Sari direct la conținut

Romania in Seria 2017 a Perspectivelor populatiei mondiale Divizia de Populatie ONU

Contributors.ro
Vasile Ghetau, Foto: Arhiva personala
Vasile Ghetau, Foto: Arhiva personala

În articolul publicat la Contributors la 7 iunie a. c. menționam că este așteptată publicarea iminentă de către Divizia de Populație a Națiunilor Unite a Seriei 2017 a perspectivelor pe care le elaborează pentru populațiile tuturor țărilor. O serie nouă este publicată la fiecare doi ani iar Seria 2017 este cea de-a 25-a din bogata istorie a abordărilor prospective ale populației mondiale. Fără nici un dubiu, Divizia a devenit în timp cel mai prestigios organism de prognoză demografică. Nu vom găsi în această laborioasă activitate doar ipoteze și rezultate, cititorului și, mai ales, utilizatorului oferindu-i-se instrumente elegante de modelare a mortalității și fertilității pe vârste în abordări prospective fundamentate pe sintetizări ale evoluțiilor naționale și regionale.

Seria 2017 a Perspectivelor populației mondiale a fost lansată și publicată la 21 iunie. Am extras din această serie datele cele mai reprezentative pentru evoluția proiectată a populației României până la mijlocul secolului în toate cele nouă variante de proiectare. Unele dintre variante au ipoteze cu totul particulare, adresate mai degrabă specialistului, facilitându-i fundamentarea propriilor ipoteze și evaluarea rezultatelor, dar prezentarea lor poate contribui la mai buna înțelegere a variantelor celor mai uzuale. În tabelul 1 sunt prezentate ipotezele și rezultatele celor nouă variante (populația este cea cu reședința în țară).

Variantele 1-4 se deosebesc doar prin ipoteza asupra fertilității (numărul mediu de copii la o femeie de-a lungul vieții), celelalte două componente – mortalitatea și migrația externă – având aceleași ipoteze. Nu este întâmplătoare stabilirea a patru ipoteze de evoluție a fertilității, ea constituind fenomenul demografic cu dezvoltările cele mai preocupante începând din anii 1960-1970, dominate de regres. Pe de altă parte, redresarea situației demografice în țările confruntate cu scădere naturală provenită din fertilitate/natalitate foarte scăzută nu poate fi concepută fără redresarea fertilității. Dintre cele patru variante (1-4) două prevăd o redresare a fertilității, de la 1,48 în anul 2015 la 1,7 copii la o femeie în varianta Medie și la 2,2 copii în varianta Superioară. În general, se apreciază că varianta Medie este cea mai importantă și cea mai utilizată. Sunt însă domenii ale activității economice și sociale în care prudența și riscurile reclamă utilizarea și a variantelor Inferioară (de pildă, la estimarea volumului taxelor și impozitelor de la populație) și Superioară (la probleme ale sănătății publice). În toate variantele se prevede o continuare a progresului speranței de viață la naștere (cu echivalent în regresul mortalității pe vârste) și o migrație externă negativă de 425 mii persoane.

Cu o fertilitate care ar urma să fie în declin moderat în următorii ani și apoi să ajungă 1,2 copii la o femeie la mijlocul secolului, populația s-ar reduce de la 19,7 milioane în anul 2017 la 14,7 milioane (varianta Inferioară). O redresare moderată și continuă a fertilității până la 1,7 copii la o femeie ar duce la 16,4 milioane locuitori iar dacă ascensiunea ar fi mai importantă – până la 2,2 copii la o femeie (superioară deci nivelului de înlocuire a generațiilor – 2,1 copii) – populația ar fi de 18,2 milioane în anul 2050. În ambele aceste din urmă ipoteze de redresare a fertilității declinul nu poate fi stopat dar dimensiunea lui este consistent diferită. Ajungem la cea de-a patra varianta – Fertilitate constantă (1,48 copii la o femeie) , cu o populație proiectată în anul 2050 de 15,7 milioane.

Variantele 5-9 sunt construite pe combinați foarte particulare de ipoteze, menite a testa și cuantifica “elasticitatea” unei populații și oferă informații valoroase atitudinii de reflecție proprie oricărei abordări prospective pe termen lung și foarte lung.

– Fără migrație și cu redresarea fertilității la 1,7 copii, s-ar ajunge la 16,9 milioane locuitori (varianta 5 – Migrație zero).

– Cu redresare moderată a fertilității și migrație negativă dar cu păstrarea actualei mortalități (speranța de viață la naștere) – 15,4 milioane locuitori (varianta 6 – Mortalitate constantă).

– Fără schimbarea fertilității și mortalității dar cu migrație externă – 14,7 milioane locuitori (varianta 7 – Fără schimbare).

– Cu fertilitate imediată la nivelul de înlocuire a generațiilor (2,1 copii), păstrarea mortalității actuale și migrație zero – 17,9 milioane locuitori (varianta 9 – Momentum).

Varianta 8 – Înlocuire imediată, merită un comentariu special. Este menită a indica lungimea perioadei în care o populație aflată în declin, îndeosebi prin nivel scăzut al fertilității, poate reveni la creștere dacă numărul mediu de copii la o femeie ar fi de 2,1 din primul an al proiectării. După un declin etalat pe 27 de ani și o fertilitate de 1,3-1,4 copii la o femeie, situația din țara noastră, refacerea structurii pe vârste de unde poate proveni o redresare a numărului de născuți cu o fertilitate de 2,1 copii reclamă o perioadă foarte lungă. Datele din varianta Înlocuire imediată arată că declinul s-ar opri în jurul anului 2075, la o populație de 17,6 milioane și s-ar instala apoi o creștere ușoară dar fermă, populația ajungând la 17,9 milioane la sfârșitul secolului. Găsim aici și răspuns la drumul de parcurs spre o populație mai mică dar stabilă ca număr.

Înainte de a prezenta o remarcă finală, cred că este utilă o succintă paralelă între rezultatele pe care le-am prezentat în articolul din 7 iunie asupra perspectivelor populației țării în varianta Fertilitate constantă și rezultatele din aceeași variantă din Seria 2017 a proiectărilor Diviziei de populație ONU și cititorul poate găsi în tabelul 2 informațiile de care are nevoie pentru comparație.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro