Romania si Bulgaria – in atentia investitorilor britanici din domeniul imobiliar
Preturile proprietatilor imobiliare din Romania si Bulgaria au crescut in acest an datorita aderarii celor doua tari la Uniunea Europeana, scrie The Telegraph, citat de Rador, intr-un articol care analizeaza cele mai bune optiuni investitionale din acest domeniu.
Capitala Romaniei a inregistrat cresteri de 27% la proprietatile din centrul orasului, la o medie de 1.300 de lire sterline pentru un metru patrat, in primele sase luni ale anului curent, stimulate de puternica cerere locala si de noul interes al speculatorilor straini. „Aderarea la UE inseamna ca acum investitorii straini au incredere sa patrunda pe piata romaneasca”, spune Alex Pintea, de la Anglo-Romanian Property.
Valorii noilor apartamente s-a majorat cu 7% pana la 65% in Bucuresti, „asa ca este important sa gasesti un agent care sa poata identifica proiectele cu crestere realmente inalta, din cele mai bune amplasamente”, mai scrie The Telegraph.
In Bulgaria, preturile proprietatilor noi nu au crescut conform asteptarilor, a declarat Robin Barrasford, de la Barrasford and Bird, acestea ramanand stabile. Totusi, piata revanzarilor a inregistrat salturi mai mari ale valorii, cererea de proprietati supuse vanzarii repetate fiind in crestere cu 70% fata de anul precedent si comerciantii realizand profituri de aproximativ 45%.
„Intrarea in UE a adus o anumita incredere si stabilitate care au lipsit de pe piata bulgara inainte de 2007”, a mai spus Barrasford. El intrevede cel mai mare potential pentru piata statiunii de ski de la Pamporovo, care beneficiaza de apropierea de Grecia prin intermediul unei noi autostrazi.
Anul 2007 a fost un an bun pentru toata regiunea Europei de Est, scrie The Telegraph, economiile cu ritmuri ridicate de crestere, populatiile mai prospere, finantele mai accesibile si cererea de imobile de mai buna calitate dandu-si mana pentru a alimenta inflorirea pietei imobiliare locale.
Polonia s-a plasat in frunte in acest domeniu, preturile majorandu-se cu 58% la Cracovia si cu 33% la Varsovia. James Hickman, de la Caxton FX, este de parere ca Polonia va fi vizata pentru investitii in domeniul imobiliar si in 2008, avand in vedere imbunatatirile ample ale infrastructurii.
Brazilia si Marocul sunt in vizorul investitorilor
Brazilia, una din primele patru economii in curs de dezvoltare din lume, alaturi de China, India si Rusia, a tentat investitorii sa o urmareasca cu atentie anul acesta.
Regiunea Natal atrage mai multi dezvoltatori si investitori straini spre litoralul sau, in mare masura nedezvoltat. Desi preturile au crescut aici cu aproape 50%, inca se pot achizitiona proprietati pe litoral cu preturi de la 800 de lire sterline metrul patrat, existand o cerere mare din partea turistilor din Sao Paolo si Rio. In conditiile in care in Natal se va inaugura in 2009 cel mai mare aeroport din America Latina, regiunea se asteapta la mentinerea cresterii actuale.
Si Marocul a atras atentia investitorilor britanici in 2007, Marrakech fiind acum una din destinatiile principale ale evadarii din centrele urbane, datorita curselor aeriene directe si a deciziei luate de Regele Mohamed al VI-lea, de a transforma tara intr-o importanta destinatie turistica pana in 2010. Aici, preturile au crescut cu 15-20% anul acesta si initiativele turistice fac ca si unele orase de importanta secunda, precum Fez si Tanger, sa se dezvolte.
„Piata Marrakech-ului este dominata de cererea interna din partea marocanilor bogati de la Casablanca sau Rabat, care vor aici case in care sa-si petreaca weekend-ul, astfel ca nu se bazeaza doar pe turisti, asa cum se intampla cu statiunile litorale”, spune Jonathan Salsbury, de la Colliers CRE.
Un loc care pana nu demult era trecut cu vederea este Cape Verde, insulele vest-africane situate la o ora de zbor de Canare. Acestea au raspuns rapid cererii din partea investitorilor si a britanicilor care isi stabilesc domiciliul in alte parti, stabilind curse aeriene directe, construind noi aeroporturi internationale si introducand produse ipotecare. Preturile au crescut cu 20% anul acesta, in 2008 fiind asteptata aceeasi crestere.
An nefast pentru investitorii din Spania si SUA
Anul nu a fost prea roz in Spania, unde dezvoltatorii care au acaparat terenuri si care cer preturi umflate pentru zonele litorale, precum si oferta excesiva au stirbit increderea investitorilor si aproape au determinat stagnarea pietei proprietatilor.
Preturile au crescut, in medie, cu 5%, abia acoperind inflatia, si tinand cont de corectia din aprilie a bursei si de actualele zvonuri privind demolarile pe litoral, Mark Stucklin de la Spanish Property Insight spune ca „Spania este intr-o pasa negativa. Imediat ce se zvoneste ca tara are probleme, situatia intra in deriva. Marii dezvoltatori au raportat scaderi de 40% sau mai mult ale vanzarilor, tranzactiile in ultimul trimestru fiind mai mici cu 12% si, in zone precum Costa Blanca, se spune ca pana la 70% din agentii imobiliari si-ar fi inchis afacerile”.
Destinatiile precum Balearele, Costa Brava si Sotogrande, vor fi probabil si in continuare pariuri sigure, pe termen lung, adauga el.
SUA au avut un an la fel de nefericit, criza din domeniul creditelor speculative trimitand unde de soc in intreaga tara. Totusi, proprietatile bine cotate din New York si Chicago fiind mereu cerute. Cea mai nefasta tendinta s-a inregistrat in Florida, preturile scazand aici cu pana la 40%. Analistii nu cred insa ca situatia este disperata, dolarul slab urmand sa determine o oarecare revenire a interesului pentru piata din SUA.
Perspective
Ciprul – care, alaturi de Malta, adopta moneda euro luna viitoare – are un bun potential de crestere, conform cotidianului britanic. Cand Slovenia a adoptat moneda unica, in ianuarie 2007, s-a constatat o crestere a cererii de proprietati de 300%. Ciprul are sperante similare, prognoza de crestere a preturilor fiind de 35% in 2008. O alta destinatie ar putea fi Slovacia, care va schimba moneda nationala cu euro, in ianuarie 2009.