Sari direct la conținut

Revista presei locale din Romania, 10.08.2007

HotNews.ro

Esential

Timis/ Autoritatea Veterinara inchide 11 ferme ale Smithfield – Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat azi ca cele 11 ferme neautorizate care apartin Smithfield vor fi inchise pana la intrarea in legalitate, dupa ce in unele ferme ale acesteia din judetul Timis s-a depistat pesta porcina.

De asemenea, presedintele ANSVSA, Radu Roatis, a anuntat ca toti cei 37.000 de porci care vor fi sacrificati ca urmare a pestei porcine vor fi ingropati in bazine speciale existente in incinta societatii Smithfield. Aceasta masura este necesara pentru prevenirea aparitiei altor focare de pesta porcina. (Antena 1 Cluj)

Arges/ Sute de fantani nu au apa potabila – Jumatate din fantanile stradale din sudul judetului Arges nu au apa potabila. Inspectorii Autoritatii de Sanatate Publica Arges au facut analize in peste 20 de localitati si au stabilit ca apa din multe fantani contine nitriti si nitrati.

Cea mai grava situatie se inregistreaza in localitatea Stolnici, unde nici o fantana nu are apa potabila.

Reprezentantii ASP au declarat ca gradul de poluare a apei a crescut din cauza secetei, intrucat panza freatica s-a subtiat. Realitatea TV

Cluj/ “Sabin facea foarte mult trafic de influenta” – Fosta directoare economica a Primariei Cluj-Napoca din „era Funar” descrie mecanismul traficului de influenta practicat la acea vreme din Primarie.

Ea a vorbit de metodele prin care firmele de casa ale familiei Funar erau privilegiate in relatiile cu institutia. Pionul principal al aranjamentelor din Primarie era Sabin Funar, fiul fostului primar.

“Sabin facea foarte mult trafic de influenta. Le dadea dispozitii directorilor si acestia executau. intotdeauna ma cauta numai cu interese, sa-l platesc pe unul, pe altul. Sabin si primarul scriau pe biletele cine trebuia platit.

Cei mai apropiati colaboratori ai familiei Funar erau directorii Liviu Macea (Urbanism), Minodora Fritea (Directia de Control) si Mihai Muresan (Directia Tehnica), spune Andreias. Ziua de Cluj

Timis/ Ancheta DNA la Inspectoratul de Munca – Procurorii anticoruptie ancheteaza conditiile in care s-a cumparat si renovat sediul institutiei.

Tinta este fostul director PSD al institutiei, Gheorghe Filimon. Fosta conducere PSD a ITM, cat si actuala conducere PD, sunt vizate de anchete penale sau administrative.

La Ministerul Muncii au loc audieri in comisia de disciplina care ancheteaza abuzurile comise de actualul director Cornelia Corescu, membru PD Timis. EvZ Vest

Sibiu/ Sibiul il sustine pe IPS Daniel – Parintele Constantin Voicu, profesorul Constantin Catrina, Corneliu Bucur si IPS Laurentiu Streza sunt sibienii care vor participa efectiv la alegeri. Cei patru il prefera pe IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, in functia de Patriarh.

Colegiul Electoral Biseriesc este alcatuit din circa 180 de membri, dintre care 70 sunt laici, personalitati ai vietii politice si culturale, implicati religios. Ziarul de Sibiu

Oradea/ Ecologistii au oprit buldozerele de pe malul Crisului – Lucrarile de amenajare a malului Crisului Repede din Oradea au fost sistate pana la clarificarea divergentelor aparute, a anuntat Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. La aceasta decizie s-a ajuns in urma protestelor ecologistilor.

„Ne bucura aceasta mica victorie, dar nu cred ca se intampla asa ceva daca nu stateam in fata buldozerelor”, spune Mihai Togor, presedintele Centrului de Supraveghere Ecologica. (Malul Crisului ramane verde) Realitatea Bihoreana

Iasi/ Cimp de oase umane in Tatarasi – Osemintele din vechiul cimitir de linga biserica „Sf. Nicolae” au fost scoase cu buldozerul din groapa pentru a face loc unor blocuri de locuinte. „Este o profanare nemaiintilnita”, spune epitropul bisericii.

„De morminte nu am eu ce sa comentez”, a spus sirianul Michael Nseir, proprietarul terenului. NewsIasi

Economic

Cluj/ Bechtel a finalizat 12 kilometri de autostrada – Compania Bechtel a finalizat 12 kilometri de autostrada din tronsonul Campia Turzii-Gilau, care are in total 54 de kilometri.

Pe acest tronson insa nu se va putea circula decat din octombrie 2008, a anuntat ieri Virgil Icleanu, sef de proiect Autostrada Transilvania in cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNANDR).

El a adaugat ca este posibil ca lucrarile sa intarzie, astfel incat pe primii kilometri ai autostrazii sa se circule in februarie 2010. Compania americana Bechtel ar trebui sa finalizeze lucrarile la Autostrada Transilvania in 2012. (12 din 415 km, finalizati pe autostrada) Ziua de Cluj

Salaj/ Bechtel, angajari in ritm lent – Compania Bechtel a angajat pana acum, pentru lucrarile de constructie a autostrazii Brasov – Bors, numai aproximativ 10% din numarul muncitorilor pe care anuntase initial ca-i va angaja.

Firma organizase in Salaj, la inceputul acestui an, o bursa a locurilor de munca, ocazie cu care anuntase ca va incadra in munca, in perioada imediat urmatoare aproximativ o mie de persoane, insa pana acum a angajat doar o suta de salajeni. EvZ Transilvania

Oradea/ Interoil Oradea, victima afacerilor cu terenuri – Angajatii de la fabrica de ulei din Oradea acuza conducerea Bunge Romania, compania care detine fabrica, de faptul ca a inchis unitatea pentru a vinde terenul evaluat la 15 milioane de euro.

Reprezentantii Interoil au refuzat sa faca vreun comentariu, pe motiv ca doar directorul Bunge Romania, Michael Whitney, poate sa ofere informatii, insa acesta nu este in tara. Romania Libera, Editia de Transilvania-Banat

Cluj/ Investitie interzisa la Cluj, dar avizata la Bucuresti – Comisia monumentelor istorice din Cluj-Napoca refuza sa autorizeze in zona clinicilor universitare, zona protejata de lege, construirea unui „centru multifunctional” in valoare de aproximativ 25 de milioane de euro.

Consiliul Judetean a concesionat terenul respectiv in urma cu un an firmei Nisco Invest SRL.

Avizul negativ pentru o cladire „mamut”, care contravine tipologiei ansamblului pavilionar al clinicilor din zona, a fost dat cu titlu de interdictie de incepere a lucrarilor. Patronul Nisco Invest, Dan Nistor, spune ca lucrarile vor incepe in noiembrie pentru ca s-a primit avizul de construire de la Bucuresti.

Romania Libera, Editia de Transilvania-Banat

Cluj/ Numarul somerilor scade, economiile la buget cresc – Directia Regionala de Statistica (DRS) Cluj a anuntat ca numarul somerilor a scazut cu 5.300. Economiile realizate la bugetul statului aferente indemnizatiilor acestora se ridica la 3,5 milioane de lei (peste un milion de euro).

Potrivit AJOFM Cluj, fenomenul se datoreaza mai ales angajarilor masive din constructii si comert. O oferta generoasa de 5500 locuri de munca va fi disponibila in Cluj in toamna, odata cu deschiderea celor doua mall-uri.

AJOFM estimeaza ca s-ar putea ajunge la o rata a somajului de sub 2%, in conditiile in care rata actuala este de 2,5%. (Economii de un milion de euro din somaj) Ziua de Cluj

Companii

Cluj/ Fabrica Henkel se deschide la Campia-Turzii – Henkel Romania, subsidiara locala a grupului german Henkel, va deschide in luna septembrie o noua fabrica de adezivi la Campia-Turzii, valoarea totala a investitiei fiind de aproximativ 10 milioane de euro.

La Campia-Turzii se vor produce adezivi din gama Ceresit, de la gleturi pana la adezivi pentru gresie si faianta. Aceasta este prima investitie a companiei in provincie. ZF Transilvania

Brasov/ Privatizarea IAR Ghimbav s-ar putea amina – Peste doua saptamini va expira si perioada de prelungire a termenului de depunere a ofertelor pentru privatizarea IAR Ghimbav.

Conducerea fabricii de elicoptere nu a aflat nimic despre ofertele depuse sau despre o eventuala licitatie.

Surse din cadrul AVAS sustin ca ar fi posibila o noua aminare a termenului de depunere a ofertelor de privatizare. Pentru moment toti angajatii sint in concediu de odihna. Monitorul Expres

Banci-Finante

Cluj/ BERD a dat lovitura cu Banca Transilvania – Banca Transilvania (BT) a ajuns cea mai importanta investitie a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare in Romania, dupa ce valoarea pachetului de actiuni detinut a crescut de 25 de ori in sase ani.

BERD a intrat in componenta BT din 1999, preluand 14,98% din capitalul social, singura derogare de trecere de pragul de 5% aprobata de catre actionari. Ziua de Cluj

Imobiliare

Timis/ Piata imobiliara da in clocot – Pe toate segmentele, piata imobiliara timisoreana este in fierbere, spun reprezentantii agentiilor imobiliare timisorene.

Specific pentru acest an este cresterea spectaculoasa a proportiei apartamentelor noi in oferta agentiilor imobiliare.

Ce se vinde cel mai bine sunt apartamentele cu doua camere, cu preturi intre 60-65.000 de euro, urmate de casele cu trei dormitoare, cu preturi in jur de 150.000 de euro, si apartamentele in cladiri istorice din zona centrala cu suprafete pana la 220 de metri patrati la 1.500 – 2.000 de euro/mp. EvZ Vest

Olt/ Mostenirea lui Trita Fanita, transformata in apartamente si duplexuri – Latrina din buricul targului. Asa este cunoscuta mostenirea fostului parlamentar Trita Fanita, scheletul constructiei demarate pentru trei blocuri si care de un deceniu reprezinta imaginea zonei Valcea.

Cladirea a fost castigata de catre SC T Dancor Rom?construct SRL Bucuresti, cu suma de 12,11 miliarde lei vechi, o firma cu principal obiect de activitate constructii cladiri si lucrari de geniu. Gazeta Oltului

Sibiu/ Hotel de patru stele inaugurat – Hotel Libra va avea un standard de calitate de patru stele. Hotelul, construit prin firma Narcorom, reprezinta o investitie de 3,5 milioane de euro a companiei Balanta, potrivit estimarilor initiale.

Conducerea Balanta estimeaza ca amortizarea investitiei se va produce in maxim sase ani. Investitia de la Hotelul Libra este realizata printr-un credit contractat de Balanta SA de la Banca Comerciala Romana. Ziarul de Sibiu

Bacau/ Pretul chiriilor explodeaza – Daca la apartamente pretul are o crestere relativ moderata, la chirii si la vanzari de terenuri preturile sunt extrem de ridicate.

Din totalul apartamentelor sau garsonierelor inchiriate au mai ramas libere doar 5-10%.

Cateva preturi de inchiriere: la garsoniere de lux pretul este de peste 300 de euro pe luna, la garsonierele obisnuite pretul fluctueaza intre 130 si 185 de euro (cu mare noroc se poate gasi o garsoniera cu 80 de euro). Monitorul de Bacau

Fun

Sibiu/ Film mut, pe muzica live – Proiectul „Muzica in alb-negru. Sibiu Film Fest” este organizat de Asociatia ESTENEST, in cadrul programului „Sibiu, Capitala Culturala Europeana 2007” si doreste „sa reabiliteze viata cinematografica a Sibiului”, unde mai exista doar un singur cinematograf.

In fiecare seara, de la ora 21.00, vor fi proiectate capodopere ale cinematografului mut european, in aer liber, in Parcul Astra.

Printre filme se numara celebrele „Metropolis”, de Fritz Lang si „Faust”, de Friedrich Wilhelm Murnau, ambele din 1926, care marcheaza deschiderea si inchiderea festivalului. EvZ Vest

Opinii

Cornel Nistorescu/ Un decont amanat prea mult

Dupa 17 ani, un dosar amanat si rasamanat este depus la instanta: contine marturii ale participantilor la evenimente. Unii chiar isi aduc aminte, fara sa se mai simta amenintati de inaltimea functiei sau de iminenta unei lovituri de stat. Sunt pensionari si nu mai sunt stresati de putere.

Asa ca marturisesc si semneaza fara complexe. Asa se face ca aflam, din rechizitoriul de trimitere in judecata a unor generali implicati in evenimentele din 13 – 15 iunie 1990 (incheiate cu patru morti si cu o penibilizare internationala a Romaniei), ca ordinul a fost dat de Ion Iliescu.

El a cerut curatirea Pietei Universitatii si el a cerut implicarea armatei in apararea Ministerului de Interne, pe motiv ca ar fi fost vorba de o rebeliune legionara. Integral in Editie Speciala

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro