Romanii au ales sa isi petreaca Revelionul in tara. Turismul in Romania si plecarile in strainatate vor fi afectate de criza in 2009
Circa 104.000 turisti au ales sa isi petreaca Revelionul 2008/2009 in tara, in scadere cu 23% fata de anul trecut si numai 13.000 in strainatate (in scadere cu 38% fata de anul trecut), pe fondul crizei economice, potrivit unui comunicat emis de Federatia Patronatelor din Turism.
„Turistii romani au incercat sa uite de criza economica si, ca atare, in acest an, de Revelion, multi au preferat sa-si petreaca Sarbatorile de Iarna intr-un hotel sau o pensiune din tara sau o locatie din strainatate. Cele mai solicitate statiuni din tara noastra au fost cele de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare se estimeaza ca va ajunge la 98%”, potrivit comunicatului Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, citat de NewsIn. Astfel, in ceea ce priveste preferintele romanilor centralizate de FPTR, turismul intern de Revelion arata ca 104.000 persoane (in scadere cu 23% fata de cei 135.000 turisti de anul trecut) au cheltuit 142,6 milioane lei (in scadere cu 7% fata de anul trecut).
Oferta de locuri de cazare este in continuare mult depasita de cerere, iar situatia este aparent paradoxala: tarifele de pe Valea Prahovei si din Poiana Brasov s-au majorat fata de anul trecut si cu toate acestea, hotelurile si pensiunile vor fi pline de Anul Nou. Acest aspect se justifica prin faptul ca totalul locurilor de cazare disponibile in aceasta zona in hoteluri nu trece de 30.000, in vreme ce numai Capitala are sute de mii de potentiali clienti, de aceea este normal ca, pentru aceasta perioada, sa fie o cerere foarte mare, mai informeaza federatia patronala.
Si in celelalte statiuni montane cererea a fost mare, ajungandu-se la un grad de ocupare de 85 % din capacitatea de cazare. Un alt segment solicitat a fost cel al marilor orase, unde vor petrece trecerea in noul an in hoteluri si in restaurante aproximativ 40.000 turisti, conform datelor federatiei patronale din turism. In turismul rural, vor sarbatori Anul Nou aproximativ 25.000 turisti, care vor cheltui aproximativ 40 milioane lei, estimeaza federatia. Exista si o categorie de turisti care prefera petrecerea Revelionului in Delta Dunarii, insa numarul acestora este cu 50% mai mic fata de anul trecut. La aceste cifre se adauga aproximativ 18.000 de turisti care vor petrece sarbatorile in diferite statiuni balneoclimatice, in scadere cu 18% fata de anul trecut.
De asemenea, aproximativ 13.000 isi vor petrece Revelionul 2008/2009 in strainatate, in scadere cu 38% fata de anul trecut, cand peste 20.000 turisti romani au ales destinatii din afara tarii pentru petrecerea sarbatorilor de iarna. Cele mai solicitate destinatii externe in acest an au fost: Austria, Grecia, Bulgaria, Turcia, Egipt, Franta si Tunisia, mai informeaza sursa citata. Acestia au cheltuit 6,6 milioane euro (in scadere cu 16% fata de anul trecut).
Mai exista si turistii individuali, care nu au apelat la servicii de turism organizat si al caror numar nu poate fi apreciat.
In perioada urmatoare, preturile vor scadea cu aproximativ 30-50%, ceea ce inseamna ca sezonul de iarna se va prelungi pana in luna martie, daca este luata in calcul zapada abundenta cazuta in ultimele zile in toata tara, potrivit datelor federatiei din turism.
Anul turistic 2009 va fi marcat de evolutia crizei economico – financiare, cu repercusiuni negative asupra circulatiei turistice in Romania si a plecarilor romanilor in strainatate, potrivit comunicatului emis duminica de Federatia Patronala din Turismul Romanesc.
In ceea ce priveste estimarile turismului din Romania in 2008, FPTR spune ca acest an poate fi impartit in doua perioade: primele trei trimestre s-au caracterizat printr-o usoara crestere fata de 2007, iar ultimul trimestru este caracterizat de o scadere semnificativa a activitatii raportata la aceeasi perioada a anului 2007.
„In 2008, se constata o crestere cu 3,6% a capacitatilor din structurile turistice cu functiuni de cazare, cresterea cea mai importanta fiind in pensiuni urbane si rurale . Acest fenomen poate fi explicat prin volumul mai redus al efortului financiar necesar investitiilor in pensiuni turistice si cresterii interesului pentru aceasta forma de turism”, potrivit comunicatului FPTR.
Efortul investitional in dezvoltarea si modernizarea structurilor turistice de categorie superioara, ritmul de crestere a capacitatilor in aceste categorii fiind in crestere cu 17,8% la 5 stele, cu 38% la 4 stele si cu 3,5% la 3 stele. S-au redus capacitatile din structurile neclasificate cu 3,3%. In zona infrastructurii turistice, au loc fenomene cu efecte favorabile asupra dezvoltarii turismului in tara noastra, constata federatia patronala.
Privind calatoriile internationale la frontierele Romaniei, acest indicator reprezinta treceri la frontiera care nu intotdeauna se fac in scopuri turistice. Anul 2008 poate fi caracterizat ca un an cu ritm de crestere deosebit a intrarilor de vizitatori straini la frontiera, cresterea fiind de 20% (7.721.741 in 2007 si 9.266.100 in 2008). Sosirile din Europa cresc cu 21% fata de anul precedent, iar cele din Ucu iunea Europeana cresc cu un procent de 21%. Pe tari de provenienta, cresteri importante s-au consemnat pentru: Bulgaria (cu 48%), Ungaria (cu 15%), Italia (cu 14%), Germania (cu 15%), Regatul Unit (cu 13%). S-au mai inregistrat cresteri importane ale sosirilor din Republica Moldova (cu 43%), Turcia (cu 9%), in timp ce sosirile din Ucraina sunt la acelasi nivel ca in anul anterior, mai informeaza FPTR.
„Anul 2008 a fost si din punct de vedere al turismului, al doilea an al apartenentei la Uniunea Europeana. Lipsa oricaror restrictii de calatorie in spatiul comunitar pentru cetatenii romani a mentinut apetitul romanilor pentru calatorii in strainatate in dauna calatoriilor pentru vacante in Romania. Pe de alta parte, am asistat la o crestere semnificativa a sosirilor de turisti din Uniunea Europeana, fapt determinat de dorinta cetatenilor UE de a cunoaste mai bine noii membri ai UE”, mai spun reprezentantii federatiei patronale.
Calatoriile romanilor in strainate au crescut cu 20% (1.097.756 in 2007 si 1.317.600 in 2008), diferenta dintre calatoriile romanilor in strainatate si intrarile de straini in tara fiind de 3,9 milioane persoane. Prin agentii de turism, au plecat in strainatate 730.000 persoane, ceea ce reprezinta 5,5% din totalul plecarilor in strainatate.
Agentiile de turism au inregistrat rezultate inferioare celor din 2007 la actiunile turistice interne, desi numarul turistilor antrenati in astfel de actiuni, per total , fiind cu 4,4 procente mai mare (1.249.240 in 2007 si 1.304 200 in 2008), dar la numarul de turisti -zile, care masoara volumul prestatiilor, se constata o reducere cu 8,7 procente fata de anul anterior.
Actiunile turistice externe au cunoscut o dezvoltare remarcabila, cresterea fiind de 18,9% la numarul de turisti si de 21,7% la numarul de turisti-zile. Principalele beneficiare ale acestor cresteri au fost: Egipt (cu 37,2%), Austria (cu 58%), Turcia (cu 58,4%), Regatul Unit (cu 53,7%), Franta (cu 19,7%), Bulgaria (cu 19,6%). Tarile cu traditie, precum Italia sau Spania, s-au bucurat de mai putin interes din partea romanilor.
„Explicatia cresterii numarului de calatorii in strainatate consta in ameliorarea nivelului de trai a populatiei, in special intarirea clasei de mijloc, dorinta de calatori si a lua contact cu alte culturi si civilizatii, calitatea superioara a serviciilor turistice oferite, libertatea de a calatori in Europa”, potrivit FPTR.