Roi de candidatii cu probleme penale pusi de PSD pe listele Consiliului Judetean Prahova
Judetul Prahova a devenit cunoscut datorita dosarelor penale si arestarilor rasunatoare, multi dintre cei vizati de anchetele respective fiind membri ai Partidului Social Democrat. Cu toate ca toate partidele politice au declarat ca la alegerile locale din 2016 vor aduce oameni noi, in foarte putine cazuri s-a si intamplat acest lucru. Un exemplu este si PSD Prahova care vine cu o lista de candidati propusi pentru Consiliul Judetean din care multi dintre acestia au avut sau inca mai au probleme cu legea.
Pe primele 14 pozitii de pe lista, cele considerate eligibile, ii regasim pe Bogdan Toader, Fabioara Ionescu, Rares Enescu, Laura Moagher, Carmen Dumitru, Ion Ionica, Andrei Nicolae, Daniel sepsi, Darius Mesca, Ludmila Sfarloaga, David Viter, Alexandru Banica, Gheorghe Neaga si Mihai Ilie. Doua nume de pe lista de consilieri au aparut in celebrul dosar „Papici”, totul pornind de la celebrul dosar de evaziune fiscala si spalare de bani „Pavaleanu- Alexe”. Mai multi oameni de afaceri si persoane cu functii importante din judet au fost implicati in acest scandal dar si alte persoane care au avut contracte avantajoase cu Consiliul Judetean Prahova.
Bogdan Toader, primul pe lista de consilieri si fost presedinte interimar al CJ Prahova pe perioada cat Mircea Cosma a fost suspendat din functie, alaturi de David Viter, actualmente tot consilier judetean, sunt doi dintre cei care apar in scandalul Pavaleanu – Alexe. Procurorii au aratat ca cei doi erau „cainii de paza” ai celor implicati in scandal, facand parte din grupul apropiat si obedient al lui Mircea Cosma. Pe perioada cercetarilor din dosar, un grup de persoane care proteja gruparea Pavaleanu-Alexe a initiat „unele masuri de supraveghere operativa (filaj) in zona Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti”. In ordonanta de clasare a lucrarii semnata de procurorul Lucian Papici de la DNA – structura centrala – este descris modul in care actiona dispozitivul de filaj coordonat de David Viter, din care facea parte Bogdan Toader. In acel dosar apareau nume grele de suspecti, banuiti ca ar proteja gruparea infractionala specializata in evaziune fiscala si spalare de bani: Viorel Dosaru- seful Politiei Prahova, Constantin Ispas- seful Directiei Generale Anticoruptie, Emanuel Saghel- ofiter la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate, seful Serviciului de combatere a finantarii terorismului si spalarii banilor.
- „Astfel, pentru a identifica persoanele chemate ca martor-in perspectiva intimidarii acestora-respectiv contactele pe care procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti si procurorul de caz le au cu diverse autoritati, in principal cu organul informativ cu care se coopereaza, in proximitatea sediului parchetului s-a constituit un dispozitiv de filaj/contrafilaj realizat de persoane cunoscute ca apartinand cercului relational al familiei Cosma-angajati ai firmelor din cercul lor de interese sau semnalati frecvent in relatie cu acestia-si folosite, pe perioada campaniilor electorale pentru activitati violente de intimidare a adversarilor politici. Dispozitivul mentionat este coordonat de Viter David Andrei, consilier judetean obedient lui Cosma Mircea care are rolul de a a sigura mentinerea conspirativitatii actiunilor ilicite intreprinse si a bunei functionari angrenajului infractional, el fiind alaturi de consilierul judetean Toader Bogdan Andrei, interfata folosita de Cosma Mircea pentru legatura cu Alexe Razvan si restul membrilor grupului.”
Despre acest subiect Bogdan Toader nu a facut niciun comentariu, David Viter precizand ca este vorba de o greseala. „Eu nu am urmarit pe nimeni, cu atat mai mult un magistrat sau un Parchet. Daca acest lucru era adevarat eram tras la raspundere si, precum vedeti, nu sunt cercetat in vreun dosar penal in acest sens. Sigur a fost vorba de vreo eroare de apare numele meu intr-un astfel de context”, a declarat consilierul judetean.
Desi dosarul lui Papici a fost clasat, ulterior DNA Ploiesti i-a arestat pe Viorel Dosaru, Constantin Ispas si Emanuel Saghel, pentru fapte de coruptie. In prezent DNA Ploiesti nu a precizat oficial daca exista un dosar penal si pe numele celor doi consilieri judeteni, punctul de vedere oficial al institutiei fiind acela ca „se fac verificari”.
Fabioara Ionescu, alt nume care se regaseste pe lista de candidati pentru Consiliul Judetean, este si administratorul public al judetului si a fost sefa organizatiei de femei a PSD Prahova. Fabioara Ionescu a fost acuzata de evaziune fiscala si complicitate la spalare de bani in acelasi dosar ca si cei de mai sus, Pavaleanu-Alexe. Inainte de a fi administrator public al judetului (incepand cu anul 2012), Fabioara Ionescu a fost director al Parcului Industrial Ploiesti, parc industrial in care se afla sediul unor companii multinationale si care este detinut integral de Consiliul Judetean Prahova. Potrivit unui comunicat al procurorilor, in anul 2012, pe vremea cand inca detinea functia de director al Parcului Industrial Ploiesti, Fabioara Ionescu a facut plati dinspre Parcul Industrial catre cinci societati comerciale cu raspundere limitata, toate cu sediul in Ploiesti, ¬ceea ce a condus la influentarea negativa a rezultatului fiscal asupra bugetului de stat¬.
- „In cursul anului 2012, invinuita, in calitate de director general executiv al SC PLOIESTI INDUSTRIAL PARC SA, a coordonat activitatea si efectuat platile catre: SC A. D. S.R.L. Ploiesti, S.C. K. I. S.R.L. Ploiesti, S.C. R. M.S.R.L. Ploiesti, S.C. K. P. D. S.R.L., S.C. S&S W.A. S.R.L., in suma totala de 730.289 lei, ceea ce a condus la influentarea negativa a rezultatului fiscal asupra bugetului de stat. Intreaga suma de 730.289 lei, ulterior, atat prin lant comercial fiscal, cat si prin operatiuni bancare succesive, a fost retrasa in numerar de inculpata Enica Victoria”, mentioneaza procurorii. Dosarul Parchetului Curtii de Apel Ploiesti in care apare si numele Fabioarei Ionescu a fost trimis in judecata, fiind pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Darius Mesca a ajuns consilier judetean din partea PSD, este fost secretar de stat in Ministerul Economiei si, totodata, fin al „mogulului”, deputatul Sebastian Ghita. Numele acestuia apare in dosarul „Hidro Prahova”, care priveste modul in care au fost realizate lucrarile la sistemul de canalizare din Comarnic, dosar in care este inculpat si cumnatul fostului prim-ministru Victor Ponta, Iulian Hertanu. Astfel, in rezolutia de punere sub acuzare a lui Sebastian Ghita in acest dosar, Darius Mesca apare ca fiind persoana care purta negocieri cu Adrian Semcu, el fiind cel prin intermediul caruia deputatul isi exercita influenta.
- „Dupa castigarea contractului de consultanta de catre Romair Consulting Bucuresti au inceput discutiile in mediul politic cu privire la cine urma sa castige contractele de lucrari de constructie in cadrul proiectului, astfel incat factorii politici sa beneficieze de un comision in medie de 10% din valoarea fiecarui contract de lucrari, suma care putea fi castigata in modalitatea aratata fiind de aproximativ 12.000.000 euro. Discutiile s-au purtat, intre Semcu Adrian – din partea PNL si o persoana foarte importanta din interiorul PSD Prahova care pe parcurs si-a exercitat influenta prin intermediul lui Darius Mesca, Ghioc Ciprian si membrii familiei Cosma (n.n. Ghita Sebastian Aurelian). Caietele de sarcini urmau sa fie si au fost ulterior adaptate, astfel incat procedurile sa fie castigate de catre societatile agreate. Parte a intelegerii a fost si Boeru Gheorghe, care trebuia sa se ocupe de intocmirea caietelor de sarcini.”
Procurorii DNA continua cercetarile in acest dosar in care pana in prezent Adrian Semcu a fost arestat iar Sebastian Ghita a primit masura control judiciar.
Despre Gheorghe Neaga, consilier judetean, s-a spus la inceputul acestui an ca este cercetat de DIICOT in dosarul lui Liviu Luca. Informatia a aparut in ziua in care fostul lider de sindicat Luca a fost perchezitionat de procurori, intr-un nou dosar de spalare de bani si delapidare de fonduri, dar Neaga a negat vehement orice implicare in dosar, declarand la acea vreme ca este vorba de o eroare.
Totusi, consilierul a mai intrat o data in atentia opiniei publice in luna februarie a acestui an, cand o publicatie locala a aratat ca asociatia pe care o conduce nu isi plateste chiria catre Consiliul Judetean Prahova. Este vorba de Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania – Fratia, filiala Prahova, al carei presedinte este Neaga, care abuzeaza de functia de consilier judetean si ignora datoriile pe care le are. CNSLR Fratia Prahova nu si-a platit chiria catre CJ Prahova de mai bine de doi ani, desi exista si o sentinta a instantei in acest sens.
Informatia potrivit careia Neaga era cercetat in dosarul de evaziune fiscala deschis pe numele sindicalistului Liviu Luca a aparut in presa locala la sfarsitul lunii februarie 2016 cand DIICOT a efectuat mai multe perchezitii la domiciliul sindicalistului. DIICOT Ploiesti nu a dezmintit informatia dar nici nu a oferit precizari oficiale.
Rares Enescu este un alt consilier judetean PSD care are probleme cu legea. In luna iunie a anului trecut, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti a anuntat ca Enescu este cercetat intr-un dosar penal pentru conflict de interese, fiindu-i interzisa exercitarea functiei, dar si sa ia legatura cu mai multi primari din Prahova.
Iata punctul de vedere oficial al Prachetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti: „In perioada 2012-2015, in conditiile in care acesta (n.r. Rares Enescu) era angajat cu contract de munca atat la Parcul Industrial Ploiesti S.A. cat si la Primaria Com. Podenii Noi jud.Prahova, a participat la sedintele Consiliului Judetean Prahova unde, prin votul exercitat, a contribuit la luarea unor decizii prin care s-a obtinut un folos patrimonial pentru cele doua entitati juridice la care era angajat si din partea carora beneficiaza si in prezent de foloase. La data de 04.06.2015, fata de acesta s-a pus in miscare actiunea penala si s-a dispus masura preventiva a controlului judiciar pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese prev. de art.301 Cod penal.” Cercetarile Parchetului de pe langa Curtea de Apel nu s-au finalizat in acest caz iar procurorii nu au schimbat masura controlului judiciar luata initial.
Daniel Sepsi este un alt consilier judetean, om de casa al familiei Cosma, care controleaza firma de transport persoane DST. Practicile acestei societati sunt de notorietate in judet, firma efectuand transport de persoane prin curse regulate in mai multe localitati din Prahova, dar si pentru diverse societati comerciale mari, cu sediul in parcurile industriale din judet. Persoanele care merg cu autobuzele acestei firme se plang adesea ca sunt tinute in picioare, numarul de calatori fiind mai mare decat numarul de locuri din masini. In plus, soferii acestor autobuze conduc haotic, incurcand traficul din zona si punand in pericol toti participantii la trafic. Desi mass-media locala a semnalat nereguli referitoare la aceasta firma, nu s-a intamplat nimic gratie protectiei acordate de PSD.
Dovada legaturii dintre aceasta firma si PSD exista inca din campania din 2012, autobuzele firmei DST fiind filmate si fotografiate cand efectuau celebrele curse de turism electoral cu simpatizantii PSD.Deja PSD Prahova a anuntat public ca il va sustine pe Bogdan Toader pentru presedintia Consiliului Judetean.
NOTA: HotNews.ro publica o serie de articole despre candidatii la alegerile locale din mai multe orase, monitorizate in cadrul unui proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer.