Sari direct la conținut

Reportaj în România educată 2024. Școli care primesc table inteligente, dar elevii merg la toalete în curte: „Modernizarea este foarte costisitoare”

HotNews.ro
Reportaj în România educată 2024. Școli care primesc table inteligente, dar elevii merg la toalete în curte: „Modernizarea este foarte costisitoare”
Multe școli din România au încă toaletele în curte/Foto: Raul Ștef

Jurnaliștii Școala9 au făcut un tur al unităților de învățământ cu toalete în curte, chiar la începutul anului școlar. Prima oprire a fost la Vaslui, județ care are și cele mai multe proiecte cu finanțare de la Ministerul Educației pentru a reface toaletele. La firul ierbii, au găsit școli cu latrină în curte, toalete finalizate, dar aflate încă sub cheie, dar și școli cu șantiere deschise și cu dilema „vom avea toalete, dar vom mai avea elevi?”

În prima săptămână de cursuri, Școala9 a ajuns la 12 școli aflate pe listele ministerului cu alocare de bani pentru realizarea de toalete conforme: zece din Vaslui, una din Buzău și una din Sibiu. 

În școlile vizitate sunt accesate sute de mii de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru table digitale și mobilier nou, dar toaletele sunt, în continuare, în curte. Se desființează săli de clasă pentru amenajarea toaletelor sau, acolo unde se construiesc toalete, sunt ținute sub cheie sub diferite pretexte.

În absența canalizării, cu clădirile vechi și sălile înghesuite, să faci o toaletă cu toate condițiile pentru copii de la sat e pe alocuri ca și cum ai porni o vilă, dar ai bani de o singură cameră. Apoi, sunt primari care se întreabă de ce să mai facă toaleta dacă în câțiva ani școala se va închide?, la fel cum am găsit directori care deși au toaletele gata, le țin sub cheie că n-au făcut încă „instructajul elevilor”.

100 de milioane de lei în cinci ani

Guvernul a făcut alocări inițiale în valoare de 99,8 de milioane de lei pentru amenajarea grupurilor sanitare în școlile și grădinițele din România, prin 6 hotărâri de guvern, de la incidentul din 2019. În documentarea acestor hotărâri, Funky Citizens a identificat 1.146 de unități de învățământ pe lista investițiilor.

„Dintre cele 70 de grupuri sanitare neconforme, 50 vor fi cuprinse într-o hotărâre de Guvern pentru finanţare pe care Ministerul Educaţiei o va iniţia chiar de anul acesta. Cele 20 rămase prezintă caracteristici care nu permit finanţarea actuală, fie sunt pe terenuri private, fie deja sunt prinse în alte programe de finanţare”, a afirmat Deca înaintea începerii anului școlar.

„Este o disfuncționalitate pentru zilele de astăzi”

Școala Primară și Grădinița cu Program Normal din Valea Mare, care ține de orașul Negrești, Vaslui, sunt pe listele de la Minister cu unităţile de învăţământ preuniversitar de stat care în anul 2024 nu dispun de grupuri sanitare conforme. În bugetul local, potrivit anexelor proiectului, la începutul lunii septembrie, au intrat 77.000 de lei, respectiv 53.000 de lei pentru modernizarea lor.

Toaleta școlii din Valea Mare are gresie și faianță, apă curentă și toalete turcești. Când intri, te lovește un miros înțepător.

Directoarea Daniela Nastasă spune că, în timp, clorura de var pe care o folosesc aici neutralizează mirosul. „Poate acum… nu știu. Nu neapărat că a fost o scăpare. Știu că a fost vidanjarea făcută și, de regulă, când se golește, rămâne așa la început”, explică directoarea.

Spune că nu au existat reclamații sau observații din partea părinților și că, într-adevăr,  „Este o disfuncționalitate pentru zilele de astăzi”, dar că speră să se rezolve.

Recent, primăria a accesat un proiect de peste 500.000 de euro prin PNRR pentru dotarea școlilor de pe raza Negreștiului, unde este și Valea Mare, proiectul fiind „finalizat cu succes în această vară”, după cum susține primarul Petru-Cristinel Rusu.

„A fost un proiect foarte greu de dus pentru că am adus atât echipamente IT, cât și mobilier la grădinițele din oraș, la școlile primare și gimnaziale și la liceul din localitate”, declară primarul. „Sunt lucruri care nu au mai fost în învățământul din Negrești și din cele șase sate aparținătoare și sperăm prin această dotare să atragem copiii și să scădem inclusiv rata abandonului școlar”, adaugă.

„Clădirile le avem, din păcate elevii sunt din ce în ce mai puțini”, spune el. Cauzele: natalitatea scăzută, investițiile puține în zonă, migrația accentuată.

„Avem, cred că, peste 2000 de cetățeni care sunt plecați prin Italia, prin Spania și care și-au luat și familia acolo”, explică primarul. 

Banii de la stat, insuficienți pentru modernizările toaletelor

Școlile din Negrești demonstrează o realitate plină de contraste. Din clasele cu table inteligente și bănci nou-nouțe, ieși într-un hol în care a fost instalată o chiuvetă cu boiler pentru că la toaleta din curte nu există apă caldă. 

„Am gândit, tocmai pentru că aveam grupul sanitar în curte, dacă tot este apă curentă în sat, de ce să nu tragem și noi în școală? Și am tras apă în holul școlii”, explică directoarea.

Când îl întreb pe primar ce le mai lipsește școlilor din Negrești menționează toaletele. „Știu că s-au alocat fonduri pentru conformare”, spune primarul. Crede însă că sunt „insuficiente”.

„Nu știu cum a fost calculată suma pe fiecare școală”, îmi spune. Bănuiește, însă, că sumele au fost acordate în funcție de numărul de elevi.

Primarul mai explică și fapul că natalitatea din Negrești aflată în scădere îngreunează procesul de accesare de fonduri prin PNRR, creșterea demografică fiind un criteriu de eligibilitate pentru construcții noi.

„Modernizarea aceasta este foarte costisitoare și bani nu avem. Pot să vă spun că am depus un proiect pe PNRR de modernizare a unei școli din Negrești și suntem a treia rezervă în cele 56 de unități de învățământ care au fost acceptate în acest proiect. Am obținut punctaj mic și n-am reușit să fim printre cele finanțate pentru că avem natalitate negativă între 2019 și 2022. E un criteriu, să spun eu, trecut în condițiile de calificare, care nu e tocmai corect”, e de părere primarul Rusu.

În satele care aparțin de micul oraș vasluian nu există canalizare. Unul dintre ele nu are nici apă, iar un altul nu are rețeaua completă.În zilele următoare, publicația Școala9 va publica situația din județul Buzău, unde premierul Marcel Ciolacu a spus că finanțările pentru educație sunt suficiente și apoi în Sibiu, unul dintre județele cu multe resurse, dar unde a mai rămas o școală cu toaletă în curte.

Citește continuarea, pe Școala 9.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro