Sari direct la conținut

Romanii se numara printre europenii manierati

HotNews.ro

Romanii sunt printre cei mai exigenti europeni, cu ei insisi, in ceea ce priveste bunele maniere.

Cu toate acestea, perceptia pe care o au locuitorii celorlalte tari in care efectuat studiul, despre manierele romanesti, este mai neutra, daca nu chiar mai blanda: romanii nu apar, adevarat, nici in topul celor mai manierati europeni, dar nici in al celor cu mai putine bune maniere, se arata intr-un studiu realizat de Gfk.

  • Poporul american e considerat cel mai prost crescut
  • Patru din zece europeni cvonsidera ca utilizarea telefonului mobil la masa e nepotrivita
  • Turcii si olandezii considera ca o intarziere de 30 de minute la o intalnire e acceptabila
  • Englezii si francezii sunt considerati cei mai maniertai europeni

    Acestea sunt doar o parte dintre constatarile anchetei referitore la bunele maniere, realizata de catre GfK Custom Research Worldwide, pentru Wall Street Journal Europe, in 20 de tari europene si SUA, cu 20.300 de respondenti, in toamna anului trecut.

    Printre alte concluzii generale se evidentiaza si ca cei mai multi locuitori ai Europei de Vest si ai Statelor Unite, intrebati despre conationalii lor, declara despre acestia ca au bune maniere. O alta concluzie: patru din zece persoane considera ca punctualitatea este esentiala cand ne intalnim cu cineva.

    Acelasi procent declara ca bunele maniere cer sa iti inchizi telefonul mobil la restaurant. Iar cea mai mare parte a populatiei investigate accepta ca o gazda sa ceara musafirilor sa nu fumeze in casa, cand fumatul este posibil in exterior.

    Top 5 tari cu cele mai bune maniere. Romanii cred ca nu le au!
    In ce tara traiesc persoanele cu cele mai bune maniere? La aceasta intrebare, vest-europenii (exceptand suedezii si spaniolii), ca si americanii, au desemnat, cel mai frecvent, propria tara.

    Situatia a fost insa diferita in Europa Centrala si de Est, unde mai multe persoane au declarat ca englezii si francezii – mai curand decat proprii conationali – dau dovada, in mod deosebit, de bune maniere, in diverse situatii. Belgienii au fost cei mai siguri pe bunele lor maniere (39%), urmati de elvetieni (38%) si austrieci (34%).

    La polul opus, se pozitioneaza romanii, rezultand ca numai 6% din populatia intervievata in tara noastra auto-apreciaza bunele maniere romanesti. (La acest capitol, doar maghiarii si spaniolii, cu 4% si respectiv 5% sunt mai exigenti cu ei insisi).

    Intr-un clasament general, pe baza raspusurilor din toate tarile, britanicii sunt perceputi ca fiind pe primul loc, atunci cand vine vorba despre bunele maniere: astfel, 16% dintre respondenti au declarat ca persoanele din Marea Britanie au cele mai bune maniere.

    Impartind cel de-al doilea loc, francezii si germanii au fost numiti de 13%, din totalul celor intervievati, in timp ce japonezii au fost desemnati pe locul 3, cu 12% dintre mentiuni, desi ei nu s-au aflat printre cei care au fost chestionati (tabelul de mai jos).

    Pe de alta parte, ca raspuns la intrebarea: in ce tara considerati ca sunt persoanele cu cele mai proaste maniere, pe primul loc a fost desemnata SUA, de catre cei mai multi respondenti, cu o medie generala de 20%. Aceasta opinie a fost impartasita in special de turci (42%), germani (23%), suedezi (22%) si chiar americani (26%).

    Punctualitatea este foarte apreciata, iar romanii sunt … in top!

    Patru din zece respondenti considera ca punctualitatea este esentiala atunci cand ne intalnim cu prietenii, iar alti 25% au apreciat ca este potrivit sa ajungi putin mai devreme la o intalnire. Aceasta este situatia in mod deosebit in tari cum ar fi: Austria (58%), Romania (58%), Rusia (57%) si Italia (56%) (trebuie sa ajunga la timp!).

    In special in Austria, Danemarca, Republica Ceha si Romania, mai ales locuitorii din zona rurala au tendinta de a ajunge putin mai devreme.

    Asadar, doua treimi din totalul respondentilor considera ca este corect sa fii punctual, sau chiar sa ajungi la intalnire putin mai devreme. Apoi, 15% cred ca o intarziere de 5 minute este acceptabila iar un procent destul de considerabil, de 11%, considera ca o intarziere de un sfert de ora poate fi justificata.

    Aceasta, in timp ce doar 3% din respondenti si-ar lasa prietenii sa astepte la locul de intalnire o jumatate de ora. Oricum, aici exista diferente clare intre natiuni.

    Surprinzator, punctualitatea germana pare a fi un mit, cand vorbim despre intalniri intre prieteni, doar 18% dintre germani considerand punctualitatea importanta in aceasta situatie. Totusi, 15 minute este timpul maxim pe care orice german ar fi, el insusi, pregatit sa astepte.

    Turcia si Olanda sunt tarile in care mai mult de 10% dintre respondenti considera ca este acceptabil sa astepti 30 de minute sau mai mult.

    Fara telefoane la masa

    Patru din zece europeni declara ca telefoanele ar trebui inchise in timpul cinei. Vest-europenii si americanii cu varsta peste 50 de ani, au fost cei mai categorici: peste jumatate si-au exprimat opinia conform careia telefoanele ar trebui inchise. In comparatia pe tari, inchiderea telefoanelor mobile este considerata un comportament politicos in Danemarca (65%), Suedia (54%) si Germania (50%).

    In timp ce 25% dintre europeni considera ca este politicos sa preiei apeluri telefonice, dar cu conditia ca acestea sa fie scurte, tot atatia considera acceptabil sa preiei apelul, cu conditia sa iesi, pentru conversatie, afara din local. Acesta este obiceiul mai ales in tarile mediteraneene, ca Franta, Italia si Spania, dar si in Polonia (30%) si Romania (28%).

    Un mic procent, doar 8% din respondenti, au declarat ca este politicos sa lasi mobilul sa sune, fara a prelua apelul. Dar aproape toti au cazut de acord asupra faptului ca nu este politicos sa raspunzi la telefon si sa ai o conversatie de lunga durata la masa.

    Locurile in care fumatul nu este permis

    Exista de asemenea reguli de buna conduita referitoare la fumat, atunci cand suntem invitati la cina. In toate tarile, peste doua treimi dintre respondenti considera acceptabila o regula care interzice fumatul in interior, in conditiile in care se poate fuma in exterior, pe balcon sau in gradina, de exemplu.

    Aceasta atitudine a fost deosebit de ferma printre respondentii din Suedia, Belgia si Elvetia (opt din zece). Exista si tari in care este mult mai mare numarul persoanelor ce sunt de parere ca o gazda nu ar trebui sa interzica musafirilor sa fumeze in intreaga casa.

    Principalii protagonisti ai unor astfel de scenarii sunt grecii (56%), bulgarii (45%) si turcii (39%), in timp ce in alte tari, numai 16% impartasesc aceasta opinie iar 13% considera acceptabil ca o gazda sa interzica fumatul in interior dar si in exterior.

  • Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
    Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
    ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro