Retezatul, lasat in bezna de privatizare
Hidroconstructia Deva a intrerupt de cateva luni furnizarea energiei pentru mai multe sate din Retezat-Valea Mare
O parte a Muntilor Retezat este de luni bune in intuneric. Motivul, pe cat de simplu pe atat de scos din context: dupa ce si-a incheiat in zona Carnic -Valea Mare lucrarile hidroenergetice de amenajare a aductiunilor, compania Hidroconstructia a plecat si a luat si generatoarele de curent electric.
Astfel, desi racordati ca sub-consumatori de peste 30 de ani, zeci de locuinte, pensiuni sau cabane au ramas fara energie.
Una dintre principalele investitii lunare este cea in lumanari, macar sa „aiba turistii sa mearga pana la baie”, povesteste unul dintre investitorii din zona, Ionica Lasconi. El spune ca ideea decuplarii de la curent a celor de la Hidroconstructia este o dovada de „rea-vointa”.
Mai mult, el a dat in judecata compania pentru a o obliga sa revina asupra acestei hotarari si este hotarat sa ajunga la Strassbourg daca instantele romanesti nu ii vor da castig de cauza. Investitorul sustine ca afluxul de turisti este mare si acuza de delasare autoritatile.
Potrivit datelor anexate la dosar de partea reclamanta, linia de tensiune a fost construita de statul roman in urma cu 3 decenii, iar Hidroconstructia, privatizata in urma cu ceva vreme, a procedat la sistarea ilegala a curentului o data ce obiectivele in zona au fost indeplinite.
Stalpii de pe marginea drumului, intacti, de la „marea decuplare” din septembrie 2006, sunt absolut inutili si provoaca, cu siguranta, o mare frustrare tuturor locuitorilor.
Cel putin pana la urmatoare infatisare, fixata, ieri, abia in toamna de Tribunalul Deva, Carnicul-satucul situat la intrarea principala in rezervatia Retezat va ramane luminat de niste generatoare improvizate care abia pot alimenta doua becuri. Mai mult, lucrarile de dezvoltare a zonei se misca lent tot din pricina lipsei de curent.
EXPLICATII
„Spuneau ca o sa puna un alt transformator, dar trebuia in 2006, iar in josul drumului e taiat curentul de aproape 2 ani. Iar noi avem nevoie de curent, si noi si turistii” – Ionica Lasconi