Sari direct la conținut

Reprezentantii gigantului energetic critica Polonia si tarile baltice pentru ca formeaza un front anti-Gazprom

HotNews.ro

Stanislav Tsygankov, sef de departament la Gazprom, a declarat ca si-ar dori sa afle de ce principalul pericol al dependentei energetice a Europei vine din directia Gazprom. „Nu vedem nici o problema in faptul ca 50% din importurile europene de gaze vin din Rusia. In 2000 a mai fost o astfel de situatie, dar atunci nu au aparut probleme. Diversificarea traseelor de transport este un fenomen pozitiv, dar pentru UE asta inseamna inlocuirea unui furnizor traditional si sigur, care si-a servit clientii decenii la rand, cu mai multi furnizori mai putin siguri”, relateaza oiolru.com.

Reprezentantul Gazprom a criticat, inainte de toate, pozitia obstructionista a Poloniei si tarilor baltice, care formeaza in UE un fel de „front anti-Gazprom”. Varsovia a propus ca mai putin de 30% din gazele care vin in Europa sa provina dintr-o singura sursa.

Partea rusa este, de asemenea, nelinistita de tentativele generate de conjunctura politica de a impiedica realizarea proiectului South Stream. „Unicul pericol pe care-l poate genera South Stream este ca nu traverseaza teritoriile unor tari de tranzit”, a constatat ironic Tsygankov. In context, el a precizat, printre altele, ca, pana in 2020, UE si Turcia ar urma sa primeasca 100 miliarde metri cubi de gaze lichefiate si 500 miliarde metri cubi de gaze naturale, din care 240-250 miliarde provin din Rusia, Asia centrala, Africa de Nord.

Asigurarea acestui volum de gaze este, practic, imposibila fara cele 84 miliarde metri cubi de gaze transportate prin South Stream si Nord Stream. „Deja am vandut si repartizat 55 miliarde metri cubi de gaze prevazute sa ajunga la beneficiari prin Nord Stream”, a rezumat reprezentantul Gazprom.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro