Sari direct la conținut

Romania plateste 1,3 miliarde dolari pentru avioanele F16 second-hand din SUA

HotNews.ro

Ministrul apararii nationale Gabriel Oprea a prezentat miercuri, in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii,o informare cu privire la Programul Avion Multirol al Fortelor Aeriene Romane. Propunerea va fi supusa dezbaterii si aprobarii Parlamentului Romaniei. Ministrul Gabriel Oprea a prezentat, de asemenea, membrilor CSAT implicatiile epuizarii, in urmatorii ani, a resursei avioanelor MiG-21 LanceR, aflate in dotarea Fortelor Aeriene Romane.

Valoarea proiectului este de aproximativ 1,3 miliarde dolari SUA, costurile incluzand: 24 avioane revitalizate si complet echipate, asistenta tehnica pentru o perioada de 3-5 ani si pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregatirea personalului navigant si tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, munitia, armamentul, costuri administrative, potrivit comunicatului remis redactiei HotNews.ro de catre biroul de presa al MApN.

Instruirea personalului se va desfasura in baze americane, la standardele de pregatire ale Fortelor Aeriene ale SUA, pana la obtinerea nivelului de operationalizare si implementare completa a acestui sistem.

Avioanele care urmeaza a fi cumparate sunt avioane aflate in uzul Aviatiei Militare Americane si au o resursa de zbor estimata la inca 10-15 ani (2500 – 3500 ore de zbor/avion), primele aeronave urmand sa ajunga in Romania in anul 2013. F16 e prevazut sa tina pina la 8.000 de ore de zbor, iar Fortele Aviatice ale SUA au in program folosirea de F16 pina in 2025 .

Derularea Programului Avion Multirol se inscrie in Parteneriatul strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii, iar optiunea pentru achizitionarea de avioane F-16 se circumscrie strategiei Statului Major al Fortelor Aeriene de realizare graduala a capabilitatilor operationale aeriene, care are ca obiectiv final intrarea in inzestrare a avionului F-35 JSF (Joint Strike Fighter). In acest sens, in cadrul strategiei sunt prevazute etapele:

etapa initiala presupune achizitia a 24 de avioane in uz tip F-16, varianta Block 25;

etapa intermediara presupune achizitia a inca 24 de avioane noi F-16, varianta Block 50-52;

faza completa presupune intrarea in serviciu a 24 de avioane F-35 JSF, concomitent cu iesirea din serviciu a primului lot de avioane F-16 achizitionate initial.

F-16 este un avion multirol capabil sa execute misiuni de aparare a spatiului aerian, misiuni de lovire a tintelor terestre si maritime in toate conditiile meteo, ziua si noaptea, precum si misiuni de cercetare aeriana. Configuratia de echipare corespunde nevoilor de aparare a Romaniei si permite indeplinirea angajamentelor asumate in cadrul NATO.

Avionul F-16 este o aeronava cu performante tehnico-tactice testate in lupta, relevante fiind misiunile executate cu succes in operatiile din Irak, Balcanii de Vest si Afganistan. Toate aceste caracteristici tehnice si de performanta de cel mai inalt nivel satisfac cerintele operationale initiale ale Fortelor Aeriene Romane.

F-16 se afla in prezent in dotarea fortelor armate a 25 de tari: Statele Unite, Olanda, Turcia, Belgia, Danemarca, Grecia, Italia, Israel, Norvegia, Polonia, Portugalia, Koreea de Sud, Chile, Egipt, Emiratele Arabe, Iordan, Indonezia, Maroc, Oman, Pakistan, Singapore, Taiwan, Thailanda, Bahrain si Venezuela.

Purtatorul de cuvant al MapN, maiorul Constantin Spanu, a declarat la inceputul saptaminii pentru Mediafax ca MApN a avut in vedere cinci tipuri de avioane noi si un tip de avioane second-hand. „Sunt cinci producatori cu avioane noi: Rafale, F-18, F-16 bloc 51 si 52, Grippen si Eurofighter -Typhoon. In actualul context economic studiem si varianta F-16 in uz prin acord guvernamental cu SUA in cadrul Parteneriatului strategic”, a spus Spanu.

Reprezentantii Lockheed Martin in Romania nu au oferit detalii despre aceasta achizitie, precizand ca nu au aceasta competenta din moment ce va fi vorba despre un contract incheiat intre guvernele celor doua tari, firma fiind doar furnizoarea produselor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro