Sari direct la conținut

România a importat în primele 8 luni mărfuri de 337 milioane de euro/zi. Importurile de alimente- creștere de 10%

HotNews.ro
Frigider plin cu alimente, Foto: Jacques Alexandre / Alexandre Jacques / Profimedia
Frigider plin cu alimente, Foto: Jacques Alexandre / Alexandre Jacques / Profimedia

În primele 8 luni din acest an, România a importat mărfuri de peste 61 miliarde de euro, însă importurile au fost mult mai mari, de peste 82 de miliarde de euro, asta însemnând o „notă de plată” de peste 20 de miliarde de euro pe care o avem de achitat pentru a echilibra balanța comercială. Printre cele mai mari creșteri la importuri au fost cele de alimente și animale vii, această grupă de produse crescând cu aproape 10% față de primele 8 luni din anul trecut

Astfel, în cele 243 de zile scurse de la începutul anului până în 31 august, importurile sunt echivalentul a 337 milioane euro/zi.

Evoluția exportului net și-a mărit substanțial influența contracționistă, în condițiile în care volumul importurilor de bunuri și servicii și-a accelerat creșterea, în timp ce volumul exporturilor și-a prelungit declinul în termeni anuali, notează BNR în comunicatul celei mai recente ședințe a Comitetului de Politică Monetară.

Drept urmare, mai arată BNR, deficitul balanței comerciale și cel de cont curent au înregistrat o amplă creștere de dinamică.

Pe termen scurt nu e de așteptat o revenire a exporturilor câtă vreme primcipalii parteneri comerciali ai României (în special Germania) trec printr-o perioadă mai puțin fastă.

În schimb, importurile și-ar putea accentua ritmul de creștere dat fiind faptul că consumul privat turează puternic, iar acesta e alimentat de importuri..

Volumul exporturilor de bunuri a crescut nesemnificativ, admite Banca Națională în Raportul privind inflația. „Livrări superioare la export s-au înregistrat în ramurile producătoare de produse petroliere, cauciuc, produse minerale nemetalice, produse metalurgice, mașini și echipamente; la polul opus au continuat să se situeze ramuri precum industria ușoară, cea a mobilei, industria electronică și cea de echipamente electrice.

Totodată, recolta satisfăcătoare din anul 2023 a antrenat o nouă majorare a exportului net de materii prime agricole (cu 44 la sută, variație de volum) și a contribuit probabil la îmbunătățirea soldului comercial pentru unele produse alimentare (ulei vegetal, produse de morărit și panificație)

Importurile de bunuri au consemnat o accelerare de ritm, localizată pe segmentul bunurilor de consum (în corelație cu parcursul cererii), dar mai ales pe cel al bunurilor intermediare.

În acest din urmă caz, revenirea sectoarelor energointensive (chimie18, metalurgie, industria altor produse din minerale nemetalice) a antrenat creșterea necesarului de inputuri (în special gaze naturale19 și produse de cocserie, minereu de fier, amoniu și produse minerale pentru industria chimică, produse primare pentru fabricarea materialelor de construcții).

INTERVIURILE HotNews.ro