Sari direct la conținut

REVIEW Motorola Edge 30 – Un telefon excelent pentru sub 2.000 de lei

HotNews.ro
Motorola Moto Edge 30, Foto: Hotnews
Motorola Moto Edge 30, Foto: Hotnews

Motorola Moto Edge 30 e un telefon care ne-a impresionat, un dispozitiv nesperat de bun într-o zonă a pieței unde competiția e mai acerbă ca niciodată. Citește mai jos un review în detaliu marca HotNews.ro cu Motorola Moto Edge în care trecem în revistă specificațiile, prețul, impresii și păreri, fotografii, plusuri și minusuri, și alte elemente ce țin de design, funcționalitate sau autonomie.

Notă de test

Am testat noul Moto Edge 30 timp de 12 zile în București și împrejurimi, precum și într-o deplasare de câteva zile în Olanda. În București telefonul a fost folosit în rețeaua 4G/5G de la Orange pe post de UNIC telefon personal.

Telefonul a fost folosit normal, fără vreo opțiune de economisire a bateriei în mod uzual. Ecranul a fost setat pe modul „Auto” care presupune praguri diferite și nu atinge în mod normal cei 144Hz maxim ai ecranului. Totodată telefonul a fost folosit cu funcția „Dark Mode” activată care presupune fundaluri închise în multe zone din meniu.

Telefonul a fost un model XT2203-1, cu 8 GB RAM și 128 GB stocare. Telefonul a venit cu Android 12, iar în timpul perioadei de test a primit nu a primit nici o actualizare de sistem.

  • Telefonul a fost pus la dispoziție pentru test de către Motorola, însă nu a existat nici o recompensare financiară sau de altă natură pentru acest articol. Nimeni din partea producătorului nu a văzut spre aprobare conținutul recenziei înainte de publicare, iar ideile și opiniile exprimate în articol sunt exclusiv ale autorului.

CE NE-A PLĂCUT LA MOTO EDGE 30

+ Sistemul rapid, fluid și coerent, fără erori și probleme. Curat în setări și opțiuni, cu funcții utile de la Motorola peste Android 12 și limbajul „Material You”. Chiar ne-a impresionat de cât de bine s-a mișcat. Android și Motorola mereu au făcut casă bună., iar acum parcă e mai evident ca niciodată.

+ Autonomie foarte bună la baterie – 30-40 de ore între încărcări în zilele normale, iar pe deasupra avem și o încărcare decent de rapidă cu încărcătorul inclus din pachet: +55% în circa 30 de minute de încărcare.

+ Ecran Amoled de 144Hz foarte bun – culori puternice, negru intens, luminozitate bună, dar și un mod „Auto” care jonglează cu diferitele „viteze” de afișare astfel încât să nu-ți pape bateria toți cei 144Hz 🙂

+ Sunet destul de bun pe difuzoare stereo și cu Dolby Atmos din setări.

CE NU NE-A PLĂCUT LA MOTO EDGE 30

– Nu știe să filmeze 4K la 60 de cadre pe secunde, iar pe filmările 4K la 30 de cadre nu poate comuta în timpul filmării de pe camera principală pe cea ultrawide. Plus mai sunt câteva mici chichițe prin aplicația foto-video.

– Modulul camerei foto este destul de pronunțat (modulul e în relief și apoi fiecare cameră e scoasă în relief și mai mult). Față de subțirimea telefonului modulul în relief este mult prea mare, ceea ce îl face să se balanseze supărător atunci când stă pe masă, inclusiv dacă e pus în husa inclusă în pachet.

Alte aspecte și păreri despre MOTO EDGE 30

> Design-ul telefonului e destul de subtil, iar mulți ar putea aprecia asta. Spatele e dintr-un plastic sidefat care nu se simte ieftin și reușește s mascheze în mare parte urmele și amprentele.

> Pe de altă parte telefonul este subțire, dar ușor de mânuit. Ergonomia este foarte bună, mai ales datorită suitei Moto Gestures care te ajută rapid să aprinzi lanterna, pornești camera, să faci o captură de ecran, să rulezi rapid două aplicații în paralel etc.

> Cititorul de amprente este de tipul optic și este integrat sub ecran – este rapid și exact.

> Cele două camere foto sunt de 50 de MP fiecare și ambele pot fi folosite la rezoluția maximă. Camera principală este chiar bună în anumite condiții, camera ultrawide e decentă pentru această gamă. A treia lentilă e de formă, așa zis senzor de profunzime.

> Telefonul poate fotografia și filma (4K@30fps) macro pe lentila ultrawide. Lentila camerei principală beneficiază și de stabilizare optică a imaginilor.

> Telefonul poate face fotografii cu modul „Night Vision” cu ambele camere, chiar dacă aplicația foto te minte că nu poate… Ceva ce poate o să se corecteze cu vreun update pe viitor.

> Deși nu are pe hârtie un procesor de vârf de gamă, ci doar un Snapdragon 778G+, nu prea îți dai seama. În perioada de test s-a mișcat excelent, fără agățări sau sughițuri, și până și în jocuri s-a comportat exemplar.

> Sunetul extern – stereo – este foarte bun, suficient de puternic încât să-l folosești la nevoie și ca boxă portabilă, dar nu într-atât încât să distorsioneze. Da, nu are profunzime prea mare, dar e mai mult decât decent.

> Convorbirile telefonice se aud foarte bine, telefonul dispune și de Wifi calling. Semnalul 5G, acolo unde îl prinzi, duce și la viteze de descărcare de 500Mbps. La partea de WiFi telefonul suportă și WiFi6e.

> Telefonul nu are o catalogare oficială de rezistență la apă și praf de tipul IP, însă producătorul spune că este „water repellent”, un alt fel de a spune că e rezistent la ocazionalele stropiri sau că n-o să-și dea duhul dacă te prinde ploaia cu el în mână.

> Telefonul vine în pachet cu un încărcător TurboPower de 33W și o husă transparentă de silicon, dar nu vine cu o folie protectoare preaplicată pe ecran.

Motorola Moto Edge 30 – HARDWARE, SPECIFICAȚII & PREȚ în România

Display: AMOLED 144Hz, 6.5 inci, 1080 x 2400 (405 ppi), format 20:9, HDR10+ / Gorila Glass 3

Procesor: Qualcomm SM7325-AE Snapdragon 778G+ 5G (6 nm) / Octa-core (1×2.5 GHz Cortex-A78 & 3×2.4 GHz Cortex-A78 & 4×1.8 GHz Cortex-A55)

GPU: Adreno 642L

RAM: 6 GB / 8 GB RAM

Stocare: 128 GB / 256 GB

Baterie: 4.020 mAh Li-Po

Camere foto:

– Principală: 50 MP, f/1.8, (wide), 1/1.55″, 1.0µm, PDAF, OIS

– UltraWide: 50 MP, f/2.2, 118˚ (ultrawide), 1/2.76″, 0.64µm, PDAF (funcționează și drept cameră macro)

– Senzor profunzime 2MP

Flash dual-led cu aceeași temperatură

Camere foto frontală: 32 MP, f/2.3

Video: 4K@30, 1080p@30/60fps/120fps(slomotion)

Dimensiuni: 159.4 x 74.2 x 6.8 mm

Greutate: 155 grame

Sistem de operare: Android 12

Senzori: Senzor de amprentă optic sub ecramn, Accelerometru, Busolă, Giroscop, Proximitate

Conectivitate: 5G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, dual-band, Wi-Fi Direct, Bluetooth 5.2, A2DP, LE, USB 2.0 TypeC,

Alte caracteristici:

– Cititor de amprente optic, pus sub ecranul Amoled

– Design tip „water repellent”

– Încărcare rapidă TurboPower – 33W

– Culori: Meteor Grey, Supermoon Silver, Aurora Green

– Difuzoare audio stereo și Dolby Atmos

– Husă și încărcător incluse în pachet

Preț (iunie 2022): circa 2.000 lei (chiar 1.899 de lei la unele magazine online)

Motorola Edge 30 – Design & Ergonomie

Motorola Edge 30 e un telefon care îmbină destul de reușit linii de design aflate acum la modă, elemente moderne și plăcute cu o construcție care, deși nu e din materiale premium, e de o calitate foarte bună.

Telefonul vine cu sticlă Gorila Glass 3 pe față unde ecranul Amoled acoperă aproape 90% din partea frontală, pe margini avem de-a face cu muchii de plastic, dar care la prima atingere și vedere aproape că m-au păcălit că sunt din aluminiu, iar pe spate avem un policarbonat sidefat, cu niște reflexii estompate destul de jucăușe în lumină, care maschează cumva senzația de material mai ieftin.

Ecranul e plat, muchiile sunt doar ușor rotunjite, iar spatele e și el drept – un design curat, cu nimic totuși care să sară în ochi. Personal, nu mi se pare nimic senzațional, ba chiar e cam „forgettable” cum ar zice englezii, s-ar pierde lejer între telefoanele de pe un raft din magazin, dar cu siguranță sunt mulți care ar aprecia tocmai un astfel de design subtil.

Singura chestie care sare în ochi este oglinda din jurul camerelor foto, altfel spatele reușește parțial sa mai ascundă din amprente și urme, dar nu complet.

Cât privește ergonomia, Motorola Edge 30 e destul de manevrabil, subțire și ușurel. În mână stă destul de bine, poate fi utilizat și cu o singură mână, deși e cam la limită și ca să ajungi în colțurile opuse degetului cam trebuie să faci balet cu el în palmă.

Ce nu mi-a plăcut deloc e faptul că modului camerelor foto e destul de înalt și iese destul de pronunțat în afara corpului telefonului – suficient de mult încât pe masă telefonul „joacă” mereu și e aproape imposibil de folosit așezat pe spate. Partea proastă e că nici cu husa din pachet „umflatura” camerelor foto nu poate fi „anulată” – chiar și cu husa telefonul pus pe masă tot se balansează.

Aici acuz și modul cum e construită „umflătura” modului foto care, precum la un iPhone, vine cu două rânduri de „borduri” – o insulă care înglobează toate cele trie lentile și le ridică peste nivelul spatelui telefonului, iar apoi fiecare lentilă iese puțin în evidență la rândul ei cu câte un inel încă pe-atât de înalt.

Altfel, am apreciat butoanele care au un feedback bun, precum și cititorul optic de amprente amplasat sub ecran într-o poziție foarte comod de ajuns, un senzor pe care l-am găsit a fi foarte precis și rapid.

Și dacă tot vorbim de ergonomie, trebuie să menționăm excelenta suită de gesturi Moto care permit accesarea rapid a unor funcții: scuturi telefonul de două ori și pornești lanterna (la fel faci s-o oprești), sucești de două ori de încheietură și declanșezi camera foto (faci încă o dată și comuți pe camera de selfie), faci captură de ecran cu trei degete apăsate pe ecran, „tai” ecranul pe orizontal, pe mijloc cu un deget și treci direct la multitasking cu două aplicații, și altele.

Deși le-am putea număra acestea la capitolul „software”, cred că ele își merită pe deplin locul aici la partea de ergonomie pentru, aproape toate, sunt foarte folositoare. Mi-am dat seama că de fiecare dată după ce testez un dispozitiv Motorola și trec apoi pe altă marcă, chiar le simt lipsa.

Motorola Moto Edge 30 – Display

Anul trecut testam, cam în aceeași gamă de preț, Moto G100 și nota cea mai mică, cel mai mare minus pe care i-l găseam, era ecranul care era de tipul IPS LCD. Acum, pe Moto Edge 30 situația e complet inversată: ecranul este poate unul din cele mai reușite aspecte ale telefonului, un AMOLED foarte bun, cu o rată de refresh maximă de 144 Hz.

Ecranul de pe Moto Edge 30 vine cu o rezoluție de 2400×1080, la o diagonală de 6,5 inci și pe un format înalt 20:9, ceea ce se traduce printr-o densitate a pixelilor de circa 405 ppi.

Ecranul este compatibil HDR10+ și vine cu o rată de refresh de 144Hz, dar aici se impune să detaliem: telefonul din cutie vine setat pe modul „Auto” în ceea ce privește rata de refresh. Nu, nu e un display LTPO care să poată să se adapteze în timp real la conținutul de pe ecran, ci practic schimbă pragul de refresh în funcție de aplicația folosită șic are rulează pe ecran.

Spre exemplu, pe modul „Auto”, ecranul rulează în cea mai mare parte din timp (pe homescreen, pe lockscreen, prin setări și multe aplicații) rulează la 90Hz. În unele aplicații precum Facebook, Instagram sau Youtube, unde partea de scrolling e pregnantă în utilizare, ecranul trece la 120 Hz, în timp ce prin jocuri rulează la 60Hz, 90Hz sau mai mult, în funcție de setările și cerințele jocurilor rulate. E un mod destul de ok de a rula un ecran rapid, cât să beneficieze și utilizatorul de fluiditate în celel mai multe din aplicațiile folosite, dar și cât să economisească din baterie. Astfel am și folosit telefonul în mai toată perioada de test.

Ecranul poate fi setat și fixat la 144Hz indiferent de aplicație, dar asta va veni cu un cost la consumul de baterie.

Altfel, am apreciat faptul că ecranul se vede destul de bine în timpul zilei, afară și în lumina soarelui, iar culorile sunt exact cum te-ai aștepta pe un amoled: puternice, o idee suprasaturate, negru profund și contrast excelent.

Ecranele AMOLED, preferate de cumpărători?

Ecranele Amoled au fost tot timpul preferabile unui LCD pentru că vin cu culori mai pronunțate, contrast mai bun, negru care e chiar negru (pentru că pixelii negri sunt închiși, nu au lumină în spatele lor) și care astfel poate duce la un consum mai redus de baterie, luminozități mult mai mari în soare și mult mai joase în întuneric decât un LCD. Un timp ecranele Amoled erau rezervate doar telefoanelor de vârf, la prețuri foarte mari. Încet acestea au început să „coboare” în piață, la telefoane din clasa medie și chiar sub.

Motorola zice că a realizat un studiu de piață în România și mulți dintre respondenți indicau că ecranul e unul din elementele importante pe care le iau în considerare atunci când achiziționează un telefon. Și aici și eu sunt de acord: până la urmă ecranul este partea telefonului cu care interacționezi cel mai mult, pe care o privești cel mai des la dispozitiv și dacă nu îți place ce vezi, nici n-o să-ți placă să-l folosești 🙂

In studiul Motorola făcut pe 502 respondenți în martie 2022, 59% și-au exprimat dorința să-și cumpere un smartphone cu ecran AMOLED. „Majoritatea dintre ei susțin că ar plăti între 1000 lei și 2000 lei pentru un smartphone cu display OLED”, spune Motorola în prezentarea studiului.

Motorola Moto Edge 30 – Software

Pe partea de software regăsim poate cel mai mare plus pe care îl acord telefonului.

De mult nu am mai testat un telefon cu un sistem mai stabil, mai coerent în design și funcții, mai rapid, fluid și simplu. Android 12 de la Google peste care Motorola a așternut câteva mici și subtile modificări și funcții care să nu complice sistemul, să nu-l îngreuneze.

Astfel, regăsim limbajul „Material You” pe care Google l-a lansat odată cu Android 12 – zona scurtăturilor redesenată cu butoane mai mari, o temă de culori inspirată din ce fundaluri alege utilizatorul, tranziții și notificări regândite.

Pe lângă acest Android Pur, sălășluiesc fără să strice nimic adăugirile Motorola: suita Moto Gestures (de care am zis mai sus la Ergonomie), scurtături rapide de personalizare, un manager de jocuri (și pentru când te joci -cu setări specifice gen DND, full performance etc), precum și widgeturile circulare specifice Motorola.

Pe ecranul blocat regăsim ceasul mare digital specific Android 12, dar și „Peek Display-ul~ de la Motorola, un fel de ecran minimalist pe fundal negru unde apar notificările sau care se aprinde când iei telefonul în mână – cu un ceas central, cu o bandă circulară care simbolizează gradul de încărcare, și cu notificări ce pot fi citite, șterse sau la care să răspunzi direct de pe acel ecran minimalist.

Cât timp am testa telefonul totul a rulat perfect, rapid, fluid, fără erori, fără agățări – chiar surprinzător de bine. Ecranul rapid a ajutat mult la senzația de rapiditate, dar și configurația hardware cred că a jucat un rol.

Moto Edge 30 nu vine cu un procesor de vârf de gamă, ci cu modelul Snapdragon 778G+ lansat pe final de 2021. Însă din ce am văzut telefonul cu acest procesor se descurcă de minune, poate cu marele minus la partea de versatilitate video (dar mai pe larg vorbim mai jos).

În jocuri, spre exemplu, telefonul s-a descurcat mai mult decât onorabil: spre exemplu am putut juca Ghenshin Impact pe setări la High 60 fps cel puțin la fel de fluent cum mi-a ieșit pe un telefon de anul trecut ce folosea un procesor Snapdragon 888, un procesor de vîrf de gamă. La alte jocuri, la fel, nu am simțit că telefonul ar gâfâi prea mult. Da, se încălzește, dar nimic de netolerat, perfect similar cu mai toate telefoanele mobile de azi.

Am apreciat și vitezele de net pe care le prinde telefonul. Moto Edge 30 vine cu suport WiFi6e, iar acasă pe un router Wifi6 la o conexiune de 1Gbs am scos viteze de descărcare de circa 600Mbps.

Pe 5G telefonul se descurcă chiar bine, frecvent am prins semnal și viteze de 5G, nu doar „placebo” (săî ne arate în notificări că e 5G, dar de fapt semnalul și vitezele să fie tot de 4G…). Spre exemplu, acasă la etajul 8 din 8 semnalul 5G chiar e prezent, iar la biroul de la fereastră aveam frecvent viteze de peste 500 Mbps.

Motorola Moto Edge 30 – FOTO & VIDEO

Moto Edge 30 vine, practic, cu două camere foto de 50 Megapixeli fiecare (a treia lentilă – de profunzime – nu o luăm în calcul). Camera principală e destul de luminoasă, are o apertură de f/1.8 și beneficiază și de stabilizare optică a imaginii. Camera ultrawide are o apertură de f/2.2 și un unghi de 118 grade.

În general am găsit că fotografiile cu Moto Edge 30 sunt destul de bune, uneori chiar foarte bune, alteori doar decente.

Nu poți compara la capitolul foto un telefon de 2.000 de lei cu unul de 5.000+ lei, dar poate cel important și impresionant este faptul că Moto Edge 30 nu dezamăgește, ba dimpotrivă – uneori uimește cu imaginile surprinse.

Ba are și un mod „Macro” destul de bun în care se folosește practic de camera ultrawide, mult mai inteligent aplicat decât toată miriada de telefoane proaste de pe piață cu camere dedicate macro de 2, 3 sau 5 megapixeli.

Mai am de salutat și modul Pro (Manual) destul de cuprinzător la setări, dar și modul „Ultra-Res” care permite capturarea și salvarea de fotografii la rezoluția maximă de 50MP pe ambele camere.

Nu e totul perfect, și în anumite condiții se vede că nu e chiar o cameră de top: balansul lumină-întuneric nu e tot timpul cel mai bun, alteori HDR-ul e prea agresiv și creează zone șterse sau halouri, iar adesea există o diferență de nuanță, temperatură și contrast între camera principală și cea ultrawide, nu ceva însă exagerat.

Vorba lungă sărăcia omului, așa că lăsăm mai jos o fotogalerie cu cadre surprinse cu Moto Edge 30. Pentru cine dorește, avem aceeași galerie pe Flikr unde pot fi consultate și informațiile de EXIF la fiecare poză.

Moto Edge 30 – Video bun, cu stabilizare agresivă uneori

Și pe partea video telefonul e destul de ok, mai ales pe lumină bună cadrele surprinse sunt de calitate, cu detalii bune, fluide și cu o stabilizare destul de bună.

Pe lumină slabă, partea de stabilizare lasă puțin de dorit, în sensul că e atât de agresivă încât, deși cadrul în mișcare e fix/stabilizat, unele elemente proeminente precum luminile par scuturate și tremură deranjant.

Uneori, nu tot timpul, camera video o mai ia razna pe partea de echilibru lumină-întuneric și inundă cadrul cu o luminozitate excesivă preț de câteva secunde până când să-și revină.

Altfel, rezultatele sunt chiar decente.

