Sari direct la conținut

Romania – Franta, o relatie tensionata. CRONOLOGIA scurt-circuitelor din ultimii 15 ani

HotNews.ro
Basescu si Sarkozy, la apogeul dezacordurilor Romania - Franta, Foto: Agerpres
Basescu si Sarkozy, la apogeul dezacordurilor Romania - Franta, Foto: Agerpres

Franta s-a opus cel mai puternic intrarii Romaniei in spatiul Schengen la Consiliul JAI de marti, intr-o miscare ce aminteste de pozitiile de forta din anii 2010-2011. Opozitia Frantei vine la scurt timp dupa declansarea scandalului urias de coruptie Apa Nova (detinuta de gigantul francez Veolia), dar respecta o „traditie” a ultimilor 15 ani, cand intre cele doua tari surori intru latinitate s-au inregistrat multe scurt-circuite.

  • Vezi in articol o cronologie a momentelor tensionate dintre Romana si Franta

2002: Jacques Chirac critica Romania pentru ca a adoptat pozitia SUA in chestiunea Irak. In 2002, liderii politici faceau eforturi majore pentru ca Romania sa fie admisa in NATO. In plina discutie despre o posibila campanie militara americana in Irak, majoritatea statelor europene s-au aratat reticente. Nu si Romania, care a anuntat ca ar putea trimite trupe in Irak alaturi de militarii americani. Iritat de pozitia Bucurestiului, presedintele francez Jacques Chirac a avut o replica ramasa celebra: „Romania a pierdut o buna ocazie sa taca”.

2004: Candidatul Basescu il acuza pe premierul Raffarin ca a venit sa-si ia tainul. In plina campanie electorala pentru alegerile prezidentiale din Romania, premierul francez Jean Pierre Raffarin a venit in Romania in octombrie 2004 alaturi de o impresionanta delegatie de membri ai guvernului si de oameni de afaceri. Delegatia franceza a semnat cu guvernul Adrian Nastase (candidat si favoritul alegerilor) mai multe contracte controversate, printre care construirea tronsonului Comarnic-Predeal din autostrada Bucuresti Brasov cu firma Vinci si contractul de privatizare a societatii Distrigaz Sud cu Gas de France. Traian Basescu a declarat la acel moment ca vizita premierului francez l-a ajutat in campanie pe Adrian Nastase si l-a acuzat pe Jean Pierre Raffarin ca „a venit sa-si ia tainul”.

Decembrie 2004: Proaspat castigator al alegerilor prezidentiale in fata lui Adrian Nastase, Traian Basescu spune in primul sau discurs de presedinte ales ca vrea o axa Bucuresti – Londra – Washington, imprimand un puternic accent atlantist mandatului sau in detrimentul legaturilor cu marile puteri europene continentale. Declaratia lui Traian Basescu a iritat puternic Franta, potrivit diplomatilor romani si francezi de la acel moment, si relatiile nu s-au ma incalzit niciodata la nivelul anterior.

Iulie 2010: Discurs istoric al presedintelui francez Nicolas Sarkozy la Grenoble pe tema imigratiei. Sarkozy ii califica pe romi drept infractori si decida sa desfiinteze taberele ilegale si sa-i trimita inapoi in Romania. Romania a reactionat prin vocea ministrului de Externe, Teodor Baconschi, care a vorbit despre „riscuri de derapaje populiste”. Sarkozy a primit replici dure si din partea altor tari, a societatii civile, dar si de la Comisia Europeana.

Septembrie si noiembrie 2011. Camerele de luat vederi surprind schimburi nervoase de replici intre Traian Basescu si Nicolas Sarkozy, atat la Consiliul European, cat si la summit-ul sefilor de stat din NATO. Au fost momentele in care Franta a inceput sa dea semne ca nu va accepta intrarea Romaniei in Schengen.

  • Navele de razboi Mistral pentru Rusia. A fost unul dintre dosarele care au inveninat relatiile Bucuresti – Paris. In 2010, Sarkozy a anuntat ca tara sa va vinde Rusiei doua nave de lupta port-elicoptere Mistral. Potrivit surselor HotNews.ro, Traian Basescu a protestat in diverse intalniri fata de acest contract, sustinand ca un stat membru NATO, precum Franta, nu poate intari Rusia, mai ales dupa ce aceasta incepuse un razboi-fulger impotriva Georgiei. Alaturi de Romania au mai protestat Polonia si tarile baltice – toate tari din flancul estic al Rusiei, supuse unor presiuni majore din partea unei tari care isi revendica la acel moment o arie de influenta marita in Europa. In cele din urma, din cauza anexarii Crimeei, Franta a anulat contractul cu Rusia in 2015.
  • Dosarul Schengen. Franta a continuat sa se opuna aderarii Romaniei la Schengen, alaturi de Germania, Olanda si Finlanda.

2012: Ambasadorul Frantei in Romania, Henri Paul, isi termina mandatul cu o mare dezamagire personala: pleaca din tara fara sa fie decorat de presedintele Traian Basescu, asa cum era cutuma cu diplomatii occidentali activi.

Octombrie 2014. In plina campanie electorala pentru prezidentiale, un site obscur a publicat fotografii cu Elena Udrea, favorita politica a lui Traian Basescu, alaturi de sefa DIICOT, Alina Bica, la cumparaturi in Paris. Imaginile au declansat un imens scandal politic, iar Traian Basescu a acuzat o colaborare intre un serviciu secret francez si unul roman. Mai mult, Basescu a anuntat ca va cere informatii pe cai oficiale din Franta. Alegerile au trecut, Elena Udrea a iesit din primul tur, sursa fotografiilor nu a fost aflata nici acum.

Martie 2015. Primarul Bucurestiului, Sorin Oprescu, este decorat de Ambasada Frantei cu insemnele de Cavaler al Ordinului National al Legiunii de Onoare, cea mai inalta distinctie civila si militara franceza. In fata Ambasadei a avut loc un protest spontan, multi membri ai societatii civile reclamand coruptia primarului. In acel moment nu a fost clara motivatia Ambasadei Frantei pentru decorarea unui personaj extrem de controversat.

Septembrie 2015. Ambasada Frantei refuza sa-i retraga decoratia lui Sorin Oprescu, in ciuda inculparii acestuia intr-un urias scandal de coruptie.

Septembrie 2015. DNA declanseaza dosarul Apa Nova si acuza compania (controlata de gigantul francez Veolia) ca a marit artificial tarifele la apa si canalizare, prin mituirea unor factori de raspundere din Primaria Bucuresti.

Septembrie 2015. Reactie dura a presedintelui francez Francois Hollande fata de cele patru state est-europene (Romania, Ungaria, Cehia si Slovacia) care au votat impotriva propunerilor Comisiei Europene de repartizare in cote obligatorii a refugiatilor din Orientul Mijlociu. „Tarile care nu impartasesc valorile noastre, care nu vor sa respecte aceste principii, trebuie sa inceapa sa isi adreseze intrebari despre locurile lor in UE”, a spus Hollande inainte de Consiliul European.

Septembrie 2015. Declaratie extrem de transanta a ambasadorului Frantei la Bucuresti, Francois Saint-Paul, la adresa liderilor romani: „Am fost frapat de pozitia Romaniei pe chestiunea refugiatilor. Ceea ce m-a frapat a fost absenta de viziune pe termen lung si de intelegere a oamenilor politici romani pe subiect si deci pozitia defensiva, regresiva pe aceasta chestiune de a primi 6.000 de persoane”.

Octombrie 2015. Inca un Consiliu JAI incheiat fara ca intrarea Romaniei in Schengen sa fie aprobata. Potrivit unor surse citate de Mediafax, Franta s-a opus „vehement”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro