Sari direct la conținut

Romania a ocupat locul 11 mondial si primul loc din UE la Olimpiada Internationala de Matematica. Vezi cine sunt medaliatii romani de la olimpiada

HotNews.ro
Simona Diaconu, Andrei Bud, Stefan Spataru si Paul Musca - medaliati la Internationala de Matematica, Foto: Hotnews
Simona Diaconu, Andrei Bud, Stefan Spataru si Paul Musca - medaliati la Internationala de Matematica, Foto: Hotnews

Elevii romani au obtinut sase medalii – una de aur si cinci de argint – la a 55-a editie a Olimpiadei Internationale de Matematica, desfasurata in perioada 3-13 iulie, in Cape Town (Africa de Sud). In urma rezultatelor, Romania s-a clasat pe locul 11 in lume si pe primul loc intre tarile Uniunii Europene. Toti cei sase elevi ai echipei Romaniei au obtinut medalii. Astfel, Stefan Spataru a castigat medalia de aur, iar Paul Gabriel Musca, Teodor Andrei Andronache, Viorel-Andrei Bud, Simona Diaconu si Ioan Laurentiu Ploscaru au castigat medalii de argint.

  • Anul acesta, se implinesc 55 de ani de la prima olimpiada internationala de matematica din istorie, organizata la Brasov
  • HotNews.ro si The Group au lansat cu aceasta ocazie sectiunea Prima Olimpiada Internationala de Matematica, Romania, 1959, cu sprijinul Societatii de Stiinte Matematice din Romania

La competitie au luat parte 560 de participanti din 101 tari. Au fost acordate 49 de medalii de aur (pentru un rezultat ≥ 29 puncte) si 113 medalii de argint (pentru un rezultat ≥ 22 puncte).

Pe locul I s-a clasat China (cinci medalii de aur si una de argint ), iar pe locul secund Statele Unite (cinci medalii de aur si una de argint). Locul 3 a fost ocupat de Taiwan (patru medalii de aur si doua de bronz) si pe locul 4 s-a clasat Federatia Rusa (trei medalii de aur si trei medalii de argint).

Alaturi de Romania, pe locul 11 s-a clasat si Australia cu o medalie de aur, trei de argint si doua de bronz.

Locul 5 a fost ocupat de Japonia (patru medalii de aur, una de argint si una de bronz), locul 6 a fost ocupat de Ucraina (doua medalii de aur, trei de argint si una de bronz), iar locul 7 a fost ocupa de Koreea (doua medalii de aur si patru de argint).

Pe locul 8 s-a clasat Singapore (trei medalii de aur, doua de argint si una de bronz), pe 9 s-a clasat Canada (doua medalii de aur, una de argint si trei de bronz), iar pe 10 s-a clasat Vietnam (trei medalii de aur, doua de argint si una de bronz).

Rezultatele Romaniei la Internationala ed Matematica 2014

Rezultatele Romaniei la Internationala ed Matematica 2014

Foto: Hotnews

Olimpiada Internationala de Matematica 2014 s-a desfasurat in perioada 3 – 13 iulie, in Cape Town, Africa de Sud. La competitie au participat 565 de elevi din 106 tari. Lotul olimpic al Romaniei este format din elevii Stefan Spataru, Teodor Andrei Andronache, Diaconu Simona, Andrei Viorel Bud, Paul Gabriel Musca si Ioan Laurentiu Ploscaru. Echipa nationala este coordonata de catre profesorii Radu Gologan (Leader) si Bogdan Enescu (Deputy leader) si ii are ca observatori pe profesorul Mihai Baluna si pe „copilul minune al matematicii” Omer Cerrahoglu, care anul acesta nu a mai participat la olimpiada nationala de Matematica, ci la cea de Informatica. Vezi aici intreaga echipa

Subiecte Olimpiada Internationala de Matematica 2014

Cine sunt olimpicii romani la Matematica

Simona Diaconu

Simona Diaconu

Foto: Hotnews

Simona Diaconu (18 ani) este eleva in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti (provenita de la Liceul Teoretic „Spiru Haret” Tecuci). Anul acesta, Simona Diaconu a obtinut medalie de aur la Olimpiada Europeana de Matematica pentru Fete, unde Romania a ocupat locul 3 pe natiuni. Simona a participat de trei ori la aceasta competitie si a castigat aur de fiecare data. In 2013, a obtinut medalie de aur la Olimpiada Balcanica de Matematica pentru seniori, unde Romania s-a clasat pe primul loc pe natiuni.

Tot medalie de aur a obtinut si la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada 2013, iar in 2011 Simona Diaconu a luat argintul la Olimpiada Balcanica de Matematica. „Este si a fost o experienta interesanta sa fiu singura fata [in lotul olimpic national de matematica], insa m-am obisnuit cu asta acum mult timp”, a declarat Simona Diaconu in cadrul unei intalniri online cu cititorii HotNews.ro. Desi mai are un an de liceu, Simona Diaconu a inceput pregatirea pentru o facultate in strainatate.

„In Romania, nu as avea atat de multe optiuni, ar trebui sa fac matematica si economie si m-as duce la facultatea respectiva si as face numai cursurile legate de economie sau de matematica. In schimb, la o facultate din afara se pot face mai multe cursuri la aceeasi facultate fara nicio problema si se dezvolta mai multe abilitati. Lucrez la aplicatii”, a declarat Simona, care oscileaza intre SUA si Anglia. Vezi aici interviul acordat HotNews.ro de catre Simona Diaconu, inainte de a pleca la Olimpiada Internationala.

Andrei Bud

Andrei Bud

Foto: Hotnews

Andrei Bud (18 ani) a absolvit anul acesta Liceul International de Informatica Bucuresti (provenit de Liceul Teoretic Negresti-Oas). Viorel Andrei Bud este medaliat cu argint al Olimpiadei Balcanice de Matematica 2014. In urma cu un an, a obtinut medalie de bronz la Olimpiada Internationala de Matematica si medalie de aur la Olimpiada Balcanica de Matematica pentru seniori. In 2011, a castigat medalie de argint la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada. Este singurul olimpic din lotul Romaniei care a spus ca va face facultatea in Romania. El va urma cursurile ASE si ale Facultatii de Matematica de la Universitatea din Bucuresti.

El a povestit pentru HotNews.ro ca din pregatirea unui olimpic face parte si o analiza a riscurilor, in fata fiecarei competitii. „Trebuie sa faci bine nu ca sa ai mult de castigat, ci ca sa minimizezi riscul, pentru ca e o durere destul de mare in momentul in care nu te califici la olimpiada sau simti ca esti mult mai slab decat altii”, a declarat acesta pentru HotNews.ro.

Paul Musca

Paul Musca

Foto: Hotnews

Paul Musca (19 ani) a absolvit anul acesta tot Liceul International de Informatica Bucuresti (provine de la Colegiul National Iasi) si a obtinut primul loc pe tara la Olimpiada Nationala de Matematica. Paul Musca a castigat medalie de argint la Olimpiada Balcanica de Matematica, iar in urma cu un an a obtinut tot argint la aceasta competitie. In 2013, el a castigat medalie de aur la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, el a declarat ca nu ii place chimia si, „in general, materiile care se fac la scoala”. Ii displace „chiar si matematica de la scoala”, pentru ca „accentul este pus foarte mult pe memorare si ar trebui sa fie pus pe intuitie si originalitate”.

„Daca mi-as fi dorit sa spun ceva si sa inteleaga ceilalti elevi ar fi ca matematica de la scoala este intr-adevar urata, dar exista si o alta matematica, care este frumoasa. (…) E mult mai important sa inveti cum sa gandesti, decat sa rezolvi 100 de probleme” – Paul Musca.

Stefan Spataru

Stefan Spataru

Foto: Facebook

Stefan Spataru (18 ani) este elev in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica Bucuresti (provenit de la Scoala Generala „Mihai Viteazul” Alexandria). A obtinut medalie de aur cu punctaj maxim la Olimpiada Balcanica de Matematica 2014. Stefan Spataru a castigat medalie de argint la Olimpiada Internationala de Matematica de anul trecut si medalie de bronz la precedenta editie. De asemenea, la editia de anul trecut a Olimpiadei Balcanice de Matematica pentru seniori, el a castigat medalie de argint. Stefan Spataru este si castigator al medaliei de aur la Balcaniada de Matematica, Turcia, 2012.

In cadrul unei discutii online cu cititorii HotNews.ro, Stefan Spataru a povestit ca „in clasa a VIII-a, la primul baraj pentru Balcaniada, am avut un blocaj si de-abia m-am calificat in lotul de 20 ce urma sa dea toate barajele. M-am dus la urmatoarele baraje fara speranta ca m-as putea califica, ci mai mult pentru o experienta interesanta. Cu toate acestea, cred ca am prins cele mai bune 3 zile din anul acela si am reusit sa ma calific. Am invatat atunci ca in orice situatie exista o sansa de a reusi si pana nu e totul pierdut nu trebuie sa cedez”.

Ioan Laurentiu Ploscaru

Ioan Laurentiu Ploscaru

Foto: Facebook

Ioan Laurentiu Ploscaru este elev in clasa a X-a la Colegiul National „Alexandru Lahovari” Ramnicu Valcea. A obtinut medalie de aur cu punctaj maxim la Olimpiada Balcanica de Matematica 2014. Tot medalie de aur cu punctaj maxim a castigat si la Olimpiadele Balcanice de Matematica pentru juniori 2013 si 2012 si la ambele editii s-a clasat pe primul loc la individual. De asemenea, a castigat medalie de aur si la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada 2013. In urma cu doi ani, el a fost medaliat cu aur de Societatea Stiintifica de Matematica din Romania, iar in 2009 a obtinut bronzul la Concursul International „Arhimede”, scrie Adevarul.

Teodor Andrei Andronache

Teodor Andrei Andronache

Foto: imo-official.org

Teodor Andrei Andronache este elev in clasa a X-a la Liceul International de Informatica Bucuresti (provenit de la Scoala Generala Sinesti, Valcea). Andrei Teodor Andronache a fost medaliat cu bronz Olimpiada Balcanica de Matematica 2014. La Olimpiada Balcanica de Matematica pentru junioria, a obtinut medalie de aur in 2013 si 2012.

Istoria Romaniei la Olimpiada Internationala de Matematica

Olimpiada Internationala de Matematica a fost organizata la initiativa Romaniei a Societatii de Stiinte Matematice in 1959. Prima editie a olimpiadei s-a desfasurat la Brasov, in urma cu 55 de ani. Tara noastra a ocupat atunci primul loc in competitia pe natiuni, iar primul roman care a luat aur in istoria competitiei a fost Basarab Nicolescu.

Pana la aceasta editie, Romania a castigat primul loc pe natiuni de 5 ori la Olimpiada Internationala de Matematica: in 1959, 1978, 1985, 1987 si 1996. Palmaresul loturilor olimpice romane la Olimpiada Internationala de Matematica este de 296 de distinctii: 73 de medalii de aur, 124 de medalii de argint, 96 de medalii de bronz si 3 mentiuni.

Romania detine recordul la numarul de olimpiade internationale de matematica pe care le-a organizat: a gazduit pana in prezent 5 editii ale competitiei, iar olimpiada din 2018 va fi organizata tot in tara. Un alt rectord inregistrat de Romania este urmatorul: Ciprian Manolescu este singurul olimpic cu scor perfect la trei Olimpiade Internationale de Matematica (1995, 1996 si 1997) si la doua Balcaniade de Matematica. In prezent, el este profesor de matematica la UCLA.

In urma cu doi ani, Romania a ocupat primul loc in UE la Olimpiada Internationala de Matematica si locul 10 in lume. Detalii aici

In urma cu un an, elevii romani au obtinut trei medalii de argint si trei de bronz la Olimpiada Internationala de Matematica. Detalii aici

Citeste in sectiunea Prima Olimpiada Internationala de Matematica, Romania, 1959 interviuri cu olimpici romani, despre subiectele de la olimpiada si despre planurile olimpicilor de anul acesta.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro