Sari direct la conținut

Remus Pricopie: Nu voi pune niciodata interesele de afaceri ale editorilor inaintea interesului elevilor

HotNews.ro
Remus Pricopie, Foto: Agerpres
Remus Pricopie, Foto: Agerpres

Remus Pricopie, ministrul Educatiei, reactioneaza la anuntul editorilor care au sesizat DNA cu privire la modul in care s-a desfasurat licitatia pentru manuale digitale. „Constat zbaterea unor actori economici privati care au interese de business in legatura cu scoala romaneasca. Este dreptul lor sa intreprinda orice actiune, dar precizez inca o data ca nu voi pune niciodata interesele lor de afaceri inaintea interesului elevilor”, a declarat ministrul, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro.

Citeste mai jos declaratiile integrale facute de ministrul Remus Pricopie, referitor la licitatia pentru manuale digitale, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro:

„Constat zbaterea unor actori economici privati care au interese de business in legatura cu scoala romaneasca. Este dreptul lor sa intreprinda orice actiune, dar precizez inca o data ca nu voi pune niciodata interesele lor de afaceri inaintea interesului elevilor, care au nevoie de manuale noi, moderne, adaptate secolului XXI. Avem manuale in uz si de 14 ani. Acest lucru este inadmisibil! Nu se mai poate asa! Pe mine ma intereseaza soarta copiilor, nu actiunile editorilor.

Dupa atatia ani de stagnare in privinta reformarii manualelor, avem acum sansa sa le oferim elevilor manuale noi, inclusiv in format digital. Acest proces important pentru conectarea scolii romanesti la realitatile invatamantului contemporan se doreste a fi blocat de un scandal centrat in jurul banilor si a intereselor de afaceri. Nu voi accepta acest lucru, cu atat mai mult cu cat intreaga procedura s-a desfasurat transparent, cu respectarea stricta a prevederilor legale.

Sunt hotarat sa duc mai departe acest proces de modernizare si dezvoltare a scolii. In acest sens, pe masura ce vor fi aprobate noile programe scolare, vor fi scoase la licitatie manualele pentru celelalte clase. Nu vom proceda altfel, pentru ca nu putem avea manuale noi fara programe revizuite si aduse la zi.

Deocamdata am inceput cu clasele I si a II-a. Apoi, vom scoate la licitatie manualele pentru clasa a III-a, clasa a V-a si probabil clasa a IX-a, urmand ca in anul urmator sa scoatem pentru clasele a IV-a, a VI-a si a X-a, pana cand inchidem ciclul. Acolo unde nu sunt ofertanti, vom insarcina, asa cum prevede legea, institutii publice, nu firme, sa redacteze manualele„.

N.Red: Sublinierile apartin redactiei

Pe de alta parte, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a respins solicitarea editurilor de a suspenda procedura de atribuire a contactelor de manuale digitale. Asocierea Akademos Art SRL – Stand Agentie Difuzare Carte SRL si SC Aramis Print SRL au cerut, printre altele, suspendarea procedurii de atribuire a contactelor de manuale digitale. CNSC a raspuns ca cererile de suspendare “nu cuprind o justificare temeinica” si ca, oricum, “in situatia de fata procedura este suspendata”, pentru ca ministerul educatiei nu poate incheia contract cu firmele pe care le-a declarat castigatoare pana cand CNSC nu solutioneaza toate contestatiile depuse.

Asocierea Akademos Art SRL – Stand Agentie Difuzare Carte SRL a cerut in contestatie “constatarea nulitatii absolute a rezultatelor evaluarii si implicit anularea tuturor actelor care au stat la baza emiterii rezultatului, obligarea autoritatii contractante la reevaluarea ofertelor, iar in subsidiar, obligarea autoritatii contractante la remedierea actului atacat si a actelor care au stat la baza emiterii acestuia”.

SC Aramis Print SRL a cerut, prin doua contestatii, anularea procedurilor de atribuire pentru manualele de Matematica si explorarea mediului clasa a II-a, Limba moderna clasa I si reluarea acestor proceduri.

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a respins ca nefondate cererile pe care le-au depus cele doua edituri. “Consiliul observa ca solicitarile de suspendare adresate de petente nu cuprind o justificare temeinica si nici nu este indicata paguba iminenta care ar trebui prevenita”, motiveaza CNSC.

In decizie, CNSC precizeaza ca, “pe de alta parte, se observa ca actiunea reclamantelor este indreptata impotriva rezultatului procedurii, iar conform art. 256 3 din ordonanta, autoritatii ii este interzisa incheierea contractului mai inainte de solutionarea contestatiei si comunicarea deciziei de catre Consiliu, sub actiunea nulitatii incheierii lui. Altfel spus, in situatia de fata procedura este suspendata prin dispozitiile art. 256 3, in sensul ca nu poate fi continuata prin incheierea contractului, ceea ce face de prisos eventuala luare de catre Consiliu a masurii suspendarii ei”.

In final, Consiliul informeaza ca se va pronunta printr-o decizie ulterioara “cu privire la celelalte capete de cerere”.

Reprezentantii CNSC au declarat pentru HotNews.ro ca exista 11 contestatii depuse la Consiliu in legatura cu licitatia pentru manuale digitale si ca solutionarea acestora se face in termen de 20 de zile din momentul in care autoritatea contractanta (Centrul National de Evaluare si Examinare, organism aflat in subordinea Ministerului Educatiei – n.red.) remite Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor toate documentele existente la dosarul procedurii.

Declaratiile ministrului Educatiei Nationale vin la o zi dupa ce Federatia Editorilor din Romania a anuntat ca mai multe edituri au sesizat Directia Nationala Anticoruptie cu privire la modul in care s-a desfasurat licitatia pentru manuale digitale. In total, exista 17 sesizari depuse de catre editurile care nu au castigat licitatia, pana la solutionarea contestatiilor, la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), la Consiliul Concurentei, la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), potrivit editorilor.

UPDATE: Livia Saplacan, purtatorul de cuvant al DNA, a declarat pentru HotNews.ro ca doua edituri au depus plangeri la Directia Nationala Anticoruptie impotriva Centrului National de Evaluare si Examinare (organism aflat in subordinea Ministerului Educatiei si autoritatea contractanta in licitatia pentru manuale – n.red.). Sesizarile au fost inregistrate pe 18 august si se afla pe rol in lucru la DNA, potrivit purtatorului de cuvant al institutiei. In cadrul sesizarilor, „se invoca un presupus prejudiciu de 6,8 milioane de euro”, a precizat Livia Saplacan pentru HotNews.ro.

Cosmin Malureanu, directorul editurii Ascendia Design – participant la licitatie si care nu se afla printre castigatori, a declarat in urma cu o zi ca „au fost probleme la deschiderea ofertelor, unde Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE – organism aflat in subordinea Ministerului Educatiei si autoritatea contractanta in cadrul licitatiei – n.red.) si-a asumat in scris fraudarea procedurii, pentru ca in procesul verbal de deschidere a ofertelor se stipuleaza: ‘Avand in vedere faptul ca la mai multi ofertanti prezentarea ofertei nu a respectat intru totul prevederile din fisa de date, aceste inexactitati neconducand la deconspirarea vreunui element in aceasta etapa neafectand cursul deschiderii ofertelor, pentru a crea cadrul liberei concurente comisia a decis inregistrarea tuturor ofertelor'”.

Acesta a afirmat ca in cadrul licitatiei „au fost folosite instrumente de evaluare in mod ilegal”, facand referire la un criteriu existent in cadrul unui ordin de ministru si aplicat in cadrul licitatiei, desi „nu se gasea si in caietul de sarcini”. „Comisia a acceptat oferte cu preturi suspecte de dumping, au fost descalificate oferte pe criterii tehnice triviale (…), ne-am lovit de refuzul furnizarii propriei fise de evaluare in timp util pentru a putea contesta rezultatul (…), au refuzat sa ne furnizeze competentele evaluatorilor. Licitatia a fost profund viciata, deliberat sau in urma unor abateri grave”, a continuat directorul editurii Ascendia Design. Malureanu a precizat ca problemele au fost sesizate in cele 17 contestatii depuse.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro