Romgaz a demarat importurile de gaze naturale pentru asigurarea consumului in zilele geroase
Romgaz a demarat importurile de gaze naturale pentru asigurarea consumului in zilele geroase, a anuntat societatea intr-un comunicat citat de Agerpres.
„Scaderea temperaturii aerului in unele zone din Romania a determinat cresterea accentuata a consumului de gaze naturale. Romgaz asigura productia maxima de gaze naturale din campurile de gaze exploatate, gaze comercializate in principal catre E.ON Romania si Gdf Suez Romania, livrand clientilor sai la nivelul contractelor incheiate cu acestea”, a precizat purtatorul de cuvant al SNGN Romgaz, directorul general adjunct SNGN Romgaz, Lucian Stancu, in documentul mentionat.
Acesta a precizat ca Romgaz a demarat importurile de gaze naturale, de sambata, 28 ianuarie 2012, desi nu are competente in echilibrarea pietei de gaze naturale din Romania.
Sucursala de Inmagazinare Gaze Naturale din cadrul Romgaz, operatorul depozitelor de inmagazinare, a pus la dispozitia proprietarilor de gaze din depozite capacitatea maxima de extragere a gazelor naturale.
Conform datelor Romgaz, la finele ciclului de inmagazinare (octombrie 2011) stocurile de gaze din depozitele de Romgaz au fost realizate la nivelul capacitatii maxime a acestora.
ANM a emis, sambata, o atentionare Cod Galben de temperaturi extrem de scazute, valabila pana pe data de 3 februarie, in 37 de judete, inclusiv municipiul Bucuresti. Potrivit sursei citate, in intervalul 28 ianuarie – 3 februarie a.c., va fi Cod Galben de ger in Moldova, Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Transilvania si Maramures, minimele incadrandu-se, pe arii extinse, intre -25 si -15 grade Celsius.
Conform datelor centralizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), consumul de gaze naturale in Romania a totalizat 133,228 milioane MWh, in primele 11 luni din 2011, fiind mai mare cu circa 4,44% fata de cel din perioada similara a anului precedent, care s-a cifrat la 127,557 milioane MWh.
Productia interna de gaze naturale ce intra in consum a reprezentat, in noiembrie 2011, 82,03% din totalul surselor, primii doi producatori (Romgaz si Petrom) acoperind 98,32% din aceasta sursa.
Importul ce a intrat in consum a reprezentat diferenta, respectiv 17,97%. Primii trei importatori – furnizori interni – au realizat impreuna 59,46%.
Pretul gazelor naturale din import a fost, in noiembrie, de 483 dolari/1.000 mc (146,31 lei/MWh), in crestere, in dolari, fata de pretul din luna anterioara, care a fost de 479 dolari/1.000 mc (141,61 lei/MWh).
Premierul Emil Boc a declarat, sambata seara, la finalul dezbaterilor din cadrul Comandamentului de Iarna intrunit la Ministerul Administratiei si Internelor, in conditiile in care Administratia Nationala de Meteorologie a emis Cod galben de ger, ca sambata si duminica nu vor fi probleme in alimentarea cu gaze, indiferent de cat de scazute vor fi temperaturile de afara si ca situatia este sub control.