Rodica Culcer revine in carti pentru functia de director al televiziunii publice. Miercuri se voteaza raportul care l-ar putea schimba pe Alexandru Sassu
Surse parlamentare au declarat pentru Hotnews.ro ca PD-L are doua variante pentru sefia TVR: Rodica Culcer si Robert Turcescu, in locul lui Alexandru Sassu. Aceleasi surse sustin ca Rodica Culcer ar avea cele mai mari sanse sa fie nominalizata. Cei doi sustin ca nu au primit o oferta in acest sens. Dupa ce comisiile de cultura ale Parlamentului au dat aviz negativ raportului de activitate al SRTV pe 2008, documentul urmeaza sa fie discutat, miercuri, in plen, iar posibila lui respingere ar duce la inlocuirea lui Sassu ca presedinte-director general al institutiei.
Pentru ca raportul SRTV sa fie respins, reprezentantii puterii: PD-L, UDMR si independentii au nevoie de jumatate plus unul din numarul de mandate, mai exact 237 de voturi. In prezent, cele trei grupuri parlamentare au 239 de voturi, cu doar doua mai mult, fara a calcula voturile reprezentantilor minoritatilor, care au 18 mandate.
Sursele citate sustin ca la nivelul conducerii PD-L s-a discutat despre propunerile pentru sefia televiziunii publice, in carti fiind Rodica Culcer si Robert Turcescu. In ultima perioada, a fost vehiculat si numele lui Florin Calinescu. De la inceputul anului toti trei au fost vehiculati in presa centrala ca posibile nominalizari, insa la nivelul conducerii PD-L nu s-a luat nici o decizie in acest sens.
Potrivit surselor HotNews.ro conducerea PD-L ar fi discutat in week-end despre necesitatea transarii situatiei de la televiziunea publica si au stabilit ca Rodica Culcer si Robert Turcescu sa fie variantele care vor fi supuse la vot in Biroul Politic al partidului de saptamana viitoare. Sursele citate sustin ca Rodica Culcer este favorita pentru sefia TVR avand sustinerea mai multor democrat-liberali.
Contactati de HotNews.ro cei doi jurnalistii neaga ca ar fi primit vreo oferta in acest sens din partea PD-L.
- Rodica Culcer: „Nu stiu, nu mi s-a propus nici in urma cu trei luni cand a aparut prima oara in presa, nici acum de curand. Doresc ca domnul Sassu sa fie inlocuit de la sefia televiziunii publice pentru ca sub mandatul sau au fost numeroase nereguli. Mai mult nu vreau sa comentez. Important este sa fie inlocuit„.
- Robert Turcescu: „Nu am primit o propunere concreta in acest sens. Nu am discutat cu nimeni. Am vazut in presa centrala a aparut informatia ca nu doresc, ca am refuzat o oferta de acest gen. Nu am refuzat pe nimeni pentru ca nu s-a pus niciodata problema si nu am discutat cu absolut nimeni despre functia de presedinte-director”.
In ceea ce priveste conducerea Societatii Romane de Radiodifuziune, mandatul actualului presedinte Maria Toghina expira la sfarsitul lunii martie. Potrivit surselor HotNews.ro si conform negocierilor din coalitia PD-L-UDMR, postul revine UDMR. Aceleasi surse sustin ca Toghina ar fi incercat sa-si faca lobby pentru a obtine un nou mandat insa reprezentantii UDMR ar fi refuzat.
Cu alte cuvinte, UDMR ar urma sa faca nominalizarea pentru functia de presedinte director la SRR.
Democrat liberalii doresc inlocuirea actualului presedinte al TVR inca din campania electorala. Pe 17 februarie comisiile de cultura ale Parlamentului au respins raportul de activitate al televiziunii publice, fapt care echivaleaza cu un vot de blam la adresa actualei conduceri. In schimb raportul de activitate al SRR a fost acceptat, chiar laudat.
Raportul de activitate al SRTv pe 2008 a fost prezentat in aprilie 2009, indicand un deficit de 53,8 milioane lei in anul respectiv, descris drept „an de pregatire a revenirii televiziunii publice in prim planul interesului publicului romanesc”. Pe de alta parte, radioul public anuntase in raportul pe 2008, un profit de 258 de mii de lei (65.000 euro).
Datorita tensiunilor din Senat pe tema revocarii lui Mircea Geoana, Birourile Permanente ale celor doua Camere nu s-au putut reuni pentru a stabili o sedinta comuna in care sa se dezbata rapoartele de activitate al SRTV si SRR.
La inceputul saptamanii Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului au decis ca rapoartele de activitate ale SRTV si SRR sa fie dezbatute in plenul reunit, miercuri 24 martie. Practic deputatii si senatorii vor decide miercuri daca Alexandru Sassu trebuie demis sau nu din functie.
Pe 18 februarie, Alexandru Sassu spunea, intr-un interviu pentru Mediafax in legatura cu sansele de a-si continua mandatul: „De Parlament tine (…) Depinde de foarte multe. Nu uitati ca, din 2007, cand am venit, PSD-ul – cel care chipurile m-a promovat – nu a fost niciodata la putere – sau mai precis a fost doar un interval scurt de timp, pe parcursul anului 2009.”