Sari direct la conținut

Relația experților din Ministerul Finanțelor cu cei externi a fost blocată / Dan Schwartz: În loc să stăm la coadă pentru a depune un formular la un ghișeu ANAF, stăm la coadă online

HotNews.ro
Bancnote numărate, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Bancnote numărate, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Am fost implicat în activitatea fiscală de foarte multă vreme, de la Codul fiscal și până la multiplele modificări care au avut loc de-a lungul timpului în legislația fiscală, mărturisește Dan Schwartz, managing partner RSM.

„Am avut întotdeauna o colaborare bună cu specialiștii Ministerului Finanțelor care, credeți-mă, sunt în mare lor majoritate specialiști. Relațiile cu ei au fost întotdeauna foarte bune. De această dată relațiile au fost blocate probabil de ingerința politicului în relația contribuabil-specialist în Ministerul Finanțelor”, a spus el, într-o dezbatere organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării.

De asemenea, a precizat că au fost încercări ale diverselor organizații de business de a intra în dialog cu Ministerul Finanțelor pentru a ajuta la îmbunătățirea colectării veniturilor Statului, relației contribuabil-autoritate fiscală. Răspunsurile, de cele mai multe ori, au fost politicoase și negative, spune el, precizând că „nu s-a putut face un dialog”.

În opinia sa, digitalizarea se face cu scopul de a simplifica procedurile, de a ajuta contribuabilul să se conformeze voluntar cu mai mare ușurință pentru ca autoritatea fiscală să poată colecta mai multe impozite și taxe.

Ministerul Finanțelor a birocratizat și spațiul virtual

„Prin avalanșa de acte normative și prin avalanșa de schimbări, precum și prin modalitatea în care ele au fost concepute și apoi au fost introduse în legislație, după părerea mea nu am făcut altceva decât să birocratizăm și spațiul virtual. Am reușit să facem o așa-numită birocrație digitală”, spune Schwartz.

Astfel, afirmă specialistul în fiscalitate, „în loc să stăm la coadă pentru a depune un formular la un ghișeu ANAF, stăm la coadă online ca să furnizăm informațiile pe care ANAF ni le cere atunci când sistemele se blochează, nu funcționează, sunt necorelate și așa mai departe”.

În plus, afirmă el, se suprapun obligații și informații care sunt furnizate de contribuabil de mai multe ori fără sens. Este pierdere de vreme. Sunt informații furnizate în SAF-T, apar apoi prin emiterea digitală a facturilor, după care am ajuns și la celebrul e-TVA.

„Ceea ce s-a reușit a fost doar un blocaj care încă nu se vede pentru că sunt amânate niște termene. După ce vom reintra în termenele respective, vom ajunge să simțim pe pielea noastră care sunt consecințele unei abordări pompieristice a procedurilor fiscale cu scopul nobil de a îmbunătăți colectarea veniturilor la buget și conformarea voluntară a contribuabililor cu un rezultat care se va vedea. Nu va fi unul pozitiv”, a explicat Dan Schwartz.

Toate aceste obligații trebuie să fie rezolvate prin mijloace electronice.

Am ajuns acum să lucrăm pentru ANAF fără a fi plătiți

„Este necesară dotarea cu echipamente electronice a contribuabililor, să aibă acces la internet de calitate pentru ca informațiile să fie furnizate la ANAF la timp și în formă corectă. Nu există în toată țara și la toate nivelurile aceste dotări. Micii contribuabili sunt afectați pentru că sunt costuri de implementare a noii legislații”, a mai afirmat expertul.

Noi, spune el, am ajuns acum să lucrăm pentru ANAF fără a fi plătiți.

„Ba mai mult, am investit pentru a putea să facem față noilor obligații de conformare fiscală. Dacă pentru marile companii nu reprezintă o povară semnificativă, pentru micul întreprinzător costurile sunt importante”, a mai spus Dan Schwartz.

Expertul în fiscaliate nu crede că ANAF are resursele necesare pentru a prelucra volumul uriaș de informații pe care și-a propus să-l colecteze.

„Nu este ușor să prelucrezi atâta informație în timp real, într-un timp foarte scurt și să și reacționezi. Eu mă aștept ca ANAF să fie sufocat de ceea ce va veni de la contribuabili, tot așa cum contribuabilii s-au simțit agresați și sufocați de modalitatea în care Guvernul a propus să digitalizăm relația ANAF-contribuabil”, apreciază Schwartz.

INTERVIURILE HotNews.ro