Sari direct la conținut

Romanii din Statele Unite, divizati intre Obama si McCain

HotNews.ro

Cursa pentru Casa Alba este urmarita cu interes si de romanii care traiesc in Statele Unite. Si, la fel cum americanii sunt divizati in preferintele lor, si romanii care locuiesc in SUA oscileaza intre democratul Barack Obama si republicanul John McCain. In timp ce senatorul de culoare este vazut ca „presedintele care va schimba imaginea Americii in lume” si „cel care ii va ajuta pe imigranti”, McCain este perceput ca „omul cu mana de fier care va pune ordine in economie in Irak si Afganistan”. Dintre cei un milion de romani care traiesc in Statele Unite, cateva mii vor vota la 4 noiembrie pentru alegerea noului lider de la Washington.

Ridgewood este o zona din New York populata de irlandezi, mexicani, chinezi sau emigranti din Bangladesh. Aflat in Queens, la o aruncatura de bat de Manhattan, cartierul este si casa catorva mii de romani. Cabinete medicale ale unor medici veniti din Bucuresti sau Oradea si magazine ce vand carnati, varza murata si apa Borsec se gasesc pe strazile din cartier, iar la standurile de ziare poti rasfoi publicatii ale diasporei romane din America.

Unul dintre locurile de intalnire preferate ale romanilor din New York este „Romanian Garden”, aflat in Sunnyside, o alta zona populata de romani. Intr-o seara de sambata, am discutat cu cativa romani despre cursa electorala din statele Unite.

„Obama va castiga fara probleme”, spune Vali, un aradean venit in SUA in urma cu cinci ani. „Are charisma, stie sa vorbeasca si e tanar, spre deosebire de batranul de McCain”, crede el. „Republicanul are in schimb experienta”, e de parere Mihai B., care sustine ca, desi nu urmareste regulat ce se intampla pe scena politica americana, „are incredere in McCain”. Il intreb de ce si imi raspunde ca, „a suferit atat de mult pentru tara asta incat a dovedit ca ii pasa de ce se intampla cu ea”.

Intreb un cuplu trecut de prima tinerete pe cine prefera la Casa Alba. „Amandoi tinem cu McCain”, sustin Elena si Marian Barbu. Cei doi fac parte din generatia de romani emigrata in Statele Unite inainte de 1989. „Am ajuns aici in ’79, venind prin lagarul de azilanti din Austria. Am ajuns la New York cu cate 10 dolari in buzunar si am reusit sa ne facem un rost prin puterile noastre”, declara barbatul, care inca lucreaza ca administrator al unei cladiri din Woodside, o zona apropiata din Queens. „Obama a declarat ca va creste taxele”, intervine si femeia, convinsa ca „republicanii vor repune economia pe picioare”. Ii intreb daca vor merge la vot pe 4 noiembrie si amandoi raspund afirmativ.

Cateva mii de romani americani vor vota la 4 noiembrie

In fata magazinului Baruir, pe Queens Boulevard, l-am intalnit pe John Fratila. Are aproape 60 de ani si poarta la reverul sacoului o insigna cu steagurile roman si american. „Am sa votez cu Obama, fiindca sunt democrat”, spune Fratila, care imi declara ca este „ardelean din tata-n fiu”. „Bunicul meu a ajuns in America la sfarsitul secolului al XIX-lea. S-a intors in Europa ca sa lupte in primul razboi mondial si acolo a si murit. Peste ani, am refacut eu drumul lui”, adauga barbatul. Vreau sa stiu ce crede despre faptul ca americanii sunt foarte aproape sa aleaga un presedinte de culoare si Fratila zambeste: „E inca un lucru care dovedeste cat de democrata e America si ca n-am gresit venind aici”.

Diaspora romana e impartita intre
Obama si McCain
Foto: HotNews.ro

In Astoria, nu departe de Ridgewood, romanii pe care-i intalnesc sunt majoritatea foarte tineri. Cei mai multi nu sunt cetateni americani si nu au dreptul sa voteze in noiembrie, insa discuta la fel de pasionant despre lupta electorala dintre Obama si McCain. „Nu pot vota inca in State, pentru ca nu am decat Green card-ul, insa sper ca Barack Obama sa iasa presedinte”, declara Liviu G., un timisorean venit in SUA in urma cu trei ani, prin programul Loteria Vizelor. „Am si donat 25 de dolari pentru campania democrata”, declara el satisfacut.

Prietenul sau, Mihai din Cluj, e insa de alta parere: „Obama va pierde, caci McCain este mai bine pregatit, are mai multa experienta si e stapan pe el. Va face ordine si in economie si in Irak si Afganistan”. Il intreb daca senatorul de Arizona nu este afectat de asocierea cu liderul actual de la Casa Alba, George W. Bush? „Nu are atata importanta pentru americani. Ei vor pe cineva care sa le redea impresia ca sunt inca puterea numarul unu in lume”. In acest moment, Liviu intervine in discutie: „Degeaba sunt primii, daca imaginea a fost facuta praf de Bush. Aici va trebui sa intervina Obama: sa refaca imaginea Americii, sa nu fim nevoiti sa mergem prin lume cu capul plecat ca suntem americani. Si, in plus, sunt convins ca un democrat ne-ar putea rezolva problemele noua, imigrantilor”.

Potrivit datelor furnizate de Biroul american de Statistica, la recensamantul din 2000, circa 360.000 de persoane au declarat ca sunt de origine romana, iar 136.000 au afirmat ca sunt nascute in Romania. Neoficial insa, pe teritoriul Statelor Unite locuiesc in jur de un milion de romani. Conform aprecirilor unor membri ai comunitatii, cateva mii vor vota in cadrul alegerilor prezidentiale din Statele Unite, de la 4 noiembrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro