ROMATOM: Industria nucleara din Romania sustine proiectul unei noi centrale nucleare in Ungaria, construita cu tehnologie ruseasca
Industria nucleara din Romania sustine proiectul noii centrale nucleare Paks II, Ungaria, avand doua unitati tip VVER- 1200 (tehnologie ruseasca), se arata intr-un comunicat al Forumului Atomic Roman (ROMATOM). Potrivit acestuia, decizia privind realizarea proiectului este cruciala in contextul pregatirii inlocuirii vechilor unitati nucleare VVER-440 Model V213 (patru unitati, fiecare cu capacitate de 500 MW), care urmeaza a fi retrase din functionare in intervalul 2032- 2037.
ROMATOM precizeaza ca la sfarsitul lui 2014, Ungaria a incheiat un contract pentru lucrari de inginerie, procurare si constructie (IPC) pentru realizarea a doua noi unitati nucleare de tip VVER-1200 la Paks, avandu-se in vedere inlocuirea celor patru blocuri vechi, tip VVER-440, care urmeaza a fi retrase din functiune in perioada 2032-2037.
Proiectul este in faza de pre-constructie, in prezent desfasurandu-se activitati pentru autorizare si proiectare. Referitor la acest proiect, Comisia Europeana a inceput in ultima parte a anului 2015 investigatii privind un posibil ajutor de stat, lansand in acest sens o procedura de consultare publica, deschisa pe intervalul 12 ianuarie- 12 februarie 2016.
„Pentru a raspunde tintei Comisiei Europene de reducere cu 40% a gazelor cu efect de sera, industria nucleara din Romania, in consens cu industria nucleara europeana, este pe deplin constienta de necesitatea unui program major de investitii care sa inlocuiasca vechile capacitati de productie, poluante si cu eficienta redusa. Mixul energetic trebuie sa fie o alegere echilibrata prin care diversitatea si neutralitatea tehnologica sa joace un rol semnificativ in atingerea obiectivelor UE – asigurarea securitatii energetice la nivel national si regional, atingerea tintelor de reducere a emisiilor de carbon si mentinerea pretului energiei la cote suportabile pentru populatie. ROMATOM sprijina dezvoltarea noilor unitati nuclearoelectrice de la Paks II si va continua sa sustina proiectele noi de centrale nuclearoelectrice din Europa, care vor utiliza tehnologii nucleare sigure, fiabile si verificate”, a declarat Marius Gheorghiu, Directorul General al ELCOMEX IEA, compania care detine presedintia ROMATOM.
ROMATOM, prin pozitia transmisa Comisiei Europene la data de 12 februarie 2016, in cadrul procesului de consultare publica privind centrala nucleara Paks II din Ungaria, sustine dreptul statelor membre de a-si alege mixul energetic adecvat pentru atingerea tintelor de decarbonizare.
ROMATOM remarca in comunicatul citat securitatea nucleara si fiabilitatea centralelor de tip VVER, acestea functionand in UE in tari ca Bulgaria, Republica Ceha, Finlanda, Slovacia si Ungaria.
Este vorba de tehnologie ruseasca.
In prezent, cele 130 de reactoare nucleare, existente in 14 dintre statele membre, genereaza aproximativ 30% din electricitatea produsa la nivelul Uniunii Europene, reprezentand 50% din electricitatea cu emisii reduse de carbon, la nivelul UE.
ROMATOM s-a constituit la data de 10 ianuarie 2001, cand 14 companii, cu capital privat sau de stat, precum si doua asociatii non-guvernamentale, au decis constituirea Forumului Atomic Roman. In prezent, ROMATOM numara peste 30 de membri.