Sari direct la conținut

REVIEW MULTIMEDIA Evolio EvoTab – un Android cu cetatenie romana

HotNews.ro
Evolio EvoTab, Foto: Evolio
Evolio EvoTab, Foto: Evolio

Evolio EvoTab este o tableta cu Google Android facuta special pentru piata din Romania. La doar 750 lei, noul gadget promite sa aduca cea mai noua revolutie IT in mainile amatorilor de tehnologie. Un hibrid bazat pe tehnologie americana, produs in China si adaptat pietei din Romania, EvoTab vrea sa acapareze 10% din piata tabletelor in 2011. Intra in articol pentru a vedea care sunt atuurile si punctele slabe ale noului aparat.

Tableta “romaneasca” este, pentru moment cel putin, produsa si conceputa in China dupa specificatiile date de Evolio, care este responsabil de toate personalizarile software ale aparatului. Un reprezentant al companiei a declarat ca in cazul in care acest prim model se va vinde bine, in viitor am putea vedea tablete de conceptie 100% romaneasca, la care doar asamblarea ar avea loc in strainatate, dar ca acest lucru nu este posibil pentru moment din cauza costurilor foarte mari implicate.

Hardware – In ceea ce priveste constructia, EvoTab ofera o surpriza placuta utilizatorilor: aparatul este foarte subtire si plat, iar plasticul folosit este de o calitate mai buna decat ne-am fi asteptat de la un aparat din acest segment de pret. Tableta are un design minimalist, partea frontala fiind dominata de display-ul de 7 inci, sub care se gaseste o bila de navigatie care poate fi folosita si pentru selectia unor elemente din meniuri. Din pacate, Evolio a ales sa lumineze bila cu un led albastru destul de puternic, care devine deranjant atunci cand tableta este folosita in conditii de lumina slaba.

In partea din dreapta-jos, pe marginea aparatului, producatorul a pozitionat cele trei butoane de control ale sistemului: Pornire, Inapoi si Meniu. Din pacate, spre deosebire de alte aparate bazate pe Google Android, EvoTab nu include si butoanele hardware pentru cautare si revenire la ecranul principal, iar lipsa acestora s-a simtit mai des decat ne-am fi asteptat.

Din aranjamentul butoanelor, este clar ca producatorul a gandit tableta pentru a fi folosita in mod orizontal, butonul Inapoi fiind pozitionat destul de incomod pentru folosirea constanta in mod vertical. De asemenea, butoanele se apasa destul de greu, dar e posibil ca acest lucru sa se atenueze odata cu timpul. Pornirea aparatului dupa incarcare poate sa fie destul de confuza, acesta raspunzand uneori la butonul de pornire si alteori la o apasare a bilei de navigatie.

Justificata prin pretul aparatului, alegerea unui display non-multitouch rezistiv (care are nevoie de presiune din partea utilizatorului pentru a inregistra comenzile si nu poate inregistra atingeri multiple simultane, n.r.) este principalul compromis in ceea ce priveste dotarile aparatului. Oricine este deja obisnuit sa foloseasca un touchscreen capacitiv, tehnologia dominanta la ora actuala, va avea dificultati in a opera meniurile de pe EvoTab. Producatorul include si un stylus din plastic pentru a face utilizarea mai facila, lucru care este binevenit, dat fiind ca operarea tactila este dificila si neergonomica. Calitatea afisajului este rezonabila, mai ales dat fiind pretul, dar rezolutia de 800×480 de pixeli se poate dovedi a fi uneori prea mica pentru suprafata fizica a tabletei.

Evolio a raspuns cererilor din partea utilizatorilor de tablete si a inclus in partea de jos a aparatului un port USB gazda, indentic cu cele prezente in toate calculatoarele personale. Astfel, utilizatorul are posibilitatea de a conecta orice stick de memorie pe USB, o functie extrem de utila, dar care lipseste de pe majoritatea aparatelor de pe piata. Portul USB poate gazdui si un modem 3G obisnuit, care nu a fost inclus in dotarile standard cel mai probabil din cauza pretului ridicat. EvoTab nu include un cip GPS, deci utilitatea aplicatiilor cartografice disponibile este destul de scazuta.

Tableta mai include in partea inferioara si un port miniUSB, folosit pentru conectarea la calculator, un port de incarcare si un slot pentru carduri microSD de pana la 32GB. EvoTab este dispnibil la ora actuala in doua configuratii, cu 2 sau 4GB spatiu de stocare. O mufa standard pentru casti (3,5mm jack) este de asemenea disponibila in partea de jos a tabletei.

Aparatul foloseste 256MB de memorie RAM DDR2, care se dovedeste a fi suficienta in cele mai multe cazuri. Procesorul ARM11 la 800Mhz este suficient de performant pentru majoritatea sarcinilor, dar este in mod clar o solutie de compromis, experienta fiind adesea incetinita in cazul folosirii mai multor programe simultan.

