Sari direct la conținut

Reuters: Instanta din Romania l-a achitat pe fostul premier Adrian Nastase, fapt ce ridica intrebari cu privire la angajamentul de combatere a coruptiei

HotNews.ro

Curtea Suprema din Romania l-a achitat pe fostul prim-ministru Adrian Nastase, joi, de acuzatii de coruptie care dateaza din perioada 2000-2004, fapt care ridica intrebari cu privire la angajamentul de lupta impotriva coruptiei pe care Romania si l-a asumat, scrie Reuters.

„Nastase, in varsta de 61 de ani, a fost acuzat ca a facut o numire intr-o functie importata de stat in schimbul acoperirii unei fraude in Romania, stat pe care organizatiaTransparency International il claseaza pe al treilea loc in topul celor mai corupte membre ale UE, dupa Grecia si Bulgaria”, noteaza Reuters.

Bruxellesul si-a exprimat in repetate randuri ingrijorarea cu privire la problema coruptiei si esecul in a o combate in aceste doua tari, cele mai noi si sarace state membre ale UE, carora le-a fost blocata aderarea la spatiul Schengen, aminteste Reuters.

Investigatia in cazul lui Nastase a inceput in 2006, dar a fost amanata in mod repetat, ca urmare a modificarilor legislative si a unor dispute pe proceduri, o problema des intalnita in cazurile de coruptie din Romania, despre care criticii spun ca ar conduce la intarzierea proceselor si la protejarea responsabililor de stat.

Bucurestiul nu a trimis inca nici un ministru in spatele gratiilor, iar organizatiile anticoruptie sustin ca acest lucru ar fi necesar pentru a trimite un semnal puternic, care sa sustina ca fenomenul coruptiei nu va mai fi tolerat si sa transforme Romania intr-un loc mai atractiv pentru investitii”, mai noteaza Reuters.

Verdictul din Romania a venit dupa ce fostul presedinte francez Jacques Chirac a fost gasit vinovat de deturnare de fonduri. Fostul lider de la Elysee a fost condamnata la doi ani cu suspendare, aminteste Reuters.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) l-au achitat, joi, pe Adrian Nastase in dosarul „Matusa Tamara” in care fostul premier, fostul sau consilier Ristea Priboi si fostul sef al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB), Ioan Melinescu, sunt acuzati de fapte de coruptie. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro