Sari direct la conținut

România a atras fonduri europene de 4,4 miliarde de euro PNDR, peste 50% din programul aferent perioadei 2014-2020

HotNews.ro
Agricultura in gradina, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Agricultura in gradina, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

​​România a luat peste 5,5 miliarde de euro de la UE într-un an și jumătate, bani care sunt deja în agricultură. De asemenea România a atras fonduri europene de 4,4 miliarde de euro prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), adică o rată de peste 50% din programul aferent perioadei 2014-2020, potrivit financialintelligence.ro.

Conform datelor oficiale țara noastră ocupă locul 10 în Europa, iar suprafața este în continuă creștere, mai spus domnul Stănescu, adăugând că, în ceea ce privește ponderea culturilor certificate ecologic, prima poziție este ocupată de cereale pentru boabe și pajiști permanente.

Măsurile luate prin implementarea PNDR, cu ajutorul fondurilor europene și naționale, au dus la creșterea randamentului pe hectar la culturile de câmp, spre exemplu la grâu, ajungându-se în 2018 la o producție medie de 4803 kg/ha și o producție totală de 10,130 milioane tone, la floarea soarelui s-a obținut o producție medie de 2805 kg/ha și o producție totală de 3,080 milioane tone, în timp ce la porumb s-a obținut o producție medie de 7740 kg/ha, în total 18,353 milioane tone. În opinia mea, aceste producții nu ar fi fost posibile înainte de integrarea țării în UE.

România, spre deosebire de celelalte state membre est europene, s-a confruntat cu probleme legate de mărimea suprafețelor agricole, precum fărâmițarea terenurilor în urma aplicării legilor fondului funciar. La acest moment, există 1,5 milioane exploatații agricole între 0-5 ha, în timp ce doar 13.075 exploatații au o suprafață peste 100 ha, fiind moderne și depășesc multe țări din estul sau vestul Europei din punct de vedere al nivelului tehnologic și al producțiilor obținute.

Referitor la sistemul de agricultură ecologică, conform datelor oficiale țara noastră ocupă locul 10 în Europa, iar suprafața fiind în continuă creștere. În ceea ce privește ponderea culturilor certificate ecologic, prima poziție este ocupată de cereale pentru boabe și pajiști permanente. Efectivele de animale crescute în sistem ecologic au urmat în România un trend crescător ca și producție vegetală, acest lucru s-a datorat și se datorează măsurilor de sprijin venite de la UE și din partea statului.

România nu are încă o piață internă dezvoltată în ceea ce privește produsele ecologice, dar peste 90% din producție este exportată în Germania, Elveția, Olanda și Italia, preponderent brânzeturi originare din Suceava.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro