Sari direct la conținut

Record de studenti la universitatile clujene

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Circa 100.000 de studenti au inceput anul universitar la Cluj-Napoca. Este vorba de un numar-record de studenti, in conditiile in care in ultimii ani au fost infiintate noi institutii de invatamant superior si facultati. Practic, de ieri, populatia orasului a crescut cu o treime. Astfel, a fost pus din nou in miscare mecanismul care concentreaza in oras o mare parte a banilor din Transilvania.

Un numar de 59.000 de studenti invata la cele sase institutii de invatamant superior de stat: Universitatea „Babes-Bolyai” (UBB), Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu”, Universitatea Tehnica, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, Universitatea de Arta si Design si A-cademia de Muzica „Gheorghe Dima”.

Mai putin de un sfert dintre acesti studenti au primit locuri de cazare in caminele universitatilor.

Cel mai mare numar de studenti, masteranzi si doctoranzi, adica 45.000, il are Universitatea „Babes-Bolyai”, care dispune de doar 5.500 de locuri de cazare in caminele proprii. Acestor studenti li se adauga cei ai universitatilor private. Este vorba de Universitatea „Sapientia” cu predare in limba maghiara si care este sprijinita financiar de autoritatile de la Budapesta.

In aceste zile, politicienii din UDMR incearca sa obtina bani pentru universitatea clujeana si din partea Guvernului de la Bucuresti. Se pare ca, la schimb, politicienii maghiari ar fi dispusi sa renunte la pretentia de a crea o institutie de invatamant superior maghiara de stat la Cluj-Napoca.

In oras exista si trei universitati private cu predare in limba romana: Universitatea „Bogdan-Voda”, Universitatea „Avram Iancu” si Universitatea „Dimitrie Cantemir”. Tot aici functioneaza si doua filiale ale unor universitati din Bucuresti.

Este vorba de Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative, care este o institutie acreditata de stat, precum si de Universitatea „Spiru Haret”, institutie privata.

Si din punct de vedere ale dezvoltarii academice, UBB este cea mai bine dezvoltata. Universitatea are 21 facultati si 1.700 de cadre didactice.

De asemenea, institutia are numeroase colegii in cele mai importante orase din Transilvania. Ele ar urma sa fie transformate in facultati, ca urmare a aplicarii noilor prevederi legale din domeniul invatamantului, care au redus la trei ani durata studiilor la nivel de licenta.

Unele universitati au incercat sa gaseasca solutii alternative pentru problema cazarii. Astfel, Universitatea de Medicina si Farmacie a inchiriat locuri pentru studenti in internatele liceelor. O alta solutie ar fi transformarea cazarmilor care vor fi dezafectate, ca urmare a desfiintarii unor unitati militare din apropierea municipiului, in camine.

Profitand de numarul mare al studentilor, proprietarii de imobile au crescut chiriile. Un apartament modest cu doua camere poate fi inchiriat acum pentru sume care variaza intre 150 si 250 de euro lunar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro