Reuters: Romania ar putea da lectii Ungariei in ceea ce priveste derularea acordului cu UE si FMI
Romania ar putea da lectii Ungariei in ceea ce priveste derularea acordului cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, lucru care i-ar putea supara pe maghiari care intotdeauna s-au considerat superiori vecinilor lor de la est, se arata intr-o analiza Reuters. Jurnalistii precizeaza ca, prin respectarea termenilor programului cu institutiile internationale, autoritatile de la Bucuresti au reusit sa repuna economia pe crestere.
Programele de austeritate care insotesc finantarea acordata de institutiile internationale vor afecta pe termen scurt populatia si ii vor „pedepsi” pe politicienii care le implementeaza, mai noteaza ei.
In ceea ce priveste Ungaria, Reuters arata ca premierul Viktor Orban a renuntat la abordarea conflictuala in relatia cu creditorii internationali si a cerut un nou acord, dupa ce aceasta tara s-a confruntat cu majorarea semnificativa a costurilor de imprumut. UE si FMI ar putea insa cere inlocuirea unor reforme promovate de partidul conservator Fidesz cu masuri de austeritate pentru a compensa reducerea veniturilor.
Aceasta linie dura a fost urmata de premierul roman Emil Boc, care a adoptat masuri nepopulare de austeritate, in ciuda opozitiei populatiei si a scaderii popularitatii, factori care in mod sigur vor fi luati in calcul si de Viktor Orban.
Daca Ungaria va incheia un astfel de acord cu institutiile financiare internationale, vor fi adoptate o serie de reforme si economia se va stabiliza. Reuters crede insa ca negocierile vor fi dificile.
„FMI a fost destul de inflexibil in relatia cu Romania si va fi si mai putin flexibil in cazul Ungariei”, a declarat Nicholas Spiro, economist specializat in risc suveran.
El mai arata ca vor fi foarte greu de inlocuit reformele promovate intens de actualul Guvern sau lucrurile considerate sensibile pentru alegatorii Fidesz, motiv pentru care negocierile vor fi foarte dificile.
Schimbarea sentimentului lui Viktor Orban fata de FMI a dus la aprecierea forintului cu circa 3% in aceasta saptamana, dupa ce in saptamanile trecute a inregistrat deprecieri importante. Fara un acord cu FMI si UE, Ungaria nu isi va putea refinanta datoria de cinci miliarde de euro scadenta in acest an.
Reuters reaminteste ca atat Romania cat si Ungaria au luat imprumuturi de la Uniunea Europeana si FMI la apogeul crizei economice, cand s-au confruntat cu recesiune, iesiri de capital, deprecierea monedelor nationale si adancirea dezechilibrelor externe.
Romania si Ungaria: moduri diferite de redresare a economiei
Ulterior, drumurile celor doua tari s-au despartit. In 2010, premierul nou ales Viktor Orban a decis sa incheie cooperarea cu FMI si a adoptat o strategie de crestere economica, care a inclus majorarea taxelor aplicate bancilor si alte companii cu actionariat strain si reducerea acestora pentru companiile mici, in marea lor majoritate detinute de maghiari.
De asemenea, el a nationalizat activele fondurilor de pensii private, in valoare de 13 miliarde de dolari, pentru a achita o parte din datoria publica si, cu o majoritate parlamentara de doua treimi, a adoptat o serie de legi care au iritat Bruxellesul, una dintre acestea vizand Banca centrala. Comisia Europeana a avertizat in repetate randuri ca aceasta lege submineaza independenta institutiei.
Totodata, cele mai mari trei agentii de evaluare financiara au retrogradat ratingul Ungariei in categoria „junk”, din cauza politicilor imprevizibile.
Acum, se asteapta ca Ungaria sa nu inregistreze crestere economica sau chiar sa intre in recesiune, iar Banca centrala a trebuit sa majoreze dobanda de politica monetara pentru a stopa iesirea capitalului, care a dus la deprecierea pana la niveluri record a forintului si cresterea randamentelor pana la peste 11%. Intre timp randamentele au mai scazut, insa se situeaza la peste 9%.
Pe de alta parte, premierul roman a incheiat un nou acord cu institutiile internationale in 2011, de tip preventiv. Agentiile de rating Moody’s si Fitch au imbunatatit calificativul Romaniei, situandu-se in categoria investment grade, si se pare ca, dupa doi ani de recesiune, economia va creste cu circa 2%, peste nivelul inregistrat de majoritatea statelor din regiune.
De asemenea, Banca Nationala a Romaniei a redus dobanda cheie la 5,75%, iar leul a pierdut doar 2,5% in fata euro in ultimele sase luni, in vreme ce forintul s-a depreciat cu 14,2%.
Toate acestea s-au realizat insa cu un pret. Guvernul condus de Emil Boc s-a confruntat cu tulburari politice ani la rand si masurile de austeritate – care au inclus si disponibilizarea a 200.000 de functionari publici – l-au facut atat de nepopular in randul romanilor incat este posibil sa nu supravietuiasca alegerilor de la finele acestui an.
Un Eurobarometru recent al UE a aratat ca mai mult de 70% dintre romani cred ca tara se indreapta intr-o directie gresita.
„Pentru Romania, acest lucru nu s-a realizat fara dureri. A provocat destul de multe framantari politice”, a precizat William Jackson, de la Capital Economics din Londra. „Daca Ungaria urmeaza sa incheie un acord, vor exista puncte de controversa. Intregul proces ar putea fi mai dificil decat se asteapta majoritatea oamenilor”, a mai adaugat el.