Reorganizare interna in DNA. De ce a fost eliberat din functie seful sectiei de combatere a infractiunilor comise de militari, Ion Alexandru
Eliberarea din functie a procurorului militar Ion Alexandru a fost dispusa ca urmare a desfiintarii sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari si reorganizarii acestuia intr-un serviciu independent in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – nivel central, a explicat DNA intr-un raspuns transmis, joi, la solicitarea HotNews.ro. Presedintele Iohannis a semnat decretul de eliberare din functie in data de 3 iulie, fiind publicat in monitorul oficial in data de 7 iulie. DNA sustine ca desfiintarea sectiei a fost aprobata de colegiul de conducere in urma analizei activitatii, din care a rezultat o reducere a numarului de dosare in ultimii 3 ani.
Astfel, potrivit explicatiilor institutiei, in timp ce la DNA procurorii au in lucru intre 70 si 83 de dosare, chiar peste 150 de dosare, la sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savariste de militari 1 procuror are in lucru 24 de dosare iar doi procurori au intre 16 – 18 de dosare.
Potrivit surselor HotNews.ro, Ion Alexandru ar urma sa fie numit tot intr-o functie de conducere in cadrul sectiei parchetelor militare din cadrul Parchetului General. Alexandru este sotul Marianei Alexandru, a fost procuror sef adjunct in cadrul sectiei a doua din cadrul DNA. Mariana Alexandru a plecat prin pensionare din DNA in septembrie 2014, insa motivele plecarii sunt inca neclare. A fost acuzata ca ar fi gestionat prost dosarul gala Bute si ca a intarziat anchetarea unor dosare, insa nu exista pana azi o explicatie oficiala.
Redam integral raspunsul DNA transmis HotNews.ro:
„Pentru buna desfasurare a activitatii Directiei Nationale Anticoruptie, s-a apreciat oportuna reorganizarea Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari, prin transformarea acesteia intr-un serviciu independent fata de celelalte sectii, cu denumirea <>. Transformarea sectiei in serviciu s-a fundamentat pe analiza activitatii respectivei sectii care a relevat o reducere a numarului de dosare in ultimii 3 ani si, implicit, a activitatii acesteia, in contextul in care volumul de activitate al celorlalte sectii a crescut in mod continuu.
Aceasta reorganizare a sectiei, prin transformarea acesteia in serviciu, a presupus transformarea postului de procuror militar sef sectiei si a unui post de procuror militar sef serviciu in posturi de executie si redistribuirea acestora, precum si a inca 2 posturi de procuror, in cadrul celorlalte sectii/servicii ale directiei. Totodata, un numar de 4 posturi de ofiteri de politie judiciara, 5 posturi de grefieri (1 post de grefier sef sectie si 1 post de grefier sef serviciu transformate in functii de executie, impreuna cu alte 3 posturi de grefier) si 1 post de sofer au fost redistribuite, de asemenea, in cadrul celorlalte compartimente de activitate.
Aceasta decizie a fost luata de Colegiul de conducere al Directiei Nationale Anticoruptie dupa o prealabila consultare a sectiilor si serviciilor teritoriale, care si-au exprimat opinia categorica in sensul desfiintarii acestei structuri.
Procedura de reorganizare s-a desfasurat dupa cum urmeaza:
In conformitate cu dispozitiile art.14 lit.e) si h) din Regulamentul de ordine interioara al Directiei Nationale Anticoruptie, in sedinta din data de 10 iunie 2015, Colegiul de conducere al directiei a avizat favorabil reorganizarea Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari, prin transformarea in serviciu, modificarile privind noile state de functii si de personal ale Directiei Nationale Anticoruptie, precum si modificarile la Regulamentul de ordine interioara al institutiei.
Prin adresa nr.1692/C/754/I-7/2015 din 11.06.2015, Directia Nationala Anticoruptie a solicitat Sectiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii avizarea propunerii de reorganizare.
Propunerea de desfiintare a sectiei a fost avizata favorabil prin Hotararea nr.294 din 17.06.2015 a Sectiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, prin care s-a retinut: <<in prezent sunt procurori care au in lucru 70-83 dosare (la Sectia de combatere a coruptiei) si intre 60 – chiar peste 150 dosare (la Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie), in timp ce la Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari 1 procuror are in lucru 24 dosare, iar 2 procurori au intre 16-18 dosare, deci sub jumatate din media dosarelor penale aflate in lucru la procurorii din celelalte doua sectii ale directiei. Potrivit doctrinei de specialitate, institutiile au posibilitatea sa-si organizeze activitatea in conformitate cu cerintele unei functionari eficiente, raportat la nevoile lor reale, desfiintarea unor posturi fiind determinata exclusiv de reorganizarea unitatii si de asemenea generata de o cauza reala si serioasa>>.</i
La data de 24 iunie 2015, Directia Nationala Anticoruptie a solicitat Ministerului Justitiei aprobarea proiectului statului de functii si statului de personal, cu obtinerea, in prealabil, a avizului conform al Consiliului Superior al Magistraturii. Totodata, au fost inaintate Ministerului Justitiei, spre aprobare, in conformitate cu dispozitiile art.140 alin.2 din Legea nr.304/2004, modificarile Regulamentului de ordine interioara al Directiei Nationale Anticoruptie, aprobat prin Ordinul ministrului justitiei nr.1643/C/2015. In acest context, avand in vedere reorganizarea Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari, s-a solicitat a fi intreprinse demersurile legale in vederea eliberarii domnului Ion Alexandru din functia de procuror militar sef al sectiei.
Prin Hotararea nr.309 din 01.07.2015, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat eliberarea din functia de procuror militar sef al Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – nivel central, a domnului general locotenent magistrat Ion Alexandru, incepand cu data de 06.07.2015, data de la care s-a dispus desfiintarea sectiei mentionate. Prin Decretul Presedintelui Romaniei nr.616 din 03.07.2015, s-a dispus eliberarea din functia de conducere a domnului procuror militar Ion Alexandru.
In concluzie, eliberarea din functia de conducere a procurorului militar Ion Alexandru a fost dispusa ca urmare a desfiintarii Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari si reorganizarii acesteia intr-un serviciu independent in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – nivel central.”