Sari direct la conținut

Romgaz a incheiat noi acorduri petroliere in locul celor expirate in ultimii 12 ani. Acordurile trebuie aprobate si de Guvern

HotNews.ro
Romgaz, Foto: AGERPRES
Romgaz, Foto: AGERPRES

Romgaz a anuntat ca a incheiat, pe 9 iunie, cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), noi acorduri petroliere in locul celor expirate in ultimii 12 ani. „Acordurile semnate vor fi supuse ratificarii Guvernului Romaniei. Avem toata increderea ca membrii guvernului si Guvernul Romaniei in ansamblul sau vor sprijini acest demers, care contribuie, de altfel, la realizarea securitatii energetice a Romaniei”, se arata intr-un comunicat al Romgaz HotNews.ro a atras atentia, recent, ca Romgaz functioneaza, de mai multi ani, cu jumatate din acordurile petroliere expirate.

Pentru un numar de zacaminte comerciale de gaze naturale guvernate de acorduri petroliere, volumul initial de rezerve dovedite a fost marit ca urmare a lucrarilor de investitii executate. In consecinta, durata necesara pentru valorificarea acestora este mai mare decat cea estimata initial (care era mult sub limita legala de 30 de ani prevazuta in Legea Petrolului nr.238/2004).

Cadrul continuarii operatiunilor petroliere a fost conferit, cu respectarea legislatiei in vigoare, de Incheierile si avizele anuale de exploatare eliberate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM).

De altfel, reprezentantii ROMGAZ au fost in contact permanent si constant cu ANRM si celelalte autoritati implicate pentru rezolvarea, de o maniera definitiva, a situatiei aparute, paradoxal, datorita rezultatelor foarte bune obtinute in procesul de stopare a declinului de productie prin reabilitarea productiei zacamintelor mature.

Astazi, 09 iunie 2016, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. si ANRM au incheiat etapa finala a demersurilor necesar a fi efectuate si au semnat noile acorduri petroliere, care vor guverna exploatarea rezervelor dovedite identificate suplimentar. Acordurile semnate vor fi supuse ratificarii Guvernului Romaniei. Avem toata increderea ca membrii guvernului si Guvernul Romaniei in ansamblul sau vor sprijini acest demers, care contribuie, de altfel, la realizarea securitatii energetice a Romaniei. S.N.G.N. ROMGAZ S.A. asigura toate entitatile interesate ca intotdeauna isi va indeplini obligatiile care deriva din programele de lucrari asumate, ca va derula toate procedurile si formalitatile necesare pentru respectarea prevederilor acordurilor petroliere si a legilor in vigoare„, se precizeaza in comunicatul Romgaz.

Reamintim ca jumatate din acordurile de exploatare petroliere incheiate intre Romgaz si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) au expirat treptat, din 2004 pana in prezent, fara a mai fi prelungite conform legii. Romgaz a ajuns in situatia de a exploata gaze naturale, in baza unor acorduri expirate, riscand sa-i fie sistata activitatea petroliera pe mai multe perimetre.

In unele perimetre cu acorduri expirate au fost descoperite gaze peste estimarile initiale. Insa, pentru a putea fi exploatate in continuare, era necesara prelungirea acordurilor prin Hotarari de Guvern.

Hotararile de Guvern nu au fost emise si, astfel, Romgaz a exploatat gaze, chiar daca acordurile petroliere erau expirate.

In prospectul de listare a Romgaz pe bursa se atragea atentia ca Romgaz poate ajunge in situatia de a pierde drepturile de concesiune, in lipsa acestor hotarari de Guvern.

Prelungirile trebuiau aprobate de Guvern pana in termenele la care au expirat acordurile. Guvernul nu putea aproba prelungiri retroactiv.

Conform legii petrolului, activitatea petroliera in cazul perimetrelor cu acorduri expirate ar fi trebuit sistata, iar zacamintele in cauza ar fi trebuit scoase de catre ANRM la licitatie. Acest lucru nu s-a intamplat.

Pentru a da o oarecare forma de legalitate activitatii Romgaz in cazul exploatarilor cu acorduri expirate, Parlamentul a aprobat in toamna anului trecut Legea 228/2015. Aceasta permite Romgaz sa isi continue operatiunile petroliere in baza unor programe avizate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM). Mai permite aprobarea incheierea unor acorduri in situatiile in care acestea sunt expirate, fara ca organizarea de licitatii, asa cum prevede Legea petrolului. Practic, Parlamentul a permis continuarea activitatii pe niste perimetre, pe care ANRM ar fi trebuit sa le scoata la licitatie, in conditiile expirarii acordurilor.

Insa, in continuare, este nevoie de Hotarari de Guvern in cazul acelor perimetre cu acorduri expirate. Ramane de vazut daca Ministerul Justitiei ar aviza hotarari de guvern care sa prevada incheierea unor acorduri petroliere pentru niste perimetre care nu au fost scoase la licitatie.

Reprezentanti ai Romgaz spun ca nu au fost aprobate Hotarari de Guvern din cauza ca s-au tot schimbat ministrii energiei. Ministerul Energiei spune ca Romgaz nu a facut demersurile necesare prelungirii acordurilor.

Pentru mai multe amanunte, citeste Gigant energetic romanesc, intr-o situatie greu de imaginat: Romgaz functioneaza cu acorduri de exploatare petroliera expirate

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro