Sari direct la conținut

Renaissance Capital acuza contextul dificil de pe pietele internationale pentru esecul ofertei Petrom

HotNews.ro

Esecul ofertei publice secundare de vanzare a 9,84% din actiunile Petrom s-a datorat conditiilor dificile de pe pietele internationale si inrautatirii lor pe parcursul procesului de marketing, ceea ce a dus la reducerea apetitului pentru risc al investitorilor, arata reprezentantii bancii ruse de investitii Renaissance Capital, parte a consortiului care a intermediat aceasta oferta. Acestia se arata increzatori ca oferta Petrom va putea fi reluata cu succes dupa ce conditiile pietei se vor stabiliza.

„Conditiile dificile de pe pietele internationale si inrautatirea lor pe parcursul procesului de marketing al ofertei Petrom au facut extrem de dificila incheierea tranzactiei. In acest context, apetitul la risc al investitorilor, mai ales pentru piete de capital cu care nu sunt familiarizati, este destul de limitat. Vom continua sa colaboram cu guvernul si suntem increzatori ca oferta Petrom va putea fi incheiata cu success cand conditiile de piata se vor stabiliza”, a declarat John Porter, managing director Renaissance Capital, intr-un comunicat remis HotNews.ro

La randul sau, Rares Nilas, directorul executiv al BT Securities, a aratat ca pietele de capital au fost extrem de volatile, iar acest fapt s-a simtit si pe piata din Romania.

„In ciuda atractivitatii ofertei Petrom, intreg contextul amintit a indus in randul investitorilor o atitudine mult mai prudenta, fapt ce a condus la reducerea expunerilor pe piata de capital si a nivelului investitiilor. Cand pietele vor depasi aceste valuri de neincredere, oferta Petrom poate fi reluata cu success”, a mai spus el.

Ministerul Economiei a anuntat vineri ca oferta publica secundara de vanzare a 9,84% din actiunile Petrom s-a incheiat, insa subscriptiile inregistrate s-au situat sub nivelul minim necesar de 80%. Potrivit acestuia, Guvernul va monitoriza evolutia pietelor si va decide momentul prielnic pentru reluarea procesului de vanzare a pachetului de 9,84%.

„Faptul ca gradul de subscriere la pachetul de actiuni OMV PETROM nu a ajuns la nivelul dorit nu inseamna ca anumite tinte nu au fost atinse”, mai precizeaza Ministerul. Acesta sustine ca semnalul dat investitorilor este acela ca Executivul „isi respecta programul si privatizeaza transparent si pe bursa, dar nu la orice pret, a fost unul foarte important si receptionat pozitiv”.

Oferta este intermediata de catre consortiul format din banca rusa de investitii Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital si EFG Securities.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro