Sari direct la conținut

Refugiati lasati sa moara dupa o serie de esecuri decizionale in largul Marii Mediterane

HotNews.ro

Consiliul Europei a prezentat un raport oficial prin care se dovedeste ca o serie de esecuri decizonale apartinand echipajelor navelor de razboi NATO si a pazei de coasta europene a dus la moartea a zeci de refugiati. Raportul sugereaza ca o ambarcatiune cu refugiati din Marea Mediterana a fost lasata in deriva pe mare, in ciuda nenumaratelor apeluri de urgenta care au fost ignorate de catre autoritatile maritime stationate in zona, informeaza The Guardian.

O investigatie de noua luni efectuata de catre Consiliul Europei -organism care supravegheaza Curtea Europeana a drepturilor omului- a scos la iveala neajunsurile umane si institutionale, care au condamnat ocupantii ambarcatiunii la o moarte sigura.

Erorile comise de navele militare cat si de cele comerciale care navigau in apropiere, plus confuzia cu privire la responsabilitatea organizarii unei operatiuni de salvare au dus la aceasta tragedie.

Pe fondul interventiei internationale in Libia si lipsa pe termen lung de planificare de catre ONU, NATO si Natiunile Europene numarul de refugiati din zona Africii de nord a crescut dramatic in ultima perioada.

The Guardian a expus povestea tragica a refugiatilor care au fost lasati sa moara. Marturiile cutremuratoare ale supravietuitorilor indica faptul ca ambarcatiunea in care se aflau 72 de imigranti africani a fost lasata sa pluteasca in deriva doua saptamani pana cand intr-un final curentii au readus ambarcatiunea pe tarmurile Libiei. Imigrantii au plecat din Tripoli si au incercat sa ajunga in Europa dar din cauza unor probleme nu au mai ajuns la destinatie.

In ciuda apelurilor de urgenta emise si cu toate ca ambarcatiunea a fost localizata si identificata de catre oficialii pazei de coasta europeni, nu a fost intreprinsa nicio operatiune de salvare. Doar noua refugiati au supravietuit , restul murind de sete si foame sau in furtuni, printe victime numarandu-se si doi copii.

Autorul raportului, Tineke Strik – subliniind cuvintele lui Mevlut Cavusoglu, presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, la momentul incidentului – a descris tragedia drept „o zi neagra pentru Europa”.

„Putem vorbi cat de mult dorim cu privire la drepturile omului si importanta de a se conforma obligatiilor internationale, dar daca in acelasi timp, vom lasa oamenii sa moara – poate pentru ca nu cunosc identitatea lor sau pentru ca vin din Africa – ne demonstreaza modul in care aceste cuvinte sunt lipsite de sens „, a declarat Strik, membru al comisiei Consiliului cu privire la migratie, refugiati si persoanele stramutate, si raportorul special insarcinat cu investigarea cazului.

Incidentul a devenit bine cunoscut datorita povestilor supravietuitorilor, dar raportul face o referire clara a faptului ca multe tragedii similare au avut loc in ultimii ani dar nu au fost mediatizate. Anul trecut, un numar record de decese ale migrantilor au fost inregistrate in Marea Mediterana. „Cand te gandesti ca atentia mass-media s-a concentrat pe [Costa] Concordia si apoi comparati-o cu mai mult de 1.500 de vieti pierdute din randul migrantilor, in Marea Mediterana in 2011, diferenta este izbitoare”, a spus Strik.

Raportul, care va fi prezentat la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei de joi, concluzioneaza ca moartea a 61 de imigranti la bordul ambarcatiunii, plus inca doua persoane, care au murit la scurt timp dupa ce au ajuns la tarm „ar fi putut fi evitata”, si condamna NATO si statele sale membre pentru ca nu coopereaza pe deplin cu investigatia Consiliului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro