Sari direct la conținut

România ia în calcul inclusiv suspendarea importurilor de carne de pui din Ucraina, după modelul Ungariei / Ce spune Ciucă, înaintea discuțiilor între miniștrii Agriculturii din România și Ucraina

HotNews.ro
Cereale ucrainene, Foto: Adam Radosavljevic / Alamy / Alamy / Profimedia
Cereale ucrainene, Foto: Adam Radosavljevic / Alamy / Alamy / Profimedia

România ia în calcul, în criza cerealelor ucrainene ieftine, nu numai suspendarea importurilor de cereale brute, ci și alte măsuri, între care oprirea importurilor de carne de pui, după modelul Ungariei, a spus miercuri premierul Nicolae Ciucă. El a făcut aceste declarații înaintea discuțiilor pe care ministrul Agriculturii, Petre Daea, urmează să le aibă astăzi cu omologul său ucrainean, Mikola Solski.

Ciucă a declarat că sunt analizate măsuri care să vizeze inclusiv carnea de pui, uleiul sau mierea de albine.

  • „Sunt mai multe categorii. Şi noi am analizat toate aceste categorii, nu numai cerealele brute. Discutăm inclusiv despre mierea de albine, ulei, carnea de pui. Trebuie să analizăm perspectiva importului de carne de pui. (…) Orice măsură vom lua vom respecta Regulamentul Uniunii Europene și o vom lua penttru a nu afecta fermierii din România”, a afirmat Ciucă, întrebat despre decizia Ungariei de a extinde interdicţia asupra importurilor din Ucraina pentru 25 de produse.

PSD – partidul care conduce Ministerul Agriculturii, prin Petre Daea – a anunțat, marți, că va cere în Coaliția de guvernare ca Guvernul României să emită în regim de urgență un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina, la fel cum au făcut celelalte state care au graniță comună cu această țară.

Prima discuție a miniștrilor Agriculturii din România și Ucraina

De la ora 14.00, ministrul Agriculturii, Petre Daea, ar urma să discute cu omologul ucrainean, Mikola Solski, despre măsurile în criza cerealor ucrainene ieftine.

  • „Ce voi discuta eu cu omologul ucrainean? Voi discuta categoric interesul ţării mele, pe care am reprezentat-o şi o reprezint, interesul fermierilor pe care i-am reprezentat şi şi îi reprezint, însă trebuie să luăm în seamă ceea ce avem de făcut din punct de vedere legal şi iată că am făcut şi din punct de vedere procedural, pentru că sunt căi diplomatice, sunt norme juridice pe care trebuie să le respectăm, iar din acest punct de vedere voi fi acolo în consonanţă cu interesele ţării, dar cu respectarea tuturor regulilor, pentru că suntem în Uniunea Europeană, iar tratatul de funcţionare a Uniunii Europene stabileşte reguli foarte clare.
  • În baza acestui tratat de funcţionare a Uniunii Europene s-a încheiat şi un acord de şi de asociere cu Ucraina privind schimburile acestea comerciale între ţările din Uniunea Europeană şi şi Ucraina”, a declarat Petre Daea, marți, la B1 TV.

Ungaria extinde interdicţia asupra importurilor din Ucraina

Uniunea Europeană a suspendat în mai 2022, pentru un an, taxele vamale pentru toate produsele importate din Ucraina şi se organizase pentru a-i permite acesteia să-şi exporte stocurile de cereale după închiderea căilor maritime prin Marea Neagră, provocată de invazia rusă. În locul unui simplu tranzit însă, statele europene vecine au constatat că pe teritoriul lor se acumulează porumb, grâu şi floarea soarelui din Ucraina din cauza unor probleme logistice, ceea ce a făcut să scadă preţurile la produsele locale, notează AFP.

Presiunea a crescut asupra Bruxelles-ului pentru a găsi o soluție la nivelul Uniunii Europene, după ce Varșovia și Budapesta au anunțat în weekend interzicerea importurilor de cereale din Ucraina, în timp ce alte țări din Europa de Est – între care România – iau în considerare și ele astfel de măsuri, a scris Reuters.

De miercuri, și în Slovacia intră în vigoare o interdicție privind importurile de cereale din Ucraina.

Tot de miercuri, Ungaria, care anunţase deja o interdicţie asupra importurilor de cereale ucrainene, va extinde această măsură la zeci de produse agroalimentare.

Potrivit unui decret publicat în noaptea de marţi spre miercuri în Jurnalul Oficial, nu vor putea fi vândute pe teritoriul ungar, pe lângă cereale şi produse oleaginoase, nici făină, miere, ulei, carne provenind din Ucraina. Aceste restricţii sunt în vigoare până la 30 iunie.

Ungaria nu interzice tranzitul acestor produse pe teritoriul său, dar la graniță ele vor fi monitorizate cu ajutorul dispozitivelor electronice și a patrulelor. Tranzitul acestor produse va fi monitorizat în toată țara, iar transportatorii care încalcă regulile riscă amendă, sancțiunile putând viza și marfa transportată.

Marți, Polonia a anunțat că a ajuns la un acord privind reluarea tranzitului cerealelor ucrainene pe teritoriul său începând de vineri. Importurile rămân însă oprite.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro