Sari direct la conținut

Romgaz: Dinu Patriciu vrea nationalizarea afacerilor cu gaze din Romania

HotNews.ro

Dinu Patriciu vrea sa fie luate cele 200 de licente cu care opereaza Romgaz dupa principiul nationalizarii – este replica celor de la Romgaz la declaratiile omului de afaceri potrivit carora licentele trebuie luate de la compania de stat si scoase la licitatie. Lucian Stancu, director adjunct la Romgaz a explicat la “Discutia Saptamanii” difuzata de Hotnews.ro-BBC ca Romgaz are contracte, pentru 130 de licente, incheiate pe o perioada de 30 de ani. Patriciu declarase ca nu are nici un interes personal pe piata de gaze, insa Romgaz sustine ca omul de afaceri s-a aratat interesat de depozitul de la Margineni.

• „În gaze nu există o piaţă”, susţine deputatul PSD Iulian Iancu, fost secretar de stat în ministerul economiei. El spune că cererea este atât de mare încât chiar dacă ar exista competiţie nici un producător de gaz nu va reduce pretul.

• Iancu pledeaza pentru strangerea relatiilor comerciale cu Rusia astfe incat Romania sa poata obtine un pret mai mic la gaze, in prezent fiind cel mai mare din Europa (370 de dolari mia de metri cubi).

• “Petrom a presat să aiba pretul cel mai mare pe care-l poate obtine”, a declarat Lucian Stancu, director adjunct la Romgaz. El admite însă că nici unul dintre producători nu are pierderi şi „nu a avut de ani de zile”.

• Gazul este parte a unui sistem energetic, explică directorul adjunct al Romgaz. Stancu arage atenţia că gazul romanesc este de patru ori mai ieftin decat curentul electric, ceea ce va duce la o marire de pret in continuare.

• Deputatul PSD Iulian Iancu spune ca „primul ministru a facut o greseala cand s-a angajat, acum trei ani, in fata Comisiei Europene sa respecte un calendar pe care singur si l-a impus”.

Rep: Il avem la telefon pe domnul Lucian Stancu, director adjunct la Romgaz, cand si cu cat va mai creste pretul gazelor, ca factura a ajuns un cosmar dupa ultima majorare cu 8,5 procente?

LS: Este foarte greu sa va raspund la intrebarea pe care mi-ati pus-o dvs. Este foarte greu. Noi aplicam pretul care este pretul recomnadat, anuntat de Autoritatea de Reglementare in domeniul energiei si incercam sa mentinem acel pret atata timp cat el nu este modificat de aceasta autoritate.

Rep: Dar, domnule Stancu, daca vor fi scoase la licitatie cele 200 de licente detinute de Romgaz, si monopolul detinul de companie va fi desfiintat, se poate ca preturile sa fie mai mici la gaze?

LS: In primul rand nu stiu daca e vorba de licente si de 200, cred ca e vorba de acordurile individuale de concesiune pe care le are Romgaz-ul incheiate cu ANRM – Autoritatea Nationala de Resurse Minerale..

Rep: O sa avem timp sa explicam exact ce inseamna aceste 200 de acorduri individuale, cum le ziceti, dar va propun, domnule Stancu, sa ascultati ceea ce a declarat domnul Dinu Patriciu pentru BBC si Hotnews. Ramaneti, va rog, la telefon.

Patriciu: Romgaz trebuie desfiintat

DP: in aceasta industrie, nu cel care produce sau detine tevile, ci cel care detine robinetul poate face profit.

Rep: Bun. Vreti sa aveti robinetul?

DP: Nu, in ceea ce ma priveste nu vreau sa am nici un robinet. Ma gandesc la tara mea. Si ma gandesc la oamenii care astazi, consumatori privati sau industriali, platesc pentru gaze un pret exorbitant.

Rep: Dar cand ati declarat ca privatizarea celor 200 de licente detinute de Romgaz ne-ar face sa devenim un depozit pentru aceasta zona, v-ati gandit si la KazMunayGaz ca facand parte dintr-un eventual proiect?

DP: Daca as fi avut vreun interes in aceasta privinta probabil ca taceam, asa cum poate ati putut observa din modul in care fac afaceri ca de obicei vorbesc despre ele dupa ce le fac. Probabil ca daca as fi avut un interes n-as fi facut aceasta declaratie. Nu am nici un interes si tocmai de aceea am facut-o. Proiectul Nabucco a fost imaginat acum vreo 10-12 ani, intr-o cu totul alta geografie politica. Atunci cand singurul traseu care parea sigur al unei conducte dinspre Asia Centrala catre Europa trecea prin Turcia. Astazi realitatea politica, geografia politica este cu totul alta si s-ar putea alege o ruta mult mai scurta, cu o mie de kilometri mai scurta. Nu inseamna insa ca as avea eu sau partenerii mei kazahi vreun interes. Pentru ca deocamdata nu exista nici o conducta transcaspica

Rep: Pot sa va redau exact declaratiile dvs, spuneati asa: “in centrul discutiilor este dependenta Europei de Rusia. Acum se incearca sa se gaseasca trasee alternative la Rusia. Iar drumul din Baku, prin terminalul petrolier Batumi” – unde KazMunayGaz tocmai a facut o achizitie – “pana la portul romanesc Constanta este unul din ele”.

DP: Este perfect adevarat.

Rep: Daca asta se intampla, achizitionarea unor depozite in Romania are sens. Iertati-ma, dar putem observa asta.

DP: S-ar putea sa faca sens, dar nu inseamna ca suntem noi singurii care ar putea cumpara.

Rep: E adevarat.

DP: Ceea ce este impotant astazi nu este acest lucru, ci demonopolizarea pietei. Eu despre asta am vorbit.

Rep: Si mai spuneati asa: sa i se ia licentele, referindu-va la Romgaz, sa fie scoase la licitatie si trimisi la plimbare deoarece consuma banul public. Cand spuneati ‘trimisi la plimbare’ va refereati la directorii Romgaz, la angajatii Romgaz?

DP: Nu, ma refeream la aceasta institutie, intreprindere, corporatie de stat, cum doriti s-o numiti, care este absolut inutila.

Rep: Adica hartiile, licentele de pe masa lor, cu care ei opereaza, spuneti dvs, trebuie luate si puse pe masa unor companii private.

DP: Nu, trebuie scoase la licitatie

Rep: Scoase la licitatie, trecand prin licitatii, luate de acolo si puse pe masa unor companii provate.

DP: Categoric.

Rep: Asta inseamna desfiintarea acestei institutii de stat numita Romgaz.

DP: Asa m-am si exprimat. In ceea ce priveste solutia pe care am dat-o, ea, asa cum va spuneam, n-are nici un fel de legatura cu vreun interes personal.

Romgaz: Patriciu a vrut in 2006 sa intre in afacerea de depozitare de la Margineni

Rep: Ati auzit, domnul Patriciu a negat ca ar avea vreun interes pe piata gazelor. Domnul director de la Romgaz a spus ca omul de afaceri e interesat de depozitul de la Margineni. Domnule Stancu, cum e pana la urma?

LS: Ceea ce va pot spune e ca Rompetrol si Romgaz au incheiat un memorandum de intelegere in 2006 cred, care avea ca obiect depozitul de la Roman-Margineni.

Rep: Dar ce prevedea acest memorandum, ce continea el?

LS: Era un memorandum de intelegere care presupunea exact ce v-am spus: intocmirea unui studiu de fezabilitate pe afacerea depozit de inmagazinare la Roman Margineni. Deci era un acord de confidentialitate incheiat, cum e normal sa fie in orice afacere sau intelegere in care trebuia sa existe un schimb de date intre parti, se mentiona in memorandumul de intelegere ca dupa intocmirea studiului Romgaz-ul isi rezerva dreptul de a alege modul in care va fi dezvoltat proiectul si cu cine.

