Sari direct la conținut

Roger Waters stârnește noi controverse: Condamnă invazia Rusiei în Ucraina, dar spune că a fost provocată / „O altă cărămidă în zidul propagandei rusești”

HotNews.ro
Roger Waters, Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia
Roger Waters, Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cofondatorul trupei rock Pink Floyd, Roger Waters, invitat de Rusia să ia cuvântul în fața Consiliului de Securitate al ONU, a denunțat miercuri invazia rusă, dar și pe cei care au provocat-o, atrăgându-și furia Ucrainei, potrivit AFP.

„Invazia Ucrainei de către Federația Rusă a fost ilegală. Condamn acest lucru în termenii cei mai fermi”, a declarat fostul membru al trupei Pink Floyd prin intermediul unei videoconferințe.

Dar „nu este adevărat că invazia rusă în Ucraina a fost neprovocată. Așa că și eu îi condamn în termenii cei mai fermi pe provocatori”, a adăugat el.

Muzicianul britanic, care a stârnit controverse în ultimele luni din cauza poziției sale față de războiul din Ucraina, a cerut, de asemenea, o încetare imediată a focului, astfel încât „să nu se piardă nicio viață ucraineană sau rusă”.

De asemenea, el s-a referit în mod ironic la un Consiliu de Securitate „fără influență”: „această lipsă de putere este poate o veste bună (…), dacă pot să deschid gura mare fără să mă tem că îmi va fi smuls capul”.

Discursul său a fost imediat denunțat de ambasadorul ucrainean: „O altă cărămidă în zidul dezinformării și propagandei rusești”

„Cât de trist pentru foștii săi fani să îl vadă acceptând că este doar o altă cărămidă în zid, în zidul dezinformării și propagandei rusești”, a declarat Sergiy Kislitsya, făcând referire la versurile celebrului cântec al lui Pink Floyd, „Another Brick in the Wall”.

„Sunt surprins că nu a umflat un balon în formă de porc în sala de consiliu astăzi, așa cum face în multe dintre concertele sale. Ce ar fi fost de data aceasta, domnule Waters, porci cu zvastici, seceră și ciocan?”, a adăugat el, cerându-i muzicianului să se limiteze la chitară „în loc să dea lecții” Consiliului.

„Recunosc în mod natural acreditările impresionante ale lui (Roger Waters) ca artist, calificările sale pentru a ne vorbi în calitate de expert în probleme de control al armamentului și de securitate în Europa sunt mai puțin evidente”, a glumit ambasadorul adjunct al SUA, Richard Mills.

„Personna non grata” în Polonia

Rusia solicitase această întâlnire pentru a discuta despre armele furnizate Ucrainei de către Occident.

Prin livrarea acestor arme, „foștii noștri parteneri occidentali forțează (Ucraina) să reziste cât mai mult timp posibil, fără să se gândească la pierderile forțelor armate ucrainene și lăsând deoparte moralitatea”, a declarat ambasadorul rus Vasili Nebenzia.

El a salutat intervenția lui Roger Waters, „unul dintre cei mai importanți activiști ai mișcării anti-război contemporane”, considerând-o un semn al „preocupării intelectualității artistice internaționale” față de direcția în care se îndreaptă lumea.

Într-o scrisoare deschisă de la începutul lunii septembrie, Waters, în vârstă de 79 de ani, a scris că Occidentul ar trebui să înceteze să mai furnizeze arme Ucrainei și l-a acuzat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că tolerează „naționalismul extrem”, înainte de a-l îndemna să pună capăt „acestui război criminal”.

Apoi a fost declarat „persona non grata” la Cracovia, în Polonia, iar concertele sale au fost anulate.

În schimb, Pink Floyd a lansat în aprilie anul trecut primul său cântec original din 1994 în sprijinul poporului ucrainean.

„Antisemit și pro Putin până în străfundul sufletului tău putred”

În urmă cu câteva zile, Polly Samson, una dintre textierii trupei și iubita cântărețului și chitaristului David Gilmour, l-a descris pe Twitter pe Roger Waters drept „antisemit” și „apologet al lui Putin”. El a respins „în totalitate” aceste acuzații pe contul său de Twitter, denunțând „comentarii incendiare și total inexacte”.

Mesajul lui Samson se referă, aparent, la un interviu pe care Waters l-a acordat ziarului Berliner Zeitung la începutul acestei luni, republicat în traducere pe site-ul lui Waters, în care se întreabă dacă „Putin (este) un gangster mai mare decât Joe Biden şi decât toţi cei care se ocupă de politica americană de la al Doilea Război Mondial” şi mai spune că Putin „guvernează cu atenţie, luând decizii pe baza unui consens în guvernul Federaţiei Ruse”.

În interviu, Waters a mai spus că „activiştii de Lobby din Israel” încercau să îi anuleze concertele din Germania şi că „israelienii comit genocid. La fel cum a făcut Marea Britanie în timpul perioadei noastre coloniale… Am crezut despre noi că suntem în mod inerent superiori poporului indigen, la fel cum fac israelienii în Palestina”.

El îşi exprimă, de asemenea, sprijinul continuu pentru mişcarea Boycott, Divestment, Sanctions (BDS) şi că va cânta în continuare la Moscova, „având în vedere că Moscova nu conduce un stat de apartheid bazat pe genocidul locuitorilor indigeni”.

Rogers a fost mult timp acuzat de antisemitism din cauza comparaţiilor sale repetate între statul israelian şi Germania nazistă. Scriind pentru New York Observer în 2013, rabinul Shmuley Boteach i-a scris lui Waters că nu are „nicio decenţă, nici inimă, nici suflet” pentru a compara „evreii cu monştrii care i-au ucis”. În răspuns, Waters a recunoscut că „Holocaustul a fost brutal şi dezgustător dincolo de imaginaţia noastră”, dar că „deplânge [s] politicile guvernului israelian în teritoriile ocupate şi Gaza” şi că „nu a fost un antisemit”.

În 2017, radiodifuzorii germani au anulat difuzarea concertelor lui Waters la Berlin şi Köln din cauza „acuzaţiilor de antisemitism la adresa lui”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro