Sari direct la conținut

Regiunea Nord-Vest campiona la proiecte pentru infrastructura

HotNews.ro

Bani sa fie ca proiecte avem! Regiunea Nord-Vest solicita un volum dublu de fonduri europene pentru infrastructura fata de cel prevazut de guvern. Pentru axa prioritara 2 privind dezvoltrarea infrastructurii si a transportului au fost depuse proiecte in valoare de 205 milioane de Euro.

Reprezentantii Agentiei de Dezvoltare Cluj afirma ca o parte din proiecte ar putea fi finatate din fodurile distribuite altor regiuni

Nu la fel vor sta lucrurile cu restul fondurilor europene prevazute in cadrul Programului Operational Regional. Specialistii cred ca fondurile pentru Dezvoltarea Urbana, una dintre axele prioritare ale ale Programului operational Regional (POR) vor fi cel mai greu de cheltuit de catre autoritatiile Romane.

“Pentru axa prioritara 1 intitulata Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor nu a fost facute nici macar demersurile prealabile. Lipsa de experienta a autoritatilor locale isi spune cuvantul si nu cred ca vom reusi sa facem prea multe proiecte in acest domeniu”, a declarat Claudiu Cosier, directorul ADR Nord-Vest

De altfel numarul mare de proiecte depuse nu garanteaza si finalizarea acestora. Daca solicitantii vor angaja un proiect si nu vor reusi sa cheltuiasca fondurile in 24 de luni, banii se vor intoarce la Uniunea Europeana iar lucrarile vor trebui suportate integral de catre beneficiar.

Serviciu regional de urgenta

Cele sase judete din regionea Nord-Vest s-au unit pentru a primi bani de la Uniunea Europeana pentru crearea unui serviciu regional de urgenta. Serviciul regional de urgenta va implica dotarea celor 6 judete cu echipamentul necesar pentru scurtarea timpului de raspuns in cazul interventiilor.

Investitia va fi implementata de catre Asociatia Intercomunitara Transilvania de Nord care cuprinde toate cele 6 judete ale regiunii.

Asociatia va avea scopul de a pregati si promova la toate nivelurile, proiecte pentru dezvoltarea regionala de interes comun pentru cele sase judete asociate, in domeniile serviciilor sociale, transport, mediu, mediu de afaceri, turism si de a obtine finantari interne si externe necesare derularii acestora, de a realiza in comun proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional, ori a furnizarii in comun a unor servicii publice.

Printre proiectele Asociatei intercomunitare se mai numara cofiintarea spitalului regional de la Cluj si infiintarea unui centru de transfer tehnologic.

Alocari financiare in cadrul POR pentru regiunea Nord-Vest

Programul Operational Regional pentru Transilvania de Nord are un buget de 536,41 milioane Euro, reprezentand 12, 09% din intreaga suma alocata Romaniei de catre Uniunea Europeana. Rpartizarea fondurilor s-a realizat invers proportional cu nivelul de dezvoltare al regiunilor. Calculele s-au bazat atat pe indicatorul PIB cat si pe coeficientul densitatii populatiei.

Axa prioritara 1 “Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor” dispune la nivel regional, pentru cei 7, de un buget de 168,19 Milioane Euro.

Axa prioritara 2 “Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale”, lansata in 10 septembrie va aduce regiunii Nord-Vest cel putin 105,99 milioane Euro.

Axa prioritara 3 “Imbunatatirea infrastructurii sociale” are patru subcomponente :sanatate, servicii sociale, siguranta publica si educatie. Suma totala alocata pe regiune este de 79,50 milioane Euro.

Axa prioritara 4 “Sprijinirea mediului de afaceri regional si local” Bugetul alocat regiunii este de 96,16 milioane euro si vizeza trei domenii: sprijinirea afacerilor, dezvoltarea siturilor industriale, dezvoltarea microintreprinderilor.

Axa prioritara 5 “Dezvoltarea durabila si promovarea turismului ” Suma alocata regional pentru cei 7 ani este de 86, 54 milioane euro.

Axa prioritara 6 „Asistenta tehnica”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro