Sari direct la conținut

Romania poate deveni un important furnizor de materii prime in UE

HotNews.ro

Industria miniera europeana are mare nevoie de materii prime precum metale, nemetale, argile si roci, insa capacitatea ei de a-si asigura aprovizionarea cu minereuri metalice din exploatarile miniere este limitata. Daca ar avea o politica eficienta de investitii pentru tehnologii avansate in domeniu, Romania ar putea asigura 15% din deficitul european.

Reprezentantii UE atentioneaza: Europa are mare nevoie de materii prime, iar Romania ar putea acoperi o parte din deficitul european. Aceasta este principala concluzie a conferintei “Industria miniera ne-energetica in Europa”, desfasurata joi la Bucuresti.

Numai in anul 2004, Uniunea Europeana a importat 177 milioane tone de minereuri metalice, in valoare totala de 10,4 miliarde euro, in conditiile in care productia proprie a fost de numai 30 milioane tone.

Situatia este cu atit mai ingrijoratoare, cu cat preturile de import cresc de la an la an, iar Europa nu dispune de aceste resurse minerale. In schimb, tari membre ale UE, precum Romania, Spania sau Olanda ar putea asigura o mare parte din deficit. Numai Romania poate produce anual peste 20 milioane tone, acoperind circa 15% din deficitul european, daca ar avea o politica eficienta de investitii pentru tehnologii avansate in domeniu.

Situatia din industria miniera ne-energetica din Romania este ingrijoratoare. In anul 1989, productia de minereu din tara noastra a fost de 22 milioane tone, in anul 1997 s-au produs 9,9 milioane tone, iar in anul 2007 productia a scazut la 0,05 milioane tone, afectind in mod negativ deficitul comercial si deficitul curent al Romaniei.

Anterior anului 1990, in sectorul de minerit erau angajati peste 175.000 de muncitori, dintre care 65.000 numai in sectorul ne-energetic. In acest moment in domeniu lucreaza mai putin de 2.000 de muncitori.

„Este ingrijorator ce se intampla in Romania in acest moment. Industria de minereu a tarii este distrusa. (…) Fara o strategie concreta si coerenta, in prezent marea majoritate a productiei este inchisa, existind firave tendinte de privatizare. Este revoltator ca Romania are potential, dar nu are conditiile necesare pentru a produce materiile prime despre care vorbim”, a spus Ion Popescu, presedinte al Confederatiei Sindicale Nationale Meridian.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro