Sari direct la conținut

Restaurarea cetatii dacice de la Capalna costa 24 milioane lei

HotNews.ro

Restaurarea cetatii dacice de la Capalna costa 24 milioane lei, a declarat marti pentru Agerpres arhitectul sef al Consiliului Judetean Alba, Eugenia Marginean. Autoritatile au realizat deja o documentatie tehnico-economica privind restaurarea si punerea in valoare a cetatii insa nu au fondurile necesare pentru inceperea lucrarilor.

Monumentul UNESCO de la Capalna, de pe Valea Sebesului, este singura cetate dacica pentru care autoritatile au realizat o documentatie tehnico-economica privind restaurarea si punerea in valoare, a declarat arhitectul sef al Consiliului Judetean Alba, Eugenia Marginean.

Potrivit acestuia, a fost elaborat un studiu privind restaurarea cetatii si au fost obtinute toate avizele necesare, precum si autorizatia de construire, iar CJ Alba a transmis Ministerului Culturii o solicitare de finantare a lucrarilor de restaurare, suma necesara fiind estimata la peste 24,5 milioane de lei.

Pe langa restaurarea cetatii se are in vedere si amenajarea unui centru de informare si reabilitarea caii de acces spre situl UNESCO, care parcurge un traseu lung de aproape doi kilometri de la soseaua nationala, de pe DN 67C, prin padure.

Ridicata cel mai probabil la mijlocul secolului I i.Hr. de regele Burebista, fortificatia este unul dintre punctele esentiale in lantul de aparare a principalelor treceri peste munti spre Sarmizegetusa. Din cetatea de la Capalna se mai pot vedea in prezent doar o parte din zidurile de piatra si trei santuri de aparare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro