REVIEW LG G Flex – flexibil, dar la ce ajuta?
LG a lansat la finele anului trecut modelul G Flex, primul telefon cu un ecran curbat si flexibil, poate mai mult pentru a arata lumii ca poate. Despre G Flex unii au spus ca e unul din doua: fie un pionier al unei tehnologii ce va domina piata masiv, poate chiar incepand cu anul acesta, fie o ciudatenie, un moft care doar schiteaza o posibila noua directie in tehnologia de smartphone-uri, dar care inca nu convinge.
- HotNews.ro a testat LG G Flex si a incercat sa afle cum se pozitioneaza telefonul fata de celelalte varfuri de gama de pe piata, cum isi justifica pretul destul de piperat si, nu in ultimul rand, cat de folositor este in realitate un telefon cu un ecran curbat si flexibil.
Trebuie sa precizam ca in primele zile cat timp HotNews.ro a avut telefonul in teste, toate privirile s-au oprit asupra sa si aproape de fiecare data reactiile au fost la fel. „Uau ce mare e!” sau „Uau! E curbat!”, insa dupa ce momentele de uimire treceau rapid, inevitabil venea si intrebarea: „Ok. Si la ce ajuta?”.
De fiecare data intrebarea aceasta ne-a pus in dificultate si de fiecare data nu am reusit sa gasim un raspuns mai bun decat „Uite. Se indoaie”.
Nota de inceput – Detalii despre modul de review
Inainte de toate, trebuie sa mentionam ca telefonul ne-a fost oferit in test de catre Evomag.ro, iar pentru a realiza acest review am folosit telefonul timp de 7 zile pe postul de telefon principal si pe numarul personal. Telefonul a fost folosit in reteaua 3G Orange si nu a fost menajat in ceea ce priveste consumul de baterie. Cu alte cuvinte, in orice moment al zilei sistemul era setat sa fie sincronizat cu un cont de Gmail, unul de Facebook, unul de Twitter si Instagram, Whatsapp, Pulse News. Wireless activat acasa si la birou, 3G pornit in rest, iar luminozitatea setata pe modul auto. In plus, ocazional au fost folosite si functiile bluetooth si GPS.
Hardware
G Flex – un varf de gama pentru LG
Foto: Hotnews
LG G Flex se vrea a fi una din unitatile varf de gama ale producatorului sud-corean, iar in acest acest sens vine practic cu aproape cele mai noi specificatii tehnice in domeniu. Spunem aproape pentru ca, desi este elementul cel mai interesant al telefonului, ecranul 1280 X 720 (HD) P-OLED nu este unul dintre cele mai performante.
Telefonul dispune de un procesor quad-core Qualcomm Snapdragon 800 (Krait 400) tactat la 2.26 Ghz cu un GPU Adreno 330, 2 GB de RAM (LPDDR3). In ceea ce priveste spatiul de stocare, LG G Flex este disponibil doar in varianta de 32 GB, fara a exista posibilitatea extinderii prin card micro SD. Telefonul dispune de o baterie imensa Lithium-Polymer de 3.500 mAh ce nu poate fi scoasa sau schimbata.
Partea exterioara a telefonului este realizata aproape in exlusivitate din material plastic, in afara de ecran acolo unde este folosita o suprafata de Gorilla Glass 2. Totusi, carcasa spate a telefonului este realizat dintr-un plastic special despre care LG spune ca se vindeca singur si ca poate sa „repare” automat micile zgarieturi pe care un telefon le aduna in cursul vietii sale.
Cat priveste dimensiunile, LG G Flex este un adevarat gigant pe langa alte telefoane. Unitatea are o inaltime de aproape 160,5 mm, o latime de 81,6 mm si o grosime de 8,7 mm. La capitolul greutate, G Flex cantareste 177 de grame.
In privinta camerelor foto, pe spate G Flex dispune de o camera de 13 MegaPixeli, auto-focus, un singur blit LED, insa din pacate nu este doatata cu Stabilizare Optica a Imaginii (OIS), precum „fratele” sau LG G 2. Pe partea frontala, telefonul dispune de o camera frontala de 2,1 MP.
Plusuri:
+ procesorul foarte puternic
+ bateria cu o capacitate extrem de mare – 3.500 mAh
+ carcasa spate cu protectie activa (aici dam credit LG, desi unele teste indica rezultate mai degraba nesatisfacatoare)
Minusuri:
– ecranul – desi curbat si flexibil, ofera o rezolutie si o densitate destul de mica
– forma destul de mare, neprietenoasa – aproape imposibil de folosit cu o singura mana
– materialele de constructie – orice ar fi, plasticul nu ofera o senzatie de calitate sau durabilitate
Software
LG G Flex ruleaza Android 4.2 Jelly Bean (va primi ultima versiune 4.4.2 KitKat in perioada urmatoare). Pe deasupra, insa, sistemul are implementat o interfata proprie de la LG care aduce si unele elemente regasite acum in cea mai recenta versiune 4.4 (precum transparenta in cazul barei de sus sau butoaneleor de pe ecran), dar care modifica puternic aspectul si unele functii intalnite pe Androidul de baza, „vanilla Android”.
Meniul de setari in conceptia LG si modificarea butoanelor de jos
Foto: Hotnews
Practic, LG a ales sa modifice substantial unele aspecte ale sistemului de operare, a reorganizat zona de setari in diferite meniuri si a introdus noi functii. Pe scurt, LG a urmat „calea Samsung”, schimband puternic sistemul de operare si aruncand catre utilizator zeci de functii sau setari de personalizare.
LG G Flex, din punct de vedere al software-ului, este un telefon „cu de toate”, cu multe aplicatii si functii folositoare sau indreptate catre utilizatorii care doresc sa-si personalizeze telefonul, dar si cu multe aspecte mai degraba inutile.
Chiar si asa, poate si datorita specificatiilor hardware foarte bune, sistemul s-a miscat fluent si rapid aproape in permanenta, momentele de sacadare sau „agatare” fiind aproape inexistente.
Utilizatorul are acces la o suita intreaga de setari si functii de personalizare: de la alegerea si modificarea ordinii pentru butoanele de jos, la modificarea tranzitiilor dintre ecrane sau a animatiilor de deblocare. La fel de bine, utilzatorul poate seta tipuri de vibratie sau cat de saturat sa fie ecranul.
Zona de notificari poate deveni foarte aglomerata cu alte elemente
Foto: Hotnews
La fel, utilizatorului i se pune la dispozitie posibilitatea de a face o actiune in mai multe moduri: la telefon se poate raspunde fie prin apasarea ecranului, fie prin ducerea telefonului direct la ureche; multitaskingul se face si in modul traditional pe Android sau, prin gestul de a glisa cu trei degete spre si dinspre stanga ecranului, etc. Toate aceste functii si alternative mai degraba pot confuza utilizatorul decat sa-i ofere un mod simplu de folosire a telefonului.
In plus, LG a ales sa ingramadeasca o intreaga suita de setari, functii si scurtaturii in zona de notificari. De multe ori, in functie de ce aplciatii ai deschise, zona de notificari devine un loc foarte aglomerat cu multe scurtaturi si alte functii, iar notificarile primesc un rol secundar si uneori chiar ies din ecran.
Applicatiile in prim plan si Quickmemo
Foto: Hotnews
Avand un display atat de mare, ne-am fi asteptat sa gasim un set de aplicatii utile si care sa profite de spatiu, insa nu a fost chiar asa. LG ofera o serie de aplicatii utilitare (calculator, calendar, memo, video etc) ce pot rula in prim-plan, deasupra altor aplicatii sau a ecranelor de pornire, pot fi marite sau micsorate si au opacitatea reglabila, insa acestea nu aduc in realitate un plus prea mare.
La fel e si cu aplicatia Quick Memo care transforma tot ecranul intr-o zona de desenare sau scriere manuala a unor notite. Aspect interesant, dar nu prea util, mai ales in lipsa unui stilus.
Modul dual window
Foto: Hotnews
Exista totusi o functie care este intr-adevar utila si care se justifica pe un terminal cu un ecran atat de mare: dual screen mode. Practic, utilizatorul poate selecta anumite aplicatii sa ruleze simultan in doua ferestre dispuse una peste alta (browser, youtube, mail, calculator, memo etc).
In termeni de design, desi multe functii sau aplicatii ofera un aspect de tip „eye candy”, sunt unele elemente care parca nu se potrivesc intre ele sau se bat cap in cap. O astfel de neconcordanta e folosirea culorii albastru pentru setari, butoane si efecte (specific Androidului pre-KitKat), dar alte culori pentru alte elemente precum verdele in cazul pictogramei de baterie. In plus, pictogramele aplicatiilor de sistem au in jurul lor un chenar negru putin transparent, desi tot restul pictogramelor aplicatiilor de Android nu au asa ceva. Vezi captura alaturata.
„Knock-on” si alte functii inspirate si utile
Daca pana acum mai degraba am criticat suita de functii cu care vine interfata LG impusa peste Android, trebuie sa si laudam cateva din ele care sunt cu adevarat utile si bine gandite.
Prima, si poate cea mai importanta este functia „knock on” (intalnita initial la LG G2) prin care utilizatorul poate deschide si inchide ecranul prin lovirea rapida de doua ori a ecranului cu un deget (double tap). Avand in vedere dimensiunile telefonului si butoanele amplasate pe spate, functia „Knock on” este intr-adevar extrem de utila, chiar daca rata de succes e undeva la 50% din incercari (uneori telefonul nu inregistreaza atingerile si esti nevoit sa mai incerci o data). Chiar si asa, am folosit foarte mult functia „knock-on”, mai mult decat am folosit butoanele de pe spate, si ne-ar placea s-o vedem implementata si pe alte telefoane de pe piata.
Pictogramele de sistem si trucurile pentru folosirea cu o singura mana
Foto: Hotnews
Pe langa „Knock-on”, LG a avut inspiratia de a permite utilizatorului sa poata modifica ce butoane sa aiba pe ecran si in ce ordine le doreste, totul pentru un acces cat mai usor. In plus, in aceeasi ratiune, LG a permis si introducerea unui al patrulea buton intre cele trei clasice pentru a cobori si a urca automat bara de notificari, astfel incat utilizatorul sa nu fie nevoit sa se intinda cu degetul spre partea de sus a ecranului.
Fiind un telefon foarte mare, LG a gandit si o serie de functii menite sa ajute la manevrarea cu o singura mana. Doua din ele sunt cu adevarat utile. Prima permite mutarea butoanelor virtuale inspre dreapta sau spre stanga ecranului pentru a fi ajunse mai usor (totul se face printr-o glisare a degetului peste butoane in directia dorita). A doua, asemanator, permite mutarea si condensarea tastaturii spre cate o margina a ecranului. Vezi poza alaturata.
Plusuri:
+ rapid si cu animatii fluide
+ functii de accesibilitate usoara precum „Knock-on” sau modificarea butoanelor de pe ecran
+ functia de fereastra dubla in care pot rula simultan doua aplicatii
+ posibilitati multe de personalizare
+ urmeaza sa primeasca upgrade la 4.4 KitKat
Minusuri:
– sistem foarte aglomerat, cu multe schimbari fata de un „vanilla Android”
– o zona de notificari aglomerata cu tot felul de functii sau scurtaturi
– unele aplicatii sau functii mai degraba inutile si care nu profita de ecranul mare
– multiplele moduri de a realiza aceeasi acitune poate confuza utilizatorul
– mici incoerente de design
Design si Ergonomie
Curbura lui G Fex
Foto: Hotnews
De departe cel mai distinctiv element de design al noului telefon este forma sa curbata, neobisnuita. E clar ca acest design este facut sa atraga privirile celor din jur si sa uimeasca prin unicitatea sa (cel putin in acest moment, nu stim pe viitor ce alti productori vor scoate telefoane cu desing curbat si flexibil, asemanator).
LG sustine ca noua forma si ecranul curbat sunt directionate catre utliizator si vine sa ofera o experienta de imersiune si de profunzime, in special in ceea ce priveste continutul media, dar si in folosirea de zi cu zi. Intr-un fel, LG are dreptate. Cand te uiti direct la ecran si cand tii telefonul in mana ai impresia ca totul vine (putin) spre tine, insa impresia de imersiune nu este deloc asa de puternica. Apoi intra in discutie marimea…
Un gigant in palma ta
Cat de mare e G Flex in mana
Foto: Hotnews
LG G Flex, cu ecranul sau de 6 inci, este un gigant. Nu poate fi spus altfel, nu poate fi ignorat acest aspect. Tinut chiar si in cele mai incapatoare maini, LG G Flex este un urias si, indraznim sa spunem, chiar o povara in ceea ce priveste folosirea sa. Ecranul curbat, indiferent cat ar vrea sa zica LG ca vine in sprijinul utilizatorului, nu poate compensa marimea telefonului. Simplu spus, utilizarea cu o mana a telefonului este cvasi-imposibila, chiar si cu toate trucurile software de la LG.
Pe langa dificultatile de folosire a ecranului, forma pune probleme si atunci cand e vorba de tinut in buzunar. Poate in afara de cei care isi tin telefonul la buzunarul din spate al pantalonilor (si nu prea stiu astfel de persoane), restul utilizatorilor vor avea de furca atunci cand vor baga sau vor scoate telefonul dintr-un buzunar normal, sa zicem din fata unor perechi de jeansi.
G Flex vs iPhone 5
Foto: Hotnews
In comparatie cu orice alt telefon de pe piata (chiar si phablete de genul Note 3), LG G Flex este mare si, pe deasupra, si curbat. Abia dupa ce folosesti un astfel de telefon pentru cateva zile si revii la un telefon de genul HTC One sau Samsung Galaxy S4 realizezi cat de mici sunt acestea de fapt, desi nici ele nu au cele mai mici ecrane. Spre comparatie, alaturat, aveti o fotografie cu LG G Flex si un iPhone 5 (4 inci in diagonala la ecran).
Butoanele de pe spate, sunetele „caroseriei” si carcasa care se vindeca singura
Butoanele de pe spate – LG G Flex
Foto: Hotnews
Trecand peste partea de marime si curbura, LG G Flex mai ofera un alt aspect inedit (desi nu face decat sa urmeze moda stabilita de fratele sau LG G2): toate butoanele sunt amplasate pe spatele dispozitivului (butonul de pornire si butoanele de volum). Desi la prima vedere poate parea ciudat, amplasamentul butoanelor ofera un bun acces avand in vedere dimensiunile foarte mari ale telefonului si, in plus, ofera posibilitatea ca display-ul sa fie cat mai aproape de margine, fara acel „bezel” (edge-to-edge screen). De mentionat si ca butoanele sunt destul de sensibile si nu necesita cine stie ce efort in a le apasa.
Pana la urma consideram ca amplasamentul butoanelor nu a fost o decizie neinspirata a LG, mai ales avand in vedere dimensiunile telefonului. In plus, degetul aratator are tendinta naturala de a cadea pe butonul de pornire chiar pe spatele telefonului. La fel si pe butoanele de volum atunci cand vorbesti la telefon. In plus, acomodarea la noul aranjament, cel putin in cazul nostru, a fost destul de rapida (mai ales cu ajutorul functiei knock-on pentru deschiderea/inchiderea ecranului).
Daca ne uitam la constructie, consideram ca materialele din care este facut G Flex nu inspira un grad prea mare de calitate. Pana la urma vorbim de un telefon realizat in cea mai mare parte a sa doar din plastic. Trebuie mentionat ca dupa ceva timp de utilizare (mai ales dup cateva „reprezentatii” pe o masa in care apasam spatele pentru a demonstra cat de flexibil este telefonul), componentele din carcasa incep sa scartaie si sa scoata sunete mai degraba specifice unor telefoane ieftine.
Spatele da impresia ca este destul de solid, iar daca este sa ne luam dupa LG, ar trebui sa se auto-vindece atunci cand are de-a face cu zgarieturi uzuale, dar minore (in teorie cel putin, in pratica multi dintre criticii internationali spun ca de fapt autovindecarea panoului din spate nu functioneaza asa de aficient cum spune LG). Chiar si asa, panoul din spate este un magnet de amprente. La fel se intampla si cu ecranul, iar dimensiunea sa foarte mare face ca amprentele si urmele acumulate sa deranjze si mai mult.
In general, constructia telefonului da mai degraba senzatia de ieftin, decat cea de varianta premium, desi modelul este considerat (mai ales prin pret) ca fiind un model fanion pentru marca.
Plusuri:
+ butoanele pe ecran functioneaza si se comporta perfect (programabile, ajustabile etc)
+ pentru marimea sa, pozitionarea pe spate a butoanelor fizice functioneaza ok, chiar natural
+ forma interesanta, va atrage imediat privirile
+ un oarecare (discutabil) avantaj in ceea ce priveste folosirea sau consumarea continutului media pe ecranul curbat
Minusuri:
– cvasi-imposibil de folosit intr-o singura mana
– desi flexibil, acest lucru face ca telefonul sa scartaie si sa scoata sunete din toate imbinarile carcasei
– un adevarat magnet de amprente si pe spate, si pe ecran
– materiale si constructie ce mai degraba dau senzatia de ieftin
Galeria foto de mai jos, cu imagini ce infatiseaza LG G Flex (precum si detalii ale telefonului) poate fi vizualizata si aici.
Displayul de doar 720p de pe G Flex
Foto: Hotnews
Display-ul de pe LG G Flex, desi este tocmai componenta cheie menita sa atraga si sa minuneze, este unul dintre marile minusuri ale telefonului.
Desi standardul in materie de ecran la un telefon varf de gama in ziua de azi inseamna o rezolutie Full HD si o densitate de peste 400 pixeli per inch (ppi) (ex: Samsung GS4, HTC One, Sony Xperia Z1, LG G2 etc), LG G Flex vine cu un ecran cu o rezolutie de „doar” 1280 X 720 (HD).
Desigur, s-ar putea spune ca rezolutia foarte mare in cazul telefoanelor enumerate este mai degraba un aspect exagerat si nenecesar, insa in cazul lui LG G Flex, la diagonala sa de 6 inch, rezolutia ecranului se traduce la circa 245 ppi. Simplu spus, displayul telefonului nu poate reda la fel de exact si de bine imaginile precum o pot ecranele competitorilor, iar pixelii sunt vizibili cu ochiul liber chiar si de la o distanta mai mare fata de ecran. In plus, prin rezolutia destul de mica raportat la diagonala displayului, imaginile pe ecran apar uneori destul de zgomotoase, un zgomot care este destul de vizibil in cazul unor fundaluri monocrome si pe tenta deschisa.
Ecranul de tip P-OLED de pe G Flex
Foto: Hotnews
Din pacate, lucrurile negative legate de display nu se opresc doar la rezolutie si densitate de pixeli. Ecranul de pe LG G Flex este unul de tip P-OLED (Polymer-OLED), iar in lumina puternica sau in soare este aproape imposibil de vizionat. Indiferent de setarile de luminozitate, cand iesi afara cu telefonul (chiar si pe o zi noroasa), ecranul este destul de greu de vizionat. Mai mult, atunci cand tii telefonul sub lumina soarelui, daca il inclini usor intr-o parte sau alta, risti mai degraba sa vezi structura fizica a panoului (cu denivelarile specifice curburii sale), decat pixelii luminati ai ecranului. Simplu spus, in lumina puternica de zi, lizibilitatea sufera enorm.
Dupa cum am mentionat, ecranul este unul de tip OLED, iar culorile si imaginile sunt exagerat de saturate, lucru ce ar putea deranja pe unii dintre utilizatori. Totusi, LG ofera in setari posibilitatea de a seta modul de display pe langa modul sau natural, fie intr-un mod „Vivid” ce accentueaza culorile si contrastele, fie intr-un mod „Neutru”, cu culori si contraste mult temperate.
E greu sa spui ca LG G Flex are un ecran slab, ci mai degraba dezamagitor pentru noi atunci cand il comparam cu altele de pe piata.
Plusuri:
+ posibilitatea selectarii modului de display: „Natural”, „Vivid” sau „Neutral”
+ flexibil (?)
Minusuri:
– rezolutie mica (si imagini zgomotoase), densitate a pixelilor foarte mica in comparatie cu alte solutii de pe piata
– destul degreu de vazut cand e direct in lumina soarelui
– culori exagerat de saturate
– structura fizica a panoului (cu formele si denivelarile sale) este vizibila in lumina zilei
Semnal si convorbire
In cele 7 zile in care am testat unitatea oferita de catre Evomag, aproape ca nu am avut niciodata probleme cu semnalul. Dupa cum am mentionat la inceput, am testat telefonul pe o retea 3G de la Orange si doar in Bucuresti.
Cele doua microfoane ale telefonului si-au facut treaba excelent de bine si au suprimant zgomotul de fundal, iar interlocutorii cu care am vorbit la telefon ne-au spus mereu ca ne aud foarte bine, indiferent unde ne-am aflat.
De cealalta parte, vocea interlocutorului s-a auzit ok, chiar si in conditii de zgomot ambiental puternic. Cu toate acestea, din cauza dimensiunilor telefonului si a difuzorului pentru ureche destul de mic, au existat momente cand a trebuit sa ne aranjam telefonul la ureche pentru a auzi cum trebuie persoana de la celalalt capat al firului.
Modului handsfree fara casca a fost ok, desi nu il putem recomanda decat in situatii unde zgomotul de fundal este minim.
In ceea ce priveste handsfree-ul prin casca sau bluetooth, telefoanele efectuate au functionat aproape perfect. Poate si datorita castilor cu microfon cu care vine LG G Flex in pachet si care sunt foarte bune.
In ceea ce priveste semnalul Wi-Fi, in niciuna din zilele noastre de test nu am observat vreo problema.
Plusuri:
+ microfoanele par a functiona perfect si suprima zgomotul din fundalul convorbirii
+ forma curbata a telefonului e una propice pentru convorbiri
+ semnal constant si foarte bun (la fel si la Wi-fi)
+ sunet bun in difuzorul de ureche sau in modul handsfree
Minusuri:
– dimensiunile telefonului incomodeaza uneori, iar marimea difuzorului de ureche nu ajuta
Camera foto
Camera foto de 13 mpx de pe LG G Flex
Foto: Hotnews
LG G Flex vine cu o camera de 13 Megapixeli, insa, intr-un mod dezamagitor, nu pastreaza si Stabilizarea Optica a Imaginii (OIS) regasita la „fratele” sau LG G2. Astfel, desi pe timp de zi si in lumina buna fotografiile realizate sunt chiar bune, noaptea sau imediat cum lumina dispare din peisaj, pozele ies mai degraba slabe.
Per total, camera de pe LG G Flex e mai degraba o camera satisfacatoare, adica o camera care reuseste sa capteze fotografii foarte bune in conditii bune, insa are momente cand lasa mult de dorit.
Galeria de mai jos, cu imagini captate de LG G Flex pe lumina buna, poate fi vizionata si aici.
Daca pozele in lumina zilei ies foarte bine, cu culori destul de corecte (desi au o tenta spre a fi prea spalacite sau reci), fotografiile realizate pe timp de noapte nu sunt deloc memorabile. In plus, timpul de focus si estomparea obiectelor (blur) datorata miscarii mainilor fac ca fotografiile sa fie de o calitate slaba. In plus, la un telefon de dimensiunile lui LG G Flex parca se simte nevoia unui sistem OIS si a unui focus mai rapid, mai ales daca faci poza cu o singura mana pe aparat.
Oricum, ca sa fie clar – comparam pozele obtinute de G Flex cu imaginile captate in conditii similare de alte telefoane varf de gama (LG G2, Nexus 5, Galaxy S4, HTC One, Xperia Z1). Altfel, pozele captate de G Flex sunt bine peste medie.
Galeria de mai jos, cu poze captate de LG G Flex noaptea, poate fi vizualizata si aici.
Trebuie sa mentionam totusi ca pozele obtinute in conditii de lumina slaba sau putina, intr-un set-up controlat in interior, au iesit destul de ok.
Un plus de remarcat – flash-ul de langa camera. Aproape de fiecare data cand l-am folosit, sistemul a calibrat foarte bine blitul si pozele au iesit destul de bune. Desi uneori am facut poze in zone aproape in intuneric complet, imaginile nu au iesit cu culori foarte supra-expuse sau cu zone arse. Sigur, flash-ul nu este perfect, insa pentru o distanta mica sau chiar medie, isi face treaba chiar bine. La fel si modul HDR – decent, chiar bun.
Galeria de mai jos, cu poze captate in lumina slaba si putina (cu si fara blit), poate fi vizionata si aici.
Plusuri:
+ imagini bune, chiar foarte bune, in lumina buna
+ un flash foarte bun
+ modul HDR produce rezultate mai mult decat ok
Minusuri:
– pe timp de noapte camera sufera destul de mult (desi pozele din scenariile controlate au iesit ok)
– lipsa unui sistem de stabilizare optica (OIS) precum la rivali sau alte telefoane LG
– focalizare inceata si blur
VIDEO
Camera de pe LG G Flex capteaza si video 4K
Foto: Hotnews
Daca in ceea ce priveste pozele putem spune ca telefonul trece proba cu mai mult decat un ok, la capitolul video, insa, impresia a fost ca telefonul sufera mai mult deca se bucura. Da, camera poate capta video la rezolutie UHD / 4K (3840 X 2160) sau Full HD la 60 de fps, insa se simte bine doar in medii cu lumina buna. Pe timp de zi (sau intr-o camera foarte luminoasa), video-urile captate sunt bune spre foarte bune, chiar si fara stabilizator optic al imaginii.
Daca ne mutam in zone cu lumina putina sau pe timp de noapte (chiar si in oras sub stalpii de iluminat), captarea video incepe sa sufere. In primul rand, fara stabilizare optica, imaginea prinde foarte mult blur, iar focusul automat este absolut groaznic. Nu putine au fost momentele cand focusul automat nu stia ce face si pe ce sa se opreasca. In scurtele secvente video de mai jos am pastrat cele mai bune, insa, repetam, au fost clipuri filmate pe timp de noapte in care focalizarea aproape ca nu functiona.
In plus, in acelasi mediu cu lumina putina, frame rate-ul scade dramatic in anumite momente si imaginea captata devine destul de sacadata.
Multumitor insa a fost inregistrarea audio. De cele mai multe ori, microfoanele telefonului au reusit sa faca o treaba buna in a inregistra sunetele cum se cuvine si de a obtura satisfacator zgomotele de fundal.
Da, suntem poate destul de pretentiosi, insa nu uitam ca vorbim de un telefon cu un pret pe masura, chiar daca per total un utilizator obisnuit sau cineva care e constient ca filmeaza cu un telefon mobil si nu o camera video dedicata va fi satisfacut de rezultatele obtinute.
Plusuri
+ video-uri ok, chiar bune pe lumina buna
+ filmeaza UHD/4K (3840 X 2160)
+ captare audio destul de buna
Minusuri
– in lumina slaba calitatea camerei video lasa de dorit
– din nou lipsa OIS-ului – imaginile pe seara si noapte sufera de blur
– camera are greutati mari in a fixa elementele din cadru (focus extrem de slab) in lumina putina
– framerate-ul se duce destul de jos uneori pe lumina foarte slaba
Experienta Foto & Video
Modurile de fotografiere pe G Flex
Foto: Hotnews
LG, prin interfata sa dispusa peste sistemul Android, ofera o aplicatie de camera desul de presarata cu setari, desi galeria de fotografii este mai degraba monotona si simplista, chiar daca ofera cateva optiuni de editare a fotografiilor.
De departe cel mai mare minus in ceea ce priveste experienta foto este previzualizarea live pe care utilizatorul o primeste pe ecran. Cu alte cuvinte, atunci cand utilizatorul deschide camera pentru o poza, pe ecran va vedea o varianta mult diminuata in rezolutie si calitate fata de poza finala: pe ecran va fi o imagine mai degraba pixelata, destul de slaba la culori si detalii, „murdara” chiar. Poza finala nu seamana mai deloc cu ce vede utilizatorul pe ecran atunci cand apasa butonul de captare. Chiar daca fotografia finala iese ok, previzualizarea live „alterata” scade din experienta reala a utilizatorului in ceea ce priveste camera.
Manual focus pentru poze macro
Foto: Hotnews
Trecand mai departe, LG a inserat o multime de moduri de fotografiere (HDR, Dual photo, Panorama, 360 VR, eliminare obiecte din poze, Beauty shot, Time catch, Sports, Night mode etc ) si un oarecare control asupra setarilor in modul manual. Ca un plus, aplicatia ofera un control manual al focusului pentru fotografii macro, ceva ce am dori sa vedem la toti producatorii, insa nu ofera posibilitatea fotografierii in rafala decat daca este selectat un anumit mod de fotografiere dinainte.
Din pacate, pentru a capta un clip video un utilizator are nevoie de doua interactiuni (comutare pe video si pornire inregistrare) si un scurt timp de asteptare, desi rivalii productorului sud coreean au implementat demult pornirea functiei video cu doar o singura interactiune. Totusi, in ceea ce priveste functia de captare video, LG compenseaza prin oferirea optiunii de pauza la inregistrare – utilizatorul poate filma un singur fisier video format din mai multe secvente, din mai multe locuri, atata timp cat foloseste butonul de pauza intre scene, in loc de butonul stop.
Aplicatia de vizualizare video ofera cateva functii interesante precum selectarea zonei de audio (dreapta, stanga sau central), precum si functionarea in prim-plan, ca o fereastra mai mica, pe deasupra celorlalte aplicatii rulate pe telefon.
Ca un plus, prin aplicatia sa de camera, LG ofera functia introdusa de Google in Android de a realiza fotografii 360 Photosphere, insa, in toate incercarile noastre, nu a reusit niciodata sa le lipeasca cum trebuie.
De mentionat, aplicatia de camera se deschide destul de repede.
Plusuri:
+ diferite moduri de captare foto sau video
+ functia „Pause” pentru inregistrarea video
+ optiuni interesante pentru redare video: selectare zona audio, transpunere video in prim-plan etc
+ panorame 360 Photosphere
+ camera se deschide destul de repede
Minusuri:
– previzualizarea live extrem de slaba a imaginilor in aplicatia de camera
– modul de fotografiere in rafala trebuie selectat dinainte si nu poate fi folosit direct prin butonul de captare in modul normal
– galerie foto destul de anosta
– nevoia de interactiuni suplimentare pentru a porni functia video
Audio (si notificari)
Difuzorul de pe G Flex isi face treaba mai mult decat decent
Foto: Hotnews
Pornind de la o experienta destul de nesatisfacatoare cu telefoanele care aveau difuzorul audio pe spate, ne-am asteptat ca si cel de pe LG G Flex sa fie unul mai degraba mediocru. Cu toate acestea, difuzorul extern al telefonului nu doar ca este puternic (bate la intensitate un HTC One cu cele doua boxe ale sale dispuse pe partea frontala), dar ofera si un sunet placut. Ok, in ceea ce priveste calitatea si profunzimea sunetului nu intrece perechea de boxe frontale de pe terminalele varf de gama de la HTC, insa nu dezamageste. Chiar daca este amplasat pe spate, forma curbata a telefonului face ca difuzorul sa nu fie obturat.
Cand este tinut in mana, insa, difuzorul sufera putin, dar nu intr-un mod capital precum e cazul altor telefoane.
Daca e pus pe maxim, este aproape imposibil sa auzi soneria telefonului. De mentionat aici ca modul de vibrare al telefonul ni s-a parut destul de slab (desi exista setari pentru a-l modifica, vorbim de setarea maxima). Nu de putine ori am ratat un apel sau mai multe notificari pentru ca telefonul era pus pe vibratie, dar statea insa chiar in fata, pe birou.
Un alt plus al telefonul sunt castile cu care vine in pachet. Desi nu vorbim de niste perechi de casti „de firma” sau la care se face publicitate, ele ofera o calitatea destul de, daca nu chiar extraordinar, de buna a sunetului. Sigur, vorbim de niste casti „in-ear”, pe care unii utilizatori poate ca nu le suporta. Chiar si asa, calitatea sunetului in casti, cordonul care ingreuneaza incalcirea firelor si butoanele (play/pauza, plus si minus) fac castile sa fie un plus pentru pachetul cu care vine telefonul.
Plusuri:
+ difuzorul extern este extrem de puternic si ofera o calitate acceptabila
+ forma curbata a telefonului nu obtureaza difuzorul
+ castile cu care vine telefonul sunt foarte bune
Minusuri:
– cand telefonuol este tinut in mana, difuzorul extern tinde sa fie obturat
– vibratia telefonului este destul de slaba
Baterie
0 la suta consumat in doua ore si jumatate
Foto: Hotnews
Trebuie spus din start ca autonomia lui LG G Flex este poate de departe cel mai mare plus al telefonului. Cu o baterie de 3.500 mAh, G Flex intra in topul telefoanelor in ceea ce priveste anduranta. Chiar daca bateria nu poate fi scoasa sau schimbata (carcasa nu poate fi deschisa), in mod normal sau chiar si cu o utilizare intensa telefonul poate duce cel putin doua zile in program de munca.
Folosit intr-un mod agresiv, telefonul nu doar ca reuseste sa duca o zi intreaga (si vorbim de 24 de ore), ci continua mult in cea de-a doua zi chiar si cu aceeasi folosire intensa.
Daca lasam putin piciorul de pe acceleratie si reducem folosirea telefonului, utem sa scoatem aproape doua zile intregi de autonomie.
Sigur, in mod normal, totul depinde insa de utilizator si de cum foloseste el telefonul. Asa ca trebuie sa mentionam cum am folosit noi telefonul in mod uzual, in celelalte zile de test: Wi-Fi deschis circa 14-15 ore pe zi, 3G circa 4 ore, sincronizarile uzuale in fundal (Facebook, Gmail, Google+, Google Now, Calendar, WhatsApp, Hangouts, Instagram, Messenger, Weather, Twitter), 40-50 de minute de convorbiri, 20-30 de minute de foto/video, 20-25 de minute de jocuri si 30-40 de minute de streaming pe YouTube.
Autonomia in doua zile de utilizare normala – LG G Flex
Foto: Hotnews
Pentru cum l-am folosit noi, am putea spune ca a fost intr-un mod mediu, daca nu chiar spre intensiv. Astfel, dupa prima zi pornind de la 100% in jurul orei 7 dimineata, am ajuns la ora 1:00 a doua zi dimineata pe la 59% cu un timp de ecran de 3 ore si 37 de minute. In ziua urmatoare, bazat pe acelasi mod normal de utilizare, am ajuns la 7% aproape de ora 1:35 dimineata si cu un timp de ecran total de 6 ore si 25 de minute. Astfel, in total, telefonul a rezistat 1 zi si 18 ore si mai avea inca cei 7% care il puteau duce si peste limita de 48 de ore. Ca proba, atasam alaturat cele doua capturi de ecran de la capatul fiecarei zile de test in conditii normale.
Plusuri:
+ in conditii normale de utlizare poate tine chiar si doua zile intregi (48 de ore)
+ in folosire intensiva, telefonul duce lejer o zi
+ incarcarea se face destul de rapid pentru o baterie de 3500 de mAh (circa 20% intr-un sfert de ora)
+ bateria si telefonul nu se incalzesc in timpul incarcarii
Minusuri:
Nu am gasit unul (desi unele persoane vor sustine ca faptul ca bateria nu este interschimbabila este un minus)
Pret
Pentru ceea ce ofera, LG G Flex este destul de scump in opinia noastra. La un pret de aproape 2.900 de lei la Evomag(un pret intalnit si la alti retaileri, desi in multe alte locuri poate fi si mai scump, in jur de 3.000-3.100 de lei), G Flex depaseste cu mult pretul altor telefoane varf de gama de la competitie.
G Flex nu se poate compara la pret nici macar cu Samsung Note 3, desi vorbim de un telefon din aceeasi clasa in ceea ce priveste diagonala ecranului (si care a avut la lansare un pret asemanator), dar care este superior la toate capitolele, fie ca vorbim de hardware sau de utilitate.
Plusuri:
nu am gasit unul
Minusuri:
– mult prea piparat fata de ce alte oferte sunt pe piata, fie ca vorbim de smartphone-uri sau pahablet
Concluzie
Poate pentru multi review-ul a parut mai degraba negativ, insa acest lucru se datoreaza faptului ca LG G Flex nu ne-a lasat impresia ca merita mai mult.
Sigur, in cea mai mare parte, daca ne referim la hardware si la sistem, G Flex puncteaza destul de bine, iar telefonul se misca mai mult decat satisfacator, insa nu putem scapa de senzatia ca se putea si mai bine.
Ecranul, curbat si flexibil asa cum e el, nu este unul dintre cele mai bune, iar calitatea constructiei lasa totusi destul de mult de dorit. Pana la urma, nimeni nu vrea un telefon care sa-i scartaie in palma, indiferent daca e flexibil sau nu.
In plus, dimensiunile foarte mari fac ca folosirea sa sa fie o adevarata provocare si aproape imposibila doar cu o singura mana. In plus, nici in buzunar nu se simte cel mai comod.
Pe partea software lucrurile pot fi imbunatatite, in special in privinta mai multor aplicatii sau functii care sa profite de ecranul foarte mare. Cele doar cateva exemple bune de aplicatii si functii destinate unui ecran mare pe care le are telefonul nu sunt de-ajuns sa ne schimbe impresia generala ca partea de software pe LG G Flex poate fi mult imbunatatita.
Daca e sa pomenim si sa subliniem un lucru pozitiv la G Flex, atunci acela e bateria. Sincer ne-am dori sa inregistram o asa autonomie de buna ca pe G Flex si pe alte telefoane.
Chiar si asa, pretul extraordinar de mare cu care se vinde G Flex este cireasa de pe un tort nu prea grozav. La aproape 2.900 de Lei, G Flex este mult prea scump pentru ce ofera, cu atat mai mult daca luam in considerare alternativele de pe piata.
Pentru cine totusi vrea un telefon LG cu hardware nu doar asemanator, ci chiar mai bun (cu un ecran Full-HD LCD-IPS 5,2″ si OIS pentru camera), cu toate smecheriile software si la un pret mult mai rezonabil, ii recomandam din toata inima sa se uite mai degraba catre un LG G 2 (2.159 de Lei la Evomag).
Totusi, daca vreti neaparat un telefon cu care sa atraga atentia si care sa starneasca un „Wow” in randul celor din jur, G Flex face o treaba de minune, doar ca trebuie sa fiti pregatiti sa dati un raspuns potrivit pentru intrebarea care inevitabil va urma: „Ok. Si la ce ajuta?”
- Telefonul LG G Flex ne-a fost pus la dispozitie pentru testare de catre Evomag.ro