Sari direct la conținut

Romania a atras la noua luni investitii imobiliare de 600 milioane euro si ocupa locul 3 in regiunea ECE

HotNews.ro

Romania a inregistrat in primele noua luni tranzactii imobiliare in valoare de 600 milioane de euro, plasandu-se pe pozitia a treia in Europa Centrala si de Est (ECE), dupa Cehia si Polonia, iar pe ansamblul intregului an indicatorul ar putea depasi 800 de milioane de euro, potrivit Mediafax.

„In majoritatea tranzactiilor realizate in acest an au fost implicate nume noi de investitori, respectiv CTP Invest, P3, GLL si Lonestar, dupa mai multi ani in care NEPI si Globalworth au dominat piata”, arata compania imobiliara JLL, implicata in peste 70% din volumul tranzactiilor din Romania.

Cehia a avut o cota de piata de 43% din totalul tranzactiilor din regiune, fiind urmata de Polonia, cu 28%, Romania (11%), Ungaria (10%) si tarile din Europa de Sud-Est (6%).

„Romania tranzactioneaza proprietati prime la un ecart de yield intre 150 puncte de baza la office si 275 puncte de baza la industrial fata de Polonia si Cehia. Odata cu imbunatatirea sustinuta din ultimele 12 luni a indicatorilor economici si a conditiilor de finantare, consideram ca exista argumente care sa sustina micsorarea acestui ecart in urmatoarele 12 luni. In orice caz, in conditii similare de risc, Romania promite un randament superior al investitiilor fata de restul regiunii pentru investitorii care intra acum”, a declarat Silviana Badea, Head of Capital Markets JLL Romania.

Anul trecut, tranzactiile imobiliare din Romania au totalizat 1,15 miliarde euro, reprezentand un record al ultimilor ani. Volumul a fost influentat de doua tranzactii mari – achizitia magazinelor Real de catre Auchan, in valoare de 260 – 280 de milioane de euro, si consolidarea portofoliului Globalworth prin preluarea participatiei detinute de fondul german RREEF la mai multe proiecte, in suma de circa 200 de milioane de euro.

Structura pe segmente de piata arata ca tranzactiile cu birouri si cu spatii industriale reprezinta peste 70% din piata, restul fiind achizitii de proiecte de retail. De asemenea, numarul tranzactiilor imobiliare a crescut in acest an, in timp ce valoarea medie a tranzactiei a scazut, un indicator ca piata este mai lichida si ca investitorii nu mai cauta doar proiecte de peste 50 de milioane de euro, ci si de dimensiuni mai mici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro