Sari direct la conținut

Reuniune Romania – NATO pentru analiza capabilitatilor pentru aparare. Ce mari programe de inzestrare tinteste ministerul Apararii in 2018

HotNews.ro
Sistemul de rachete HIMARS, Foto: Wikipedia
Sistemul de rachete HIMARS, Foto: Wikipedia

In zilele de 6 si 7 februarie se desfasoara la Bucuresti „Reuniunea Romania – NATO pentru analiza capabilitatilor pentru aparare 2017-2018”, o intalnire a specialistilor din cadrul aliantei nord-atlantice in care sunt analizate gradul in care obiectivele politice ale NATO, nivelul de ambitie si tintele de capabilitati asociate au fost indeplinie si, ulterior, vor fi trasate directiile pentru urmatorul ciclu de planificare a apararii. Bugetul alocat al MApN pe 2018 reprezinta 2% din PIB, iar fondurile destinate achizitiei de echipamente majore reprezinta aproximativ 35% din buget, mult peste procentul de 20% recomandat de NATO. Vezi care sunt prioritatile.

Reuniunea este o etapa importanta in „Analiza capabilitatilor pentru aparare”, din cadrul procesului NATO de planificare a apararii. In cadrul agendei celor doua zile, sunt analizate gradul in care obiectivele politice ale NATO, nivelul de ambitie si tintele de capabilitati asociate au fost indeplinie si, ulterior, vor fi trasate directiile pentru urmatorul ciclu de planificare a apararii, transmite MApN intr-un comunicat.

Consultarile specialistilor au in vedere planurile pe termen mediu si lung, alocarile bugetare multianuale si modul de indeplinire a angajamentelor asumate. Concluziile acestei analize vor fi aprobate de catre ministrii apararii din statele membre NATO in cadrul reuniunii din luna iunie.

Romania este reprezentata la discutii de specialisti din cadrul Departantului pentru politica de aparare, planificare si relatii internationale, dar si ai Statului Major al Apararii, ai categoriilor de forte si ai comandamentelor de sprijin. La activitate participa si reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe si ai Ministerului Afacerilor Interne.

Finalul reuniunii va fi marcat de o intrevedere bilaterala intre secretarul de stat si sef al Departamentului pentru politica de aparare, planificare si relatii internationale, Mircea Dusa, si Paul Savereux, directorul Directiei de planificare a apararii din cadrul NATO.

Bugetul alocat Ministerului Apararii Nationale pentru anul 2018 reprezinta doua procente din PIB, iar fondurile destinate achizitiei de echipamente majore reprezinta aproximativ 35 de procente din bugetul total, mult peste procentul de 20% recomandat de NATO, transmite MApN.

Printre prioritatile inzestrarii in 2018 se numara sistemul lansator multiplu de rachete cu bataie mare HIMARS, al doilea sistem PATRIOT, Corveta multifunctionala si sistemul de instalatii mobile de lansare rachete antinava, toate cu finantare asigurata, potrivit comunicatului transmis de catre autoritati.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro