Sari direct la conținut

​REPORTAJ VIDEO Asigurarea obligatorie a locuintelor la tara: Sperantele unui tanar agent de asigurari, experienta unui primar si disperarea de a-ti pierde casa

In comuna Vulcana Bai din judetul Dambovita putina lume stie ca, de la 15 iulie cine nu are casa asigurata obligatoriu impotriva cutremurului, inundatiilor si alunecarilor de teren se poate trezi cu amenda de la Primarie sau ca nu va mai primi ajutor de stat in caz de dezastru. Unul dintre agentii de asigurare din comuna, un tanar de numai 21 de ani, nu a convis inca pe nimeni sa-si asigure casele dar avertizeaza, zambind, ca oamenii isi vor schimba atitudinea dupa ce vor primi amenzi. Numai ca nici primarul nu si-a facut asigurare si nici nu are de gand sa dea amenzi. Plecat la munca in Germania, Florin s-a intors nevoit in tara si a dat banii pe refacerea casei de sub care a fugit pamantul.

REPORTAJ VIDEO – Asigurarea obligatorie a locuintelor in Vulcana Bai

  • 15 iulie 2011 este termenul limita anuntat de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) de la care proprietarii care nu si-au asigurat locuintele obligatoriu impotriva riscurilor de cutremur, alunecari de teren si inundatii pot fi amendati cu 100 de lei sau cu 500 de lei de catre primari.
  • Fara o astfel de asigurare pentru locuinte care sa acopere aceste riscuri, oamenii nici nu mai pot cere statului sa-i despagubeasca in caz de dezastre naturale. Asigurarea costa anual 10 euro sau 20 de euro, in functie de materialul de constructie a casei.
  • Emil Draghici, primar de peste 20 de ani in Vulcana Bai este si presedinte al Asociatiei Comunelor din Romania (asociatie care reprezinta peste 70% din cele 2853 de comune din tara).
  • Vezi in reportaj cazurile unor localnici care si-au asigurat casele impotriva cutremurului, inundatiilor si alunecarilor de teren si au fost loviti de napasta.

AUDIO Cum se folosesc unii asiguratori de legea care obliga populatia sa-si asigure locuintele

Marius Bulugea

Marius Bulugea

Foto: AGERPRES

In reportajul realizat in Vulcana Bai, toti pagubitii pe care i-am intalnit aveau asigurare la Astra Asigurari si chiar tanarul de 21 de ani era agent de asigurare tot la aceasta companie. Desi oamenii erau ferm convinsi ca si-au incheiat o polita obligatorie de locuinta, realitatea era alta – aveau polite de asigurare facultativa a locuintei (pe site-ul Astra Asigurari se spune clar ca polita PAD Plus este polita facultativa) care acopera la acelasi pret atat riscurile cerute de lege, ba mai mult si altele suplimentare precum incendiul sau caderile de corpuri.

Nu este nimic ilegal, „singurul pacat” fiind acela ca asiguratul este convins ca si-a incheiat o polita obligatorie de locuinta, ceea ce nu este adevarat, explica Marius Bulugea, directorul general al PAID, societatea care emite politele de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva dezastrelor naturale (PAD), conform legii 260/2008. Asiguratii trebuie sa stie insa ca nu vor mai fi despagubiti de PAID, asa cum obliga legea, ci de catre respectiva societate de asigurari la care si-au asigurat casa.

Descarca fisierul audio in format MP3

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro