România începe vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor de 5-11 ani în ianuarie. Care este riscul de miocardită și pericardită, atât de vehiculat, explicat de un cardiolog pediatru
HotNews.ro
Boala COVID-19 este mult mai riscantă decât vaccinarea, iar miocardita și pericardita, atât de vehiculate atât în boala COVID, cât și în vaccinare, sunt rarisime, iar atunci când sunt, sunt forme ușoare, reversibile, nu necesită spitalizare de lungă durată și nici tratament agresiv, a explicat marți dr. Alin Niculescu, medic primar cardiologie pediatrică, în cadrul unei dezbateri privind beneficiile vaccinării copiilor împotriva COVID-19.
Dr. Alin Niculescu, medic primar cardiologie pediatrică, despre riscurile de miocardită și pericardită la copii:
- „Pe de o parte sunt copiii cu afecțiuni/malformații cardiace preexistente și pe de altă parte, există copiii care nu au afecțiuni cardiace, dar circulă legende că vaccinul ar putea să cauzeze astfel de probleme – precum risc de miocardită.”
- „Trebuie întotdeana să cântărești cel mai mic risc. Care este riscul cel mai mic? Să fac COVID-19 sau să mă vaccinez?”
- „Sindroamele asociate cu malformații cardiace nu au prezentat reacții semnificative adverse la vaccinare – vorbim despre adultul cu boală congenitală.”
- „Din punctul de vedere al copilului sănătos – vorbim despre această miocardită. Statistic vorbind, riscurile nu sunt semnificative. Am citit mai multe studii făcute în Statele Unite și în Australia – riscul de miocardită este de 6 cazuri la un milion.”
- „Am citit o statistică făcută pe vaccinul pentru varicelă, unde riscul de a face miocardită era de 16 cazuri la un milion.”
- „Evident că, indiferent că este vorba despre 10 la un milion sau 16 la un milion, când e al tău, contează.”
- „Din fericire, s-a constatat că formele acestea de miocardită sunt forme ușoare, nu sunt cu disfuncții sistolice severe, nu necesită un tratament extrem de agresiv și sunt foarte rapid reversibile.”
- „De asemenea, pentru pericardită, care este incriminată atât în boala COVID, cât și în vaccinare, riscul este mult mai mic. Iarăși, nu au fost forme severe, nu a necesitat o terapie de lungă durată, au fost forme reversibile, care nu au necesitat nici măcar spitalizare, ci doar controale periodice.”
- „Din experiență proprie, în toată această perioadă, nu am avut probleme cu copiii cu malformații cardiace – nici chiar cu cei care au trecut prin boala COVID, iar cei mari și vaccinați nu au avut nicio problemă – cât am avut cu adulții sau tinerii care au venit cu așa-numitele palpitații, foarte frecvente, la care nu am identificat o problemă cardiacă, ci mai mult o tulburare de anxietate sau un sindrom vegetativ. Copii care până în septembrie nu au avut nicio problemă, din septembrie, unii după COVID, alții după vaccinare, au dezvoltat anumite anxietăți.”
- „Nu trebuie neglijat sindromul inflamator multisistemic (provocat de boala COVID – n.red.), care dă afecțiuni coronariene și care pot să ducă la forme severe. Întotdeauna trebuie să alegem riscul cel mai mic.”
- „În concluzie, boala COVID-19 este mult mai riscantă decât vaccinarea, există risc la cei cu hipertensiune pulmonară, la cianoză și la cei cu disfuncție sistolică severă.”
- „Miocardita și pericardita atât de vehiculate sunt forme ușoare, reversibile, nu necesită spitalizare de lungă durată și nici tratament agresiv.”
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro