Revoluția pensiilor propusă de ministrul Economiei german. Ce crede cancelarul Scholz despre pensionarea la 70 de ani
Aproape peste tot, în Germania, se caută forță de muncă. Iar fiindcă generația baby boomer se va pensiona în următorii ani, multe locuri de muncă vor rămâne neocupate. Așadar, ministrul Federal al Economiei, Robert Habeck (Verzi) vrea să revoluționeze pensiile, prin stimularea direct în bani a celor care muncesc și mai mult timp. În discuție e și pensia reglementată la 70 de ani, pentru femei și bărbați, la care cancelarul Olaf Scholz (SPD) a reacționat vehement.
Viziunea lui Habeck
Ministrul Federal al Economiei vrea să revoluționeze pensiile. Potențialii pensionari din Germania ar trebui încurajați să lucreze mai mult și astfel să umple golurile care pot apărea pe piața muncii. Sugestia lui Habeck este ca pensionarii care continuă să lucreze, să primească un bonus consistent, relatează Ruhr24.de.
Mai exact, el se referă la contribuțiile angajatorului la pensie și asigurările de șomaj. Dacă revoluția pensiilor pe care o urmărește Habeck are loc cu adevărat, acestea ar trebui plătite direct ca bonus. Pentru seniori, aceasta înseamnă un plus de 10,6% , din salariul lor brut.
Propunerea ministrului Habeck, de a plăti pensionarii care lucrează, nu este cu totul nouă. Persoanele care lucrează după vârsta de pensionare beneficiază deja de avantaje fiscale și pot primi unele plăți speciale.
Habeck plănuiește acum să plătească contribuțiile de asigurări sociale ale angajatorului, direct persoanelor în vârstă angajate. Ponderea asigurărilor de pensie se ridică la 9,3% din salariul brut. În plus, este vorba și de asigurarea de șomaj, în cuantum de 1,3%.
Pentru persoanele care doresc să obțină un avantaj financiar pe măsură ce îmbătrânesc, revoluția pensiilor ar fi cu siguranță o afacere profitabilă. Cei cu salarii medii ar primi aproximativ 5.000 de euro în plus, pe an. Limita superioară e de 9.285 euro suplimentari.
Cu toate acestea, „revoluția pensiilor” nu ar oferi tuturor un avantaj. Propunerea ministrului federal al Economiei se aplică doar celor care au împlinit vârsta standard de pensionare. Sunt excluși pensionarii cu anticipație, care, din varii motive,au încetat să lucreze mai devreme decât era planificat.
Refuzul lui Scholz
În discuția cu ziarul Heilbronner Stimme, de duminică seara, cancelarul Olaf Scholz (SPD) și-a prezentat poziția cu privire la subiectul vârstei de pensionare, opinia sa cu privire la dezbaterea în curs, din Germania, fiind articulată ferm.
Retragerea din câmpul muncii la 70 de ani provoacă întotdeauna discuții aprinse. Economiști de frunte, precum Veronika Grimm și șeful asociației patronilor, Gesamtmetall, Stefan Wolf, s-au exprimat de mult timp, în favoarea unei vârste de pensionare mai mari.
Cu toate acestea, guvernul federal a exclus până acum pensiile la vârsta de 70 de ani. Cancelarul a reafirmat această poziție în 12 noiembrie, la emisiunea „Verificarea la vot”, de la jumătatea perioadei legislative, difuzată la Heilbronn.
La vârsta de 67 de ani, „s-a terminat”, a declarat Olaf Scholz (SPD) pentru Heilbronner Zeitung. Oricine începe o ucenicie la 17 ani, va avea în continuare 50 de ani de muncă înaintea sa, până la vârsta de pensionare de 67 de ani, a continuat cancelarul. Este „un timp destul de lung”. Prin urmare, creșterea vârstei de pensionare e greșită și „nu are sens”.
Este mult mai important să îmbunătățim perspectivele de angajare, pentru persoanele cu vârsta între 58 și 62 de ani, care doresc să lucreze, a mai explicat Olaf Scholz. De aici trebuie să începem, „înainte să avem din nou această discuție stupidă despre vârsta de pensionare”, a precizat cancelarul german, citat de Sueddeutsche.de.
Pensionarea unisex la 67 de ani
Potrivit situației legale actuale, limita de vârstă va fi majorată treptat, de la 65 la 67 de ani, atât pentru femei cât
și pentru bărbați. Pentru cei născuți în 1964 sau mai târziu, se aplică vârsta standard de pensionare, de 67 de ani. Un tabel de calcul poate fi accesat aici.
Limita de vârstă este stabilită în fiecare țară a Uniunii Europene și în afara ei. Mă voi referi doar la primul caz, deoarece foarte mulți români care au lucrat în UE se raportează, sau se vor raporta la așa-numita „pensie comunitară”.
Aceasta nu există la pensiile de stat, în fapt, ca un întreg, decât din punctul de vedere al perioadei de contributivitate sau altor timpi asociați acesteia, care se iau în calcul. Suma de bani plătită ca pensie cade în sarcina fiecărui stat unde angajatul a cotizat și este virată pe cont, în mod separat.
Discrepanțele privitoare la vârsta legală de pensionare în statele UE pot duce, mai ales la femei, care în România au o mai mică vîrstă de pensionare standard decît bărbații, la un hiatus de contributivitate la pensia străină, care e stabilită, pe alocuri, cum e și în Germania, cu câțiva ani în plus. Iar în Germania, pensia anticipată, în condițiile unei prestații necesare, de min. 35 de ani, se acordă doar cu penalități.
Penalități pe veci
Cei care au avut contribuții la asigurări 35 de ani se pot pensiona în Germania la vârsta de 63 de ani. Cu toate acestea, se aplică o penalitate la pensie, de 0,3% pentru fiecare lună anterioară vârstei legale de pensionare, maximum 14,4% în total. Iar aceasta, spre deosebire de România, rămâne „pe veci”, adică nu este eliminată când s-a atins vârsta legală de pensionare.
Lucrurile nu stau cu mult diferit pentru noii pensionari, față de cei vechi. Oricine a ieșit la pensie în 2022 va primi o pensie medie de 1.256 euro ca pensionar în vest, iar în est 1.174 euro și ca pensionară 842 euro (în vest), în est 1.109 euro. După cum se vede, persistă diferențe de gen, ca și de localizare în vechile sau noile landuri ale Germaniei.
Cei cu asigurare pe termen lung primesc în medie 1.513 euro, după 45 de ani de muncă. Nu e prea mult, iar pensiile de stat sunt supuse unei impozitări graduale, ca și contribuțiile obligatorii la asigurarea de îngrijire și sănătate.
Persoanelor cu domiciliul în alte țări UE, care primesc pensie din Germania, nu li se rețin aceste contribuții din pensia germană, urmând să și le achite în funcție de legislația țării unde își au declarat domiciliul obișnuit, deci și fiscal.
Majorări în pas mic
Creșterile pensiilor de stat în Germania sunt de la zero la modice, cele mai mari creșteri fiind înregistrate în 2022, de 5,35% în Vest și 6,12% in Est. Nu a existat nicio ajustare a pensiilor în anii 2004-2006 și în 2010. În 2021, doar pensiile din Germania de Est au fost ajustate.
La 1 iulie 2023, potrivit Asigurărilor de Pensii Germane, pensiile în vechile state federale au crescut cu 4,39%, iar în noile state federale cu 5,86%. Valoarea actuală a punctului de pensie în vechile state federale a crescut de la 36,02 euro, la 37,60 euro. În noile state federale, aceasta a crescut de la 35,52 euro la 37,60 euro, ceea ce înseamnă că valoarea de est a fost 100% aliniată cu valoarea de vest (anterior 98,6%).
În 2024, prognoza creșterii pensiilor este de 3,5%, potrivit Finanzen.de, creștere care se aplică, de regulă, începând cu 1 iulie.
Bugetari și pensia de bază
Fără a intra în detalii, pensiile așa-numiților bugetari (fie aceștia profesori, militari sau funcționari publici etc.) se acordă, în mare, la aceeași vârstă standard de pensionare și, la pensie anticipată, cu aceleași penalități. Ei beneficiază și de o indemnizație de pensie scutită de impozit.
Salariile acestora sunt fixate în așa-numitul tabel de încadrare specific, pe grupe de salarizare și raportate la nivel federal sau regional, de land. Un calcul concret al prezumtivei pensii, în funcție de vârstă, starea civilă și câștigul anual, poate fi accesat aici.
Site-ul numit dă două exemple: O profesoară căsătorită cu doi copii din Renania de Nord-Westfalia și grupa salarială A13 primește un salariu brut de 5.062,73 euro, înainte de pensie. Aceasta va fi cca 3.372 de euro pe lună. Un sergent necăsătotit, din Bundeswehr din grupa salarială A7, primește un salariu de 2.436,20 euro înainte de a se pensiona. Rezultă astfel un drept de pensie de aproximativ 1.622 de euro pe lună.
Pensiile sunt supuse legislației privitoare la impozitarea graduală pe venit. Sistemul de calcul al acestora, ca și al deducerilor acceptate, e complicat.
În plus, începând cu 2021, în Germania se acordă așa-numita „pensie de bază” (Grundrente), în fapt un adaos la pensie acordat celor cu peste 33 de ani de cotizare si pensii foarte mici. Pentru obținerea acestuia nu e nevoie de o cerere specială, acordarea adaosului făcându-se automat, de către Casa de Pensii germană care se ocupă de dosar.