Rep: Studiul s-a incheiat in cele din urma sau nu?

LS: Nu, nici nu s-a inceput.

Rep; Domnule Stancu ati putea sa ne explicati ce inseamna de fapt cele 200 de licente despre care domnul Patriciu spune ca ar fi bine sa fie scoase la licitatie? Adica la ce folosesc ele?

LS: Cred ca nu este vorba de licente, este vorba de acordurile individuale de concesiune, nu sunt 200, sunt 132, pe care le are incheiate Romgaz-ul cu Agentia Nationala de Resurse Minerale, plus inca 6 pentru depozitele de inmagazinare si eu cred ca daca discutam despre transformarea a 132 de depozite, adica de zacaminte productive in depozite, trebuie sa ne gandim de unde aducem 6 miliarde de metri cubi de gaz pe an ca sa inlocuiasca productia din cele 132 de zacaminte.

Rep: Poate domnul Patriciu are de unde sa aduca, are o companie destul de mare de gaze.

LS: Atunci se pune intrebarea la ce pret vor fi aduse. Daca transformam 132 de perimetre, de zacaminte, in depozite trebuie sa ne gandim de unde aducem 6 miliarde de metri cubi pe an care sunt produse acum din aceste zacaminte

Rep: Adica dvs. spuneti ca gazul s-ar scumpi daca s-ar intampla asta?

LS: Daca transformam toate in depozite in mod cert gazul s-ar scumpi.

Rep: Adica privatizarea acestor acorduri individuale de concesiune, cum le spuneti, ar duce la scumpirea gazului. Asta inteleg.

LS: Nu-i vorba de asta. M-am referit la transformarea zacamintelor in depozite.

Nationalizam liceentele Romgaz, sau cum le luam?

Rep: Asta vrea domnul Patriciu, sa transforme zacamintele in depozite?

LS: Nu stiu, dar am auzit in discutia pe care ati avut-o cu dansul inregistrata ca era vorba si de depozite si de transformarea zacamintelor in depozite. Da, pot fi transformate anumite zacaminte, nici nu pot fi transformate toate 132, nu o sa se poata transforma in depozite toate, fiindca tehnic n-o sa se poata realiza. Dar problema e alta. Ce a zis domnul Patriciu si probabil asta ati vrut sa ma intrebati, ce-a zis domnul Patriciul sa se ia licentele Romgazului si sa scoata la licitatie.

Rep: Exact.

LS: Sa se ia licentele Romgazului, respectiv sa se rezilieze acordurile de concesiune, eu cred ca este o incalcare a legii petrolului in primul rand. Fiindca nu ne putem juca, vrem astazi ceva si luam ca vrem, nationalizam sau cum le luam?

Rep: Dar cum se incalca legea petrolului, ce articol, ce prevedere, mai precis.

LS: Este foarte clar mentionat in lege conditiile in care pot fi retrase acordurile de concesiune, sau pot fi retrase drepturile de exploatare intr-un perimetru pentru care s-a incheiat un accord de concesiune. Deci acordul de concesiune, ca sa se inteleaga mai bine, e un contract de arenda. Statul, prin ANRM, mi-a arendat mie, mi-a dat dreptul sa exploatez bogatiile tarii, respectiv gazul natural.

Rep: Adica, sa inteleg ca ceea ce solicita, ceea ce vrea domnul Patriciu e ilegal?

LS: Daca luam in sensul pe care l-a spus dansul sa-l luam, nu stiu cum se pot lua. Deci aici e o intrebare. Maine ne trezim ca vrem sa luam pamantul inapoi sau vrem sa luam daca se construiesc autostrazi si se dau in concesiune, poimaine zicem dom’le, le luam inapoi si le dam la altcineva

Rep: Romgaz pe cati ani are incheiate contractele?

LS: Contractele se incheie pe 30 de ani. Si nu numai Romgaz are asa, toate companiile care opereaza in Romania, si nu este numai Romgaz. De ce nu zice domnul Patriciu sa luam inapoi concesiunile de la PETROM si sa le vindem din nou pe bucati.

Patriciu mai are de asteptat cam 20 de ani

Rep: Si cand au fost incheiate aceste contracte, adica cand ar expira ele?

LS: Cred ca mai sunt vreo douzeci si ceva de ani.

Rep: Adica douzeci si ceva de ani dl. Patriciu ar trebui sa mai astepte.

LS: Da, daca Romgazul nu renunta la anumite perimetre din proprie initiativa, fapt care s-a intamplat si anul trecut, fiindca ca sunt perimtere care noi consideram ca nu prezinta interes pentru Romgaz sau pentru Petrom, fiindca si Petrom-ul a fost in aceeasi situatie. Le-am dat inapoi Agentiei si agentia a organizat o noua runda de licitatie la care a putut sa participe oricine.

Rep: Ca toti cei care ne asculta sa inteleaga si mai bine, un astfel de contract, domnule Stancu, cam cat valoreaza? Cati bani face ca sa exploatezi gazul din pamant?

LS: Stiti cum e? E un proces de licitatie, te duci la ANRM si depui o oferta. Tu zici dom’le daca iau perimetrul care mi l-ati propus, eu sunt de accord sa investesc sau ma oblig, mai bine zis, sa investesc o anumita suma de bani, si e vorba de milioane de dolari, si iti garantez o productie de atata. Si din productia respectiva statul ia redeventa, cota parte din orice metru cub de gaz produs in Romania se plateste redeventa pentru el. Si in situatia aceasta nu este numai Romgazul, este si Petrom-ul exact in aceeasi situatie, sunt si toate companiile producatoare mici care mai sunt pe piata in Romania. Fiindca nu numai Romgazul si Petrom-ul opereaza pe piata. Din punctul asta de vedere eu nu consider ca pe piata din Romania este un monopol al Romgaz-ului.

Rep: Dar cine mai e, in afara de Romgaz?

LS: Deci Romgaz, Petrom care are mult mai multe perimetre decat Romgaz si poate ca va fi mai interesat Petrom-ul decat Romgazul , mai este Amrom care are – din cate stiu eu – mai mult de 11 perimetre, 11 zacaminte pe care are acorduri de concesiune, este Wintershal, mai sunt o gramada de companii mici care au unu, doua, trei zacaminte concesionate. Unele chiar anul trecut au semnat acordurile de concesiune.

Romgaz: Petrom a facut presiuni tot timpul ca sa aiba preturi mai mari

Rep: Cum se face atunci ca desi exista competitie, eu nu am auzit in ultima vreme ca pretul gazelor sa scada, domnule Stancu?

LS: Ati auzit sa creasca, tot din cauza competitiei, fiindca Petrom a facut presiuni tot timpul sa aiba preturi mai mari si cred ca pozitia aceasta ar avea-o oricare companie care ar fi concesionara pe un astfel de perimetru.

Rep: Cum adica a facut presiuni Petrom sa aiba preturi mai mari? Nu inteleg…

LS: Nu va ganditi ca cel care ia chiar la o licitatie un perimetru vrea sa vanda gazul mai ieftin, El vrea sa-l vanda la pretul maxim la care poate sa-l vanda pe piata. Oricine ar fi el: Petrom, Romgaz, alta companie straina. Credeti ca daca se scot cele 132 de zacaminte ale Romgazului la licitatie cei care o sa le castige nu vor incerca sa vanda la pretul cel mai mare posibil?

Rep: Nu stiu, domnul Patriciu asa sustine. Ce ziceti dvs. acuma seamana a cartelizare pe piata.

LS: Nu este vorba de o cartelizare, de ce?

Rep: Pai daca toti vand sus, si niciunul nu coboara pretul ca sa vanda mai mult, asta asa suna: cartel.

LS: Nu, e vorba de piata. Conform legii petrolului, daca este sa ne intoarcem la lege, gazele pot fi vandute oriunde.

Rep: Ramaneti, va rog, la telefon. Domnul deputat PSD Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrie si Servicii din camera Deputatilor ar putea sa ne lamureasca. Domnule Iancu, ce spune domnul Stancu e OK?

II: Sunt lucruri pe care le-a subliniat bine domnul Stancu, sunt insa lucruri pe care trebuie sa le lamurim. As pleca insa de la ….

Rep: Dar asta cu toti vand scump si ca asa cere piata, eu n-o inteleg.

II: N-avem piata. In gaze, spre deosebire de energie sau de petrol, nu exista piata.

Rep: Cum nu exista piata, domnule Iancu?

II: Exista un monopol care se exercita din pacate…

Iulian Iancu (PSD): Premierul a facut o greseala cruciala in februarie 2005

Rep: Piata exista, eu sunt consumator de gaz, industria e consumatoare de gaz, vasazica cerere pe piata este.

II: Iar oferta este sub nivelul cererii. Si atunci producatorul si in speta, iata, Petrom-ul subliniat, a putut sa ceara cat a vrut el. Si de ce a cerut, e din cauza executivului. Primul ministru a facut o greseala cruciala in februarie 2005 cand nesttind cum sa-si justifice pozitia in fata celor de la Bruxelles, la prima lui vizita la Bruxelles, atentionat fiind de faptul ca trebuie neaparat sa redeschisa capitolul 14 pentru a diminua preturile, la vremea respectiva va reamintesc ca era undeva intre 60 si 80 de dolari pretul gazelor naturale din productia interna, atunci i s-a spus ca nu poate sa redeschida si ca trebuie, mai mult, sa-si alinieze preturile la preturile europene. In aceste conditii n-a facut altceca decat sa se supuna, ca n-au stiut sa aiba replica si s-a angajat intr-o crestere dupa un tabel pana prin anul 2009. Si atunci a acordat din buzunar, fara nici o legatura cu costurile. Iata ce spune producatorul astazi: domnule eu nu cer pret, mie mi s-a impus pretul, sau mi s-a stabilit pretul de catre Autoritatea de Reglementare. Cum i s-a stabilit? Pe baza acelui tabel, stabilit de catre Guvern, impus de catre Guvern Autoritatii de Reglementare. Iar Autoritatea de Reglementare ce-a facut: i-a spus producatorului Romgaz: vezi ca iti cresc preturile cu 25% in acest an, fara nicio legatura cu costurile lui. Cand il intrebam astazi pe Petrom ce legatura a avut ultima crestere, Petrom-ul a spus public “dar n-am cerut o ultima crestere”.

Rep: Ma intorc la domnul Stancu de la Romgaz. Domnule Stancu, din ce spune domnul Iancu se intelege ca Romgaz ar fi putut sa nu creasca preturile,si sa nu fie in pierdere. E adevarat?

LS: Dar nu numai Romgaz, ar fi putut si Petrom sa nu creasca preturile si sa nu fie in pierdere.

Rep: Cresterea asta de 8,5% era necesara din punct de vedere al Romgaz-ului? Adica, daca nu crestea Guvernul preturile cu 8,5%,dvs. intrati pe pierderi?

LS: N-a fost vorba de pierderi niciodata la Romgaz in ultimii ani. Deci nu cred ca era vorba sa intram pe pierderi. Domnul Iancu a subliniat foarte clar: producatorii n-au solicitat o crestere de pret a gazului, nu s-a dus nimeni dintre producatori nicaieri sa zica dom’le vrem pretul asta ca daca nu ni-l dati noi nu mai putem trai. Deci daca este sa discutam de o piata, eu cred ca ar trebui sa discutam de o piata a energiei, nu de o piata a gazelor naturale. Si acolo toate formele de energie trebuie sa fie competitive. Daca de maine populatia ar trebui sa se incalzeasca cu curent electric in loc de gaze, ar fi o problema si mai mare decat este acum. Nimeni nu zice nimica cand plateste curent, o forma de energie, aceeasi energie de patru ori mai scump,. Dar in schimb daca creste cu 5% pretul la energia ieftina toata lumea face un cap de tara.

Rep: Dar stiti ce spune domnul Patriciu, ca l-ati auzit de fapt: deschizandu-se piata asta si mai mult, competitia va fi si mai mare si atunci, in mod natural, preturile vor fi si mai mici.

LS: Dar v-a spus domnul Iancu inainte, nu este o piata. Cum sa fie preturile mai mici cand etalonul este pretul de import.

Rep: Ne intoarcem la domnul deputat PSD Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrie si Servicii din Camera Deputatilor. Pai situatia asta nu era si cand a fost PSD la guvernare?

II: Nu era.

Rep: Cum nu era?

II: Si am sa va spun…depinde acum la ce aspecte va referiti. Ma refer la pret. Putem sa plecam de la pret…

Rep: E aberant.

II: Da,da,da…dar sa discutam si aberatia sa discutam si preturile.

Iancu: Patriciu confunda Romania cu un robinet

Rep: Aberatia as prefera s-o discutam. Era pe vremea gvernarii PSD?

II: La vremea respectiva noi, si inca o data va repet, piata in gaze nu exista. Atata timp cat ai o cerere mai mare decat oferta, vei avea in permanenta o presiune din partea celui care cere si o presiune de pret din partea celui care ofera. In speta, in cazul nostru, noi oferim doar 70%, putin peste 70%, deci ne mai trebuiesc continuu inca 30%, sau 36-40% si in aceste conditii daca nu exista o autoritate in aceasta tara, sa mentina acest control in asa fel incat sa-l coreleze cu gradul de suportabilitate, vom avea parte de voci ca ale domnului Patriciu, exact pe fundalul asta de nemultumire crasa populara, din partea intregii populatii a Romaniei si sa vina cu o aberatie care il trasforma din asa zisul architect al managementului energetic in statutul de instalator, care confunda Romania cu un robinet si din pacate de data asta il vad si facand afirmatii de-a dreptul mincinoase. Cand a fost vorba de KazMunayGaz spunea adevar prin omisiune. Acuma este de-a dreptul minciuna, si chiar un comportament cinic fata de populatia Romaniei pentru ca vine si ne spune ca trebuie luate cele 200 de licente. O aberatie si in aceeasi masura si o ineptie, pentru ca licenta nu poate fi luata unui operator, in cazul nostru, Romgaz-ului. Doi, nu poti sa speri vreo secunda ca vei avea vreo reducere de pret daca scoti la licitatie aceste acorduri de concesiune, niciodata. Pentru ca cel care vine si investeste primul lucru pe care-l va cere va crea presiune pentru a majora pretul si avand palierull continuu pretul de import, va creste pretul nu va scadea. Exclus sa scada.Este a doua minciuna, a doua aberatie.

Rep: Dar, ma intorc la prima aberatie. Prima aberatie fiind si pe vremea guvernarii PSD. De ce n-ati rezolvat-o atunci?

II: Dar la care din ele va referiti concret?

Rep: La aberatia ca Romgaz vinde si poate sa vanda ieftin si Guvernul vine si spune, nu, trebuie sa vindeti gazele astea mai scump.

II: Ei, aici gresiti. Pentru ca n-a fost cazul in perioada respectiva. Pentru ca vreau sa va amintesc, in perioada respectiva, gazele din produictia interna erau 61. Astazi sunt 196. Deci de trei ori mai mult in trei ani. Puteti sa va imaginati cam ce aberatie s-a putut intampla in ultimii trei ani? Ei, acuma faptul ca s-a spus aici ca noi am, negociat acest sistem. Va rog sa cautati in Tratatul de aderare la Uniunea Europeana, nu veti gasi un cuvant, un rand ca s-ar fi negociat asa ceva. Nu veti gasi si n-o spun eu, a spus-o comisarul Orban al nostru, in conferinta de presa.

Romgaz este strategic pentru Romania

Rep:Stai putin, stati putin. Negocierile de aderare au fost incheiate sub PSD. Negociator a fost domnul Puscas. In materie de gaze ce s-a negociat?

II : S-a negociat explicit programele PSAL angajate in ’99-2000, va repet, in care Romania era obligata sa treaca la privatizarea, atentie, obligatorie a Petrom-ului, a societatilor de distribuite gaze, energie electrica, iar in 2001 ni s-a trecut explicit sa privatizam si Romgaz.

Rep: Sa privatizati si Romgaz.

II:…si Romgaz. N-am vrut sa facem acest lucru iar eu personal am plecat din negocieri, in ultima etapa, cand era videoconferinta cu Washington. Ni s-a scos aceasta ultima mentiune si presiune creata pe noi la vremea respectiva. Iata ca Romgazul astazi este salvat, nu e privatizat. Si este extraordinar de important pentru ca el este strategic pentru Romania. Iar o afirmatie ca a domnului Patriciu cred ca il va costa mult de aici incolo in gestiunea aportului lui si interesul fata de popor asa cum a zis, tinand seama ca ar putea sa-l intereseze vreodata poporul roman. Revin, atunci acestea au fost conditionalitatile, Guvernul nu putea sa dea inapoi, mai ales ca era si acuzat ca e un guvern comunist care precis va incerca sa reintegreze tot ce a incercat si a separat Berceanu la vremea respectiva.

Rep: Deci, stop. In materie de gaze spuneti ca n-ati avut nici un angajament in ce priveste privatizarea sau cresterea preturilor…

II: Dimpotriva, am refuzat privatiarea pentru Romgaz. Iar in ce priveste preturile, va reamintesc ca preturile la vremea respective erau intr-o corelatie directa, preturi-costuri, si se acorda acea marja pentru care eram tot timpul acuzati, ca operatorul trebuie neaparat privatizat pentru ca nu are fondurile de investitii, aceasta era teza cu care eram acuzati continuu. Dati-le la privatizare, ca n–au fondurile de investitii pentru a se dezvolta. Iata aberattia unde s-a ajuns, ca astazi Romgaz-ul declara 224 de milioane… E adevarat ca declara datorita…

Rep: Profit.

II: profit net. Dupa ce observam ca guvernul i-a dat fara ca el sa ceara in fiecare an o crestere de 25%.Acestea sunt aberatiile care s-au petrecut datorita unei guvernari neprofesionsite si oricum neperformante. Dar merg mai departe…

Cresterea preturilor trebuie sa tina cont de gradul de suportabilitate al populatiei

Rep: Dar ce putea, domnule Iancu, sa faca Guvernul Tariceanu? Ce putea obtine in plus de la Uniunea Europeana care acuma cere Romaniei sa-si alinieze preturile din productia interna la gazele importate?

II: Haideti sa va spun. Primul lucru, sa coreleze cererea pe care a facut-o Uniunea Europeana de aliniere a preturilor cu gradul de suportabilitate al populatiei. Uniunea Europeana a facut bine, din punctul ei de vedere, s-a gandit asa: daca astia isi vor mentine preturi de 80 de dolari la gaze, vor delocaliza ramuri industriale si se vor duce cum a venit Nokia la Cluj si atunci vom avea pierderi, vom ramane cu someri in tarile noastre si trebuie sa-i obligam, usor-usor, sa-si creasca. De accord, dar eu fac acest lucru tinand seama de gradul de suportabilitate al populatiei. Or la noi salariile sunt de 20 de ori mai mici. NU pot, eu daca sunt un govern responsabil, nu pot sa spun nu mai cresc, nu mai cresc din productia interna, pentru nimic in lume. A, am o problema cu gazele de la rusi, ca mi le dau cele mai mari, pai, da, dar asta e problema mea externa…

Rep: Da, dar aici spuneti pana la capat. Si mai avem o problema cu legile concurentei ca suntem in UE din 2008.

II: Ati vazut, iata inca un resort…

Rep: Pai dvs. cum veniti si spuneti ca dom’le, noi daca eram la putere negociam nu stiu cati ani

II: Stiti la ce negociere ma refer? Ma refer odata, gradul de suportabilitate este obligatoriu. Eu nu pot sa impovarez populatia peste gradul de suportabilitate. De maine daca mai cresc cu o suta de dolari mai poate cineva sa plateasca in Romania? Nu mai poate nimeni. Si atunci…

Rep: Argumentul asta bate legile concurentei?

II: Evident, evident…

Rep: Poti sa vinzi la nesfarsit sub pret?

II: Vreau sa va spun un lucru, ceea ce ni s-a spus continuu din ’90 pana astazi, piata este singura care regleaza, si cred ca sunteti de acord ca ati auzit aceasta sintagma, vreau sa va spun ca am auzit-o acum la Congresul Mondial al Energiei la Roma spunandu-se explicit: piata nu poate sa faca fata singura la aceste provocari. Trebuie sa fie si o interventie de natura strategica. Si am vazut-o. iata ce se intampla cu toata Europa, daca nu are o voce comuna si nu isi incheie acum tratatul, vom fi in continuare o piesa de joc, instrument politic in mana rusilor, iata exercitat sistematic ba pe uraineni, ba in relatia Kosovo cu Serbia, ba in relatia Romania cu aceasta presiune si lovitura care ne-o da si e zona economica si pe zona sociala.

Iulian Iancu: trebuie sa avem o relatie speciala, de natura comerciala, cu Rusia

Rep: Importul de gaze, domnule Iancu, e mult mai scump. Acolo sunt vreo 300 de euro mia de metri cubi, fata de 160 mia de metri cubi cat e pretul din productia interna. Ce presiune pot sa faca cei de la Gazprom, ca vorbiti de presiunile rusilor?

II: Politice, da? Va dau un singur exemplu: noi avem 376 si statele..

Rep: Ce 376?

II: 376 de dolari pe mia de metri cubi. Iar Ungaria are 240, Bulgaria are 230. Dincolo, Polonia are 320. Polonia care este intr-o situatie conflictuala maxima, ati vazut declaratii ostentative pe fata. Germania are 320. Cum adica, noi, Romania, 375?

Rep: sa zicem ca ajungeti la guvernare, dvs PSD, dupa alegerile din toamna. Cum rezolvati problema asta a gazelor?

II: In primul rand este o problema de gestiune profesionista pe plan intern. Si se regleaza aceste deficiente…

Rep: Cum, domnule Iancu, cum?

II: Primul, primul demers trebuie facut in zona reglementatorului si am sa va dau doua exemple clare de deficienta. Anul trecut, reglementatorul, care nu este supravegheat pentru ca nu exista profesionalism, a stabilit 40% cota import de gaze din Rusia. In realitate au fost 26%. Diferenta respectiva n-a mai corectat-o nimeni si s-a dus in pretul populatiei. Iata o modalitate de a interveni. De la 26 la 40 sunt 14 procente. Doi, este obligatoriu asa cum au facut-o Ungaria, Germania, Franta, Austria, Italia, Olanda, sa avem o relatie speciala, de natura comerciala, pe alte principii cu Rusia. Pentru ca Rusia ne creste un astfel de pret, pentru ca ni-l foloseste ca instrument politic lovind in noi datorita politicii noastre externe. Aici trebuie sa avem o alta abordare de natura comerciala in favoarea si in interesele Romaniei

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro