Sari direct la conținut

Romania in clasamentul mondial al competitivitatii – top 5 cei mai competitivi si cei mai putin competitivi indicatori

Khris.ro

Forumul Economic Mondial a dat publicitatii noul top al competitivitatii la nivel global, top in care Romania a urcat patru locuri fata de anul trecut, de pe 68 pe 64.

Acest raport a fost realizat pe baza datelor statistice aferente anului trecut, la aceste date adaugandu-se si raspunsurile managerilor din tarile respective la un sondaj care a avut loc la inceputul acestui an.

Voi comenta pe scurt indicatorii la care stam cel mai bine, si cei la care stam cel mai prost:

Top 5 cei mai competitivi indicatori

Locul 5 – Datoria guvernamentala

Romania are o datorie guvernamentala mica, de doar 21.6% din PIB (2008), ceea ce ne situeaza pe locul 33 din 133 de state. Aceasta datorie va creste semnificativ in acest an din moment ce statul se imprumuta masiv pentru a plati salariile si pensiile si prin urmare, in clasamentul viitor Romania nu va mai fi atat de sus.

Nu este meritul clasei politice de dupa `89 pentru aceasta performanta, ci a lui Ceausescu, cel care a reusit sa lase in urma o tara fara datorii.

Locul 4 – Calitatea invatamantului

Din punctul de vedere al calitatii invatamantului cu profil real (matematica si stiinte), Romania se afla pe locul 29, iar din punctul de vedere al calitatii invatamantului in general, pe locul 52.

Avem insa doua mari probleme

1. Desi sistemul de invatamant produce absolventi cu o pregatire peste medie, autoritatile nu sunt in stare sa creeze conditii pentru ramanerea lor in tara. Astfel, din punctul de vedere al capacitatii de retentie a oamenilor talentati, Romania se afla pe locul 102. Cu alte cuvinte, Guvernul plateste pentru formarea specialistilor, iar alte tari beneficiaza de pe urma lor.

2. Sistemul de invatamant este subfinantat daca luam in considerare procentul din PIB destinat Educatiei, acest indicator plasand Romania pe locul 91.

Locul 3 – Capacitatea legii de a apara drepturile creditorilor si debitorilor

Din acest punct de vedere ne aflam pe locul 18, insa sistemul bancar este perceput ca fiind slab, in timp ce gradul se sofisticare al pietei financiare este extrem de redus.

Mai mult, daca luam in considerare diferenta dintre dobanzile la depozite si cele la credite, Romania se situeaza pe locul 63 cu o diferenta medie de 5.3%. Pe primul loc se afla Ungaria cu 0.3%, iar pe ultimul loc (exceptand Zinbabwe) Brazilia, cu o diferenta de peste 35%.

Locul 2 – Costul angajatorilor cu concedierea angajatilor

In Romania, este putin costisitor pentru o companie sa isi concedieze angajatii, costurile medii reprezentand salariul angajatului concediat pe 8 saptamani, ceea ce ne situeaza pe locul 14 in lume.

Pe locul 1 se situeaza printre altele Danemarca si SUA unde costul este zero, in timp ce in Germania spre exemplu, costurile ating echivalentul a 69 de saptamani, iar in Franta, echivalentul salariului pe 32 de saptamani.

Pe de alta parte, daca luam in considerare rigiditatea pietei muncii, Romania se afla pe unul dintre ultimele locuri, respectiv 122.

Locul 1 – Tarifele vamale

Alaturi de multe alte tari, Romania se afla pe locul 5 cu un tarif mediu ponderat de 1.1% intr-un clasament in care conduce Hong Kong cu 0% iar pe ultimul loc se afla Siria cu 22.9%.

Pe un loc decent (22) ne aflam si daca luam in considerare timpul necesar infiintarii unei firme, respectiv 10 zile. In Noua Zeelanda iti faci forma intr-o zi, in timp ce in Brazilia ai nevoie de 152 de zile.

Top 5 cei mai putin competitivi indicatori

Locul 5 – Rigiditatea pietei fortei de munca – locul 122 din 133

Acest indicator reprezinta o medie a altor 3 indicatori, respectiv dificultatea cu care companiile reusesc sa angajeze personal, rigiditatea programului de lucru si usurinta cu care companiile isi pot da afara angajatii. O rigiditate mare inseamna ca investitorii se gandesc de doua ori inainte de a angaja personal.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Khris.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro