Ridicarea restrictiilor pentru accesul romanilor si bulgarilor pe piata britanica a muncii ar avea un impact negativ asupra acestei piete, in conditiile economice actuale
Mentinerea actualelor restrictii privind accesul romanilor si bulgarilor la piata muncii din Marea Britanie ar contribui la eforturile de a tine in frau tulburarile de pe aceasta piata, apreciaza, intr-un raport publicat vineri, Comitetul de Consiliere privind Migratia. Guvernul britanic a apelat la acest organism independent pentru a se consulta inainte de a decide, pana la sfarsitul anului, daca ridica sau nu aceste restrictii. Comitetul nu poate aprecia, insa, masura in care mentinerea restrictiilor ar putea ajuta la rezolvarea problemelor de pe piata britanica a muncii.
Raportul arata ca pentru Marea Britanie exista riscul ca o crestere a numarului de cetateni romani si bulgari veniti sa munceasca in aceasta tara ar putea avea un impact negativ asupra pietei muncii, iar inlaturarea restrictiilor ar putea spori acest risc.
Conform reglementarilor europene, restrictiile aplicate pentru accesul cetatenilor romani si bulgari pe piata muncii din Marea Britanie, stat membru UE, pot fi extinse pana la sfarsitul anului 2013.
Concluziile raportului consultativ publicat vineri:
- Acest raport a fost realizat in raspuns la urmatoarea intrebare a guvernului (britanic – n.r.): Exista vreo turbulenta majora, sau vreo amenintare privind aparitia unei astfel de turbulente, pe piata muncii din Marea Britanie, iar mentinerea actualelor restrictii pentru accesul cetatenilor bulgari si romani la piata muncii ar contribui la intampinarea unei astfel de tulburari sau amenintari? (…)
- Exista dovezi solide ca multi indicatori principali ai pietei muncii, inclusiv cresterea reala a veniturilor, rata somajului si a ocuparii manifesta in continuare afectele adverse ale celei mai recente recesiuni. (….) Prognoze independente sugereaza ca starea generala a pietei muncii din Marea Britanie nu este pe cale sa se imbunatateasca in viitorul apropiat. (…)
- Credem ca este o concluzie rezonabila ca piata muncii din Marea Britanie este intr-o faza in care manifesta tulburari semnificative.
- De la aderarea Bulgariei si Romanie la UE in 2007, in Marea Britanie nivelul migratiei din cele doua tari a fost relativ scazut. O parte semnificativa a constat in oameni veniti temporar pentru a munci in aceasta tara. Exista dovezi ca un numar mare de cetateni romani si bulgari se intorc in scurt timp in tarile lor de origine. Totusi, comparat cu nivelul inregistrat inainte de aderare, numarul cetatenilor romani si bulgari veniti in Marea Britanie a crescut semnificativ din 2007.
- Este probabil ca numarul romanilor si bulgarilor veniti in Marea Britanie dupa inlaturarea restrictiilor referitoare la accesul pe piata muncii va creste. Exista posibilitatea ca cel putin o parte dintre cetatenii celor doua tari care, acum, decid sa nu emigreze in Marea Britanie vor fi incurajati de imbunatatirea accesului pe aceasta piata, prin inlaturarea restrictiilor. Cei care vin, acum, pentru a munci in Marea Britanie temporar ar putea sa incerce sa caute locuri de munca permanente pe aceasta piata.
- Un factor important este dat si de deciziile pe care alte state membre UE le vor lua in privinta accesului cetatenilor romani si bulgari pe pietele lor, acces ce urmeaza sa fie analizat pana la 1 ianuarie 2012.
- In ansamblu, exista un nivel ridicat de nesiguranta in privinta efectelor pe care ridicarea restrictiilor pentru cetatenii romani si bulgari le-ar putea avea asupra fluxului migrational in Marea Britanie. Extremele ar putea fi: o crestere minima a numarului de cetateni romani care ar putea veni pe piata britanica a muncii (cateva sute, de exemplu), sau numarul acestora ar putea fi semnificativ mai mare. Nu este rezonabil sa incercam sa evaluam exact, numeric, aceasta crestere.
Contactata de HotNews.ro pe aceasta tema, Ambasada britanica la Bucuresti s-a limitat sa precizeze:
- „Guvernul britanic saluta publicarea raportului elaborat de Comitetul de Consiliere privind Migratia (Migration Advisory Committee, MAC). Recomandarile publicate de MAC vor fi luate in considerare de catre Guvern care va analiza daca prelungirea restrictiilor existente respecta din punct de vedere legal prevederile din Tratatul de Aderare. Guvernul va analiza cu atentie concluziile acestui document si va anunta care este decizia sa intr-un calendar de timp rezonabil”.