Stylus-ul din plastic poate fi depozitat in partea dreapta-sus a tabletei, iar difuzorul mono este pozitionat pe spate. EvoTab include in pachet si un set de casti, un cablu USB si un incarcator dedicat.

Autonomie si portabilitate – Producatorul promite o autonomie de 15 ore fara WiFi, dar in realitate autonomia in conditii normale de folosire (WiFi pornit, iluminarea display-ului la 75%) este mai aproape de 4-5 ore. Nici timpul de standby nu este o performanta deosebita, tableta pierzandu-si incarcarea dupa mai putin de o zi. In ceea ce priveste portabilitatea, aparatul se remarca prin constructia compacta si greutatea redusa. In utilizarea de zi cu zi, EvoTab s-a dovedit a fi suficient de mic si de usor pentru a fi luat aproape oriunde.

Software – Evolio a ales sa foloseasca o versiune mai veche a sistemului de operare Google Android, 2.1 Eclair, lansata initial pentru telefoane mobile in urma cu un an. In mod oficial, aceasta va fi singura varianta de Android care va fi oferita pentru EvoTab, producatorul neavand in plan sa ofere actualizari pentru variantele mai noi ale sistemului de operare. Acest lucru este deja o problema destul de importanta, dat fiind ca unele aplicatii nu pot fi rulate decat pe variante mai noi (2.2 sau 2.3).

In mod neoficial, este aproape sigur ca tableta va fi modificata software pentru a rula sisteme de operare mai noi sau variante imbunatatite de Android 2.1 Eclair. Producatorul a personalizat interfata tabletei prin adaugarea unui buton software de revenire la ecranul principal in coltul din stanga-sus al ecranului si a unui buton software de revenire la meniul anterior in partea dreapta. Doua butoane virtuale pentru controlul volumului sunt de asemenea disponibile permanent in bara de meniu.

Per ansamblu, sistemul de operare functioneaza rezonabil pe EvoTab, dar exista cateva probleme importante (care se datoreaza sistemului de operare si nu neaparat tabletei), cum ar fi lipsa unei aplicatii care sa asigure managementul programelor pornite. Aceasta deficienta poate fi rezolvata extrem de usor descarcand un utilitar din Android Maket, dar este dezamagitor ca producatorul nu a decis sa preinstaleze o aplicatie de acest tip.

EvoTab suporta rularea mai multor programe simulan, dar nu recomandam acest lucru, date fiind resursele hardware limitate si lipsa unui utilitar implicit pentru inchiderea aplicatiilor inactive. Ergonomia generala a sistemului este afectata de folosirea unui ecran tactil care necesita presiune, dar dat fiind pretul aparatului, acest compromis este previzibil. Totusi, per ansamblu, sistemul este utilizabil, dar necesita in mod sigur o doza considerabila de rabdare.

Multimedia – fiind un aparat destinat mai ales celor in cautarea unui player multimedia avansat, EvoTab include o serie de functii audio-video care il fac competitiv fata de majoritatea ofertelor de pe piata din acest segment de pret. Aparatul accepta o multitudine de formate audio si video, de la FLAC la MKV, iar player-ul video integrat poate decoda clipuri HD la o rezolutie maxima de 1280×720. Date fiind rezolutia relativ mica a afisajului, spatiul de stocare standard modest si lipsa unui conector HDMI, care sa permita conectarea la un televizor HD, oportunitatea incarcarii tabletei cu filme HD este discutabila.

Difuzorul de pe spatele aparatului ofera un nivel destul de scazut al volumului maxim, dar acest lucru este compensat de posibilitatea folosirii oricarei perechi de casti. Toate aplicatiile audio-video pot accesa continut multimedia direct de pe stick-uri de memorie USB conectate la tableta, iar sistemul de operare ofera suport complet pentru standardul HTML 5, din ce in ce mai prezent pe internet.

Clientul de YouTube nu are nici o problema de functionalitate, dar interfata nu este intru totul optimizata pentru utilizarea pe tablete. Din testele realizate a rezultat ca EvoTab nu are nici o problema in a face streaming video de pe internet la rezolutii standard nici macar in cazul unor materiale video mai lungi, un punct forte important pentru amatorii de multimedia.

Programul pentru vizualizarea imaginilor suporta toate formatele comune, dar performanta in deschiderea imaginilor de dimensiuni mari nu este foarte buna. Aplicatia nu ofera suport pentru gesturi care implica mai multe degete, cum ar fi cel pentru zoom sau pentru rotire. Tableta include si un microfon si o aplicatie pentru inregistrarea de secvente audio.

Internet – dupa cum am specificat mai sus, varianta standard de EvoTab se poate conecta la internet prin intermediul unei retele locale WiFi sau prin intermediul unui modem 3G. Desi am incercat mai multe tipuri de modemuri, nu am reusit sa facem aparatul sa se conecteze la internet fara o retea locala. Browserul standard ofera o experienta foarte slaba a navigarii, dar din fericire poate fi inlocuit cu o serie de alternative gratuite din Android Market.

Dat fiind ca Mozilla Firefox nu este suportat de acest model de tableta, am ales pentru teste aplicatia Dolphin Browser HD, care ofera o experienta satisfacatoare a navigarii pe internet. Atata timp cat site-urile vizitate nu sunt foarte solicitante, tableta se descurca rezonabil, dar in cazul unor site-uri mai complexe, experienta este nu este tocmai fluida.

Adobe Flash nu este suportat, iar din experientele anterioare putem spune ca acest lucru este un plus, date fiind resursele limitate ale sistemului. O implementare insuficient de optimizata a acestei tehnologii ar fi compromis complet experienta navigarii pe internet. Totusi, per ansamblu, tableta este utilizabila pentru navigare pe internet, dar potentialii utilizatori nu trebuie sa se astepte la viteza.

Email si mesagerie instant – atat clientul de email, cat si oricare dintre programele de mesagerie instantanee, sufera din cauza vitezei reduse de tastare pe display-ul non-multitouch. Tastatura functioneaza per ansamblu bine, cea mai mare problema fiind tendinta de a inregistra mai multe apasari decat in realitate, fapt ce duce adesea la dublarea caracterelor tastate. Dincolo de aceasta problema, aplicatiile destinate comunicarii functioneaza satisfacator.

Programe-client pentru principalele retele de comunicare (Yahoo!, MSN, Skype, Google, AIM, ICQ) sunt disponibile in Android Market in mod gratuit, iar clientul de mail ofera suport complet pentru conturi POP3 si IMAP. In plus, sistemul de operare include o aplicatie dedicata pentru conturile de Gmail care suporta si push mail (descarcarea imediata a mesajelor de indata ce acestea sunt primite pe server, n.r.). Din nou, nu recomandam rularea mai multor aplicatii simultan, date fiind resursele limitate ale sistemului.

Carti electronice, jocuri si harti – citirea de carti electronice este unul dintre punctele forte ale EvoTab. Aplicatia preinstalata, numita Bookshelf, ofera utilizatorului posibilitatea sa citeasca fie propria sa biblioteca digitala, fiind compatibila cu cele mai comune formate de ebook-uri, fie sa descarce carti digitale gratuite, pentru care dreptul de autor a expirat deja.

“Rasfoitul” digital este foarte fluid, aici bila de navigatie fiind mult mai utila decat atingerea ecranului. Bookshelf include si posibilitatea de a pune “semne de carte” si de a face mici adnotari in texte, dar nu este singura alternativa: Android Market da utilizatorilor acces la aplicatiile Amazon Kindle si Barnes&Noble Nook, plus zeci de alte alternative de la librarii digitale mai mici.

Din pacate, jocurile sunt punctul cel mai slab al tabletei. EvoTab nu poate rula fluid nici un joc tridimensional, avand probleme chiar si cu unele jocuri 2D, cum este celebrul Angry Birds, pe care nu am reusit sa-l facem sa ruleze. Date fiind limitarile hardware, incapacitatea gadgetului de a rula satisfacator jocuri este previzibila, dar ar putea reprezenta un impediment serios in lista de plusuri si minusuri ale aparatului.

Desi nu are un modul GPS inclus, EvoTab are instalata aplicatia Google Maps, care se poate dovedi utila ca harta orientativa, dar nu are nici o sansa sa fie folosita pentru navigatie in timp real.

CONCLUZIE – inainte de orice altceva, noul EvoTab trebuie judecat prin prisma pretului de mai putin de 200 de euro. Constransa de dotari mediocre, tableta ofera o experienta mai buna decat ne-am fi asteptat, atata timp cat nu sunt rulate mai multe programe simultan. Pentru consum media, fie ca e vorba de carti digitale, filme sau muzica, aparatul este o alegere foarte buna, desi nu are o autonomie uimitoare. Pentru navigare pe internet, tableta ofera o experienta satisfacatoare, dar in nici un caz rapida.

Cel mai slab punct ramane performanta foarte scazuta in jocuri, una dintre aplicatiile importante promise de producatorii de tablete. Per ansamblu, pachetul oferit de Evolio ofera o experienta pozitiva si ar putea fi o prima tableta pentru multi utilizatori, dar dezavantajele nu trebuie subestimate: aparatul nu va primi update-uri pentru sistemul de operare, autonomia nu este foarte mare, iar performantele vor pune uneori rabdarea utilizatorilor la incercare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro