Sari direct la conținut

Rezultatele la Evaluarea Națională 2024. Ministrul Educației a prezentat public statisticile rezultatelor

HotNews.ro
Elevi în așteptare/Agerpres
Elevi în așteptare/Agerpres

Rezultatele la Evaluarea Națională 2024 au fost publicate miercuri, pe site-ul evaluare.edu.ro. De la 12:00, ministrul Educației, Ligia Deca, prezintă rezultatele Evaluării Naționale 2024.

Rezultatele la Evaluarea Națională 2024 sunt prezentate miercuri de ministrul Educației, Ligia Deca, într-o conferință de presă. HotNews.ro a transmis cele mai importante declarații ale ministrului Deca.

Conferința de presă s-a încheiat după 39 de minute.

Redăm mai jos principalele declarații ale Ligiei Deca:

  • Suntem într-un moment care marchează un pas important – pentru prima dată la Evaluarea Națională, lucrările au fost corectate digital
  • 95,3% (152.903) elevi au fost prezenți la Evaluarea Națională
  • Cea mai ridicată prezență a fost la București, Neamț, Constanța. Cea mai mică Olt, Bihor
  • În total, au fost date 2.855 de cereri de susținere specială la Evaluarea Națională
  • 113.708 au obținut medii mai mari sau egale cu 5
  • Statisticile naționale – 77,6% au obținut peste 5 la Română. La mate – 68,7% au obținut peste 5
  • Notele de 10 – 407 la Română, la Mate – 1.060
  • 65 de elevi au obținut media 10 la ambele probe
  • Evaluarea digitalizată – organizarea celui mai mare, dpdv. al numărului de candidați și oamenilor din proces, examen. Avem garanția că mai putem organiza evaluare digitală.
  • Aproape 9000 de profesori evaluatori
  • Procentul lucrărilor recorectate la Română a fost mai mic. La Matematică au fost recorectate 0,10%
  • Cuantumul sumei pentru asistenții de scanare a crescut față de sesiunea din toamna 2023
  • După Bacalaureat, vom colecta feedback pentru desfășurarea examenului și îmbunătățirea platformei
  • Contestațiile se pot depune la școli sau digital astăzi și mâine. Rezultatele finale vor fi postate pe 9 iulie
  • Mâine se susține proba scrisă la alegere la Bacalaureat, iar rezultatele finale vor apărea pe 8 iulie
  • Vom avea o evidență a gradului de rezolvare a fiecărui item
  • Părinții și absolvenții trebuie să completeze cât mai multe variante pentru repartizarea la licee

Întrebări jurnaliști:

Despre corectarea digitală a lucrărilor claselor a II-a, a IV-a, a VI-a, Ligia Deca: Planul este să avem evaluare standardizată și să fie aplicată anual. De asemenea, ne dorim po bancă de itemi standardizați. Răspunsul este da, toate evaluările să fie administrate digital, pentru a nu mai avea discrepanțe mari între rezultatele la examenele naționale și mediile terminale.

Despre modificarea programei la Limba română, Ligia Deca: Reforma curiculară în gimnaziu a avut loc. Sigur, am înțeles apelul elevilor și societății să avem texte mai recente și da, vom lua în calcul această extindere a autorilor.

Despre subiectele scurse, Ligia Deca: Avem ca în fiecare an o serie de apariție a subiectelor, însă acestea nu apar înaintea intrării în sală a candidaților. În toate cazurile, comisiile județene și poliția au făcut cercetările necesare. Trebuie să fie foarte clar sancțiunile – eliminarea din examen și neparticiparea la viitoare sesiuni. Cei care au încălcat regula și au încercat să facă publice subiectele, vor fi sancționați cu toată rigoarea legii. Mi se pare inadmisibil, din curiozitate sau alte motive. Apel către mass-media – chiar dacă subiectele ajung la mass-media înainte de încheierea probei, să nu fie publicate înainte de ora oficială publicării acestora.

Despre școlile care nu au înscris elevi, chiar dacă aveau mediile încheiate: Vom lua măsuri dacă există cazuri de acest gen, da. Vom face o verificare în acest sens, deși mă îndoiesc.

„Tema conferinței: prezentarea rezultatelor înregistrate la Evaluarea Națională a absolvenților de clasa a VIII-a din acest an”, anunță Ministerul Educației.

Rezultatele la Evaluare Națională, publicate în scurt timp

Ministerul Educației va publica în scurt timp notele și mediile la Evaluarea Națională 2024 pe site-ul evaluare.edu.ro.

Notele elevilor la Evaluarea Națională 2023 vor fi anonimizate, fiecare elev care a absolvit clasa a VIII-a urmând să introducă codul primit de la școală, pentru a vedea notele pe care le-a obținut la examene.

Tabelul afișat pe sitei conține „codul candidatului”, „școala de proveniență”, „nota”, nota de la „contestație” și „nota finală”. Media la Evaluarea Națională este trecută la final.

Elevii nemulțumiți de rezultate vor putea depune contestații la centrele de examen sau le pot trimite electronic în zilele 3 iulie, între orele 16 – 19 și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00).

După afișarea rezultatelor, elevii nemulțumiți pot depune contestație. Iată aici Model de contestație la Evaluarea Națională 2024. Ce puteți face dacă sunteți nemulțumiți de rezultatele elevilor la evaluarea națională

Rezultate finale la Evaluarea Națională, pe 9 iulie 2024

Rezultatele finale se vor afișa pe 9 iulie 2024. După acestea, urmează înscrierea pentru admiterea la liceu, pe 11 iulie, urmând ca repartizarea computerizată să aibă loc pe 24 iunie.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, este media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele din cadrul Evaluării Naționale.

  • Peste 160.400 de elevi care au terminat clasa a VIII-a au fost înscriși pentru a susține Evaluarea Națională 2024, potrivit Ministerului Educației.
INTERVIURILE HotNews.ro