Ce ne lipsește este posibilitatea de a comuta în timpul filmării 4K de pe camera principală pe cea ultrawide. Din păcate acest lucru poate fi făcut doar înaintea începerii înregistrării, nu și pe filmare. Și asta e unul din minusurile pe care îl acordăm telefonului, chit că cel mai probabil ține de o limitare tehnică pe partea procesorului și combinația de cele două camere de 50MP fiecare.

Am aprecia în schimb posibilitatea de a filma macro la rezolușie 4K tot prin camera ultrawide

Aplicația foto – mici chichițe frustrante

Per total eu mă declar mulțumit de partea foto și cred că și la video telefonul s-a achitat decent. Singurele chestii frustrante țin mai degrabă de aplicația camerei foto.

În general e destul de curățică și corect „desenată”, cu multe setări disponibile fără a te scoate din fereastra de compoziție, însă are și ceva lipsuri.

Spre exemplu, modul „Night Vision” care poate face minuni pe fotografierea de noapte apare că ar fi disponibil doar pe camera principală atunci când îl selectezi. pe de altă parte, pe modul Auto telefonul poate porni modul „Night Vision” și pe camera ultrawide (la fel, cu rezultate foarte bune). De ce nu poate fi selectată și manual camera ultrawide direct din modul dedicat „Night Vision”? Doar Motorola știe…

O altă chestie care nu există și ar fi fost utilă: un buton pe ecran direct care să te ducă la un zoom de 2x sau 3x, chit că discutăm doar de zoom digital. Vorbind totuși de o cameră cu o rezoluție de 50 MP, un zoom digital de 2x și 3x poate produce rezultate folosibile, și un buton dedicat acolo de 2x/3x (dincolo de 1x, 0.5x și macro) ar ajuta mult în folosirea rapidă a telefonului.

Motorola Moto Edge 30 – BATERIE și AUTONOMIE

Un alt capitol la care telefonul stă foarte bine, și nu doar pentru că te ține bateria mult (4.020 mAh), ci și pentru că vine cu o soluție chiar rapidă de încărcare din pachet cu un încărcător de 33W.

În general telefonul m-a ținut constant o zi, chiar două între încărcări complete. Cred că singura zi când am scos sub 3 ore timp de ecran a fost în prima zi, odată cu setarea inițială, descărcările și actualizările de vigoare, joaca prin setări, filmările și jocurile au dus la o descărcare mai rapidă.

Altfel, telefonul ne-a dus constant între 28-40 de ore între încărcări, cu timpuri de ecran de 4-5 ore.

Lăsăm mai jos câteva statistici adunate cu consumul de baterie din zile diferite:

Dincolo de autonomia foarte bună, mai ales când te gândești cu ce telefon subțire ai de-a face, Moto Edge 30 vine și cu avantajul încărcării rapide cu încărcătorul din pachet.

Telefonul vine cu un încărcător de 33W din cutie, iar vitezele „Turbo Charge” s-au prezentat cam așa: în 10 minute telefonul se încarcă cu circa 21-23%, iar după 30 de minute pune la baterie undeva între 53 și 55 de procente în plus. Un ciclu de la 14% la 100% l-am măsurat în 57 de minute.

CONCLUZIE

Motorola Moto Edge 30 e un telefon nesperat de bun pentru prețul său. La momentul acestui review telefonul se vindea în România chiar și la sub 1.900 de lei, iar pentru acest prag telefonul are suficiente plusuri încât să convingă.

Un ecran AMOLED rapid, fluid și luminos, o autonomie destul de bună și o încărcare rapidă din cutie, iar peste toate un sistem care se mișcă impecabil, cu o interfață simplă și coerentă și care e, probabil, una dintre cele mai reușite din universul Android.

Camerele foto sunt ok, ba chiar bune în anumite condiții, iar capabilitățile video sunt decente, chiar dacă e frustrant să nu poți comuta între cele două lentile atunci când filmezi la 4K.

Micile neajunsuri pe care le-am surprins în acest review sunt exact așa: mici neajunsuri, niciun deal-breaker.

La sub 2.000 de lei, ba chiar și mai jos pe măsură ce prețurile vor mai scădea, Motorola Moto Edge 30 e un telefon foarte convingător, un „no brainer cum zic americanii și e greu să nu-l recomanzi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro