Sari direct la conținut

Reuters: Statele europene vor sprijini bancile care nu vor trece testele privind rezistenta financiara

HotNews.ro

Statele europene vor sprijini bancile care nu vor trece testele privind rezistenta financiara daca aceste institutii nu vor reusi sa stranga capital de la investitori in termen de sase luni, conform unui proiect de document al UE obtinut de Reuters.

Doocumentul arata ca bancile care au o rata de adecvare a capitalului de rang I de sub 5% (principalul instrument de masura a puterii financiare a unei banci) vor fi plasate sub supraveghere. Aceste institutii vor avea termen pana la sfarsitul lunii septembrie pentru a prezenta un plan de stabilizare a situatiei lor financiare si inca trei luni pentru a implementa planul.

„In cazul in care bancile in cauza nu vor reusi sa implementeze un plan credibil in perioada mentionata, guvernele sunt gata sa ia masurile necesare pentru a mentine stabilitatea financiara”, se mai arata in document.

De asemenea, si bancile care au o rata de adecvare a capitalului de rang I mai mare, dar apropiata de 5% vor primi o atentie speciala.

„Bancile care au o rata de adecvare a capitalului peste, dar apropiata de nivelul de referinta de 5% vor fi supuse unor controale prudentiale consolidate astfel incat sa nu existe o deteriorare neasteptata in ceea ce priveste capitalul lor”, se spune in documentul obtinut de Reuters.

Surse apropiate Autoritatii Bancare Europene au aratat la finele lunii trecute ca intre 10 si 15 banci, din cele 90 de institutii financiare supuse testelor de stres, nu au reusit sa indeplineasca normele cerute de BCE. Bancile cu probleme sunt din Grecia, Germania, Portugalia si Spania.

Autoritatile de supraveghere intentionau sa publice rezultatele la finele lunii iunie, insa dificultatile in aplicarea testelor intr-un mod uniform au fortat autoritatile sa amane publicarea acestor date. Rezultatele testelor cu privire la rezistenta financiara a bancilor europene vor fi publicate in data de 13 iulie, au declarat surse apropiate situatiei citate de Reuters.

Prin aceste teste, autoritatea de reglementare doreste sa se asigure ca bancile au suficient capital pentru a rezista la mai multe scenarii economice dificile. Scenariile pe care se vor face testarea sunt destul de dure si vor include recesiunea la nivel european si o scadere de 15% pe pietele bursiere europene.

In total, vor fi testate 65% din activele bancare din Uniunea Europeana (UE).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro