni Cel Trimis ca sa redea Vederea si Lumina?
0 0
Laur X • 2008-03-13 00:17:35
popa nu ia decat 2 voturi el si preoteasa....cumi mai cearta la predica....suntem de cacao
0 0
Vasilika • 2008-03-13 13:19:25
Nu am o parere buna despre intrarea preotilor in politica ,cred ca un preot ar trebui sa se ocupe de cele sfinte ,de sufletele celor pe care ai pastoresc .In Grecia am vazut ca se savarseste zilnic sf.Liturghie chiar si la tara pe cand aici la noi in Arad bisericile sunt inchise in timpul sapatamanii ,numai catedrala este deschisa .Daca un credincios ar dori sa se roage sau sa aprinda o lumanare nu are unde pentru ca bisericile sunt inchise ,ma refer la bisericile din cartiere sau la tara .
0 0
marius • 2008-03-13 20:38:53
http://oamenisiperspective.com/oxigen
0 0
leonthos007 • 2008-03-18 12:19:27
Eu cred ca BOR nu mai are "totul in ordine la materia cenusie" ca sa nu ma exprim altfel!!! Unde este mesajul biblic si traditia christologica prin care se justifica misiunea spirituala a preotilor de orice cult! Ma intreb daca noul Patriarch al BOR, care a studiat printre altele si in lumea occidentala se poate cobora la un nivel asa de josnic incat sa le permita popilor sa se amestece "oficial" (ca inoficial se amesteca 90% din popi) in politica candidand la functii politice facand totodata parte din diferite partide politice... Ce e cu voi "preasfiintilor" ca sa nu zic "pacatoseniile" voastre... nu mai aveti surse in deajuns de a mulge vaca de bani a natiunii. Tot respectul pentru preotii care se angajeaza social (fara avantaje materiale) in ocrotirea celor saraci si nevoaiasi!... Insa o functie politica este in contradictie cu imaginea vocatiei la preotie pe care ne-o transmit primele 3 secole ale crestinatatii... Si cum veti interpreta pasajul biblic care spune ceva despre "slujba la doi stapani"?... Este aceasta misiunea voastra pe pamant: sa va bagati coada chiar si in cele mai josnice lucruri cum ar fi politica? Pacat ca un asa Patriarch bine vazut in lumea occidentului accepta asemenea josnicii ale preotilor din subordinea sa???...
0 0
Elena • 2009-03-26 12:15:30
Raspund celor ce cred în sloganul "popi trîntori" şi "religia este un opium pentru popor". Se vede de la o poşta ca persoanele care afirma asemenea mizerii, au "ceva fixat pe creier" adica ideologia comunista, care pe lînga faptul ca sunt pierduti şi degradati mai vor sa degradeze şi pe alţii.